Откриха нова детска площадка в парк "Никола Габровски" във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Откриха нова детска площадка в парк „Никола Габровски“ във Велико Търново

Публикувана на: 16.12.2015г. 508 прегледа

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГЕОРГИ КАМАРАШЕВ, ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ НИКОЛАЙ МАЛАКОВ И ШЕФКАТА НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЩИНСКО РАЗВИТИЕ“ МАРИЕЛА ЦОНЕВА ПРЕРЯЗАХА вчера лентата на новоизградената детска площадка в парк „Никола Габровски“ в старата столица, а отец Йоаким отслужи тържествен водосвет.

По този начин Община Велико Търново приключи един от най-големите си проекти в областта на облагородяването на градската среда – „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм“, който бе финансиран от ОП „Регионално развитие“.

Мариела Цонева припомни, че мащабният проект беше финансиран на два етапа, като общата стойност на дейностите по тях надхвърли 7,2 млн. лв. От тази сума Община Велико Търново осигури малко над 358 000 лв.

В първия му етап бяха включени 7 основни обекта – изграждане на паркове в кв. „Чолаковци“, кв. „Зона В“, кв. 231, паркът „Марно поле“, парк „Акация“, парк „Руски гробища“ и парк „Света гора“. Там бяха изградени и нови площадки, старите бяха реконструирани, градската среда бе подобрена, бяха изградени прилежащо улично осветление, поливни системи, тротоарни настилки и т.н.

Впоследствие бяха финансирани няколко допълнителни обекта в кв. „Бузлуджа“, парк „Н. Габровски“, ДКС „Васил Левски“ и ул. „Илия Янулов“, където също са направени площадки, игрища, благоустроени са междублокови пространства, изградена е алейна мрежа.

Към момента всичките обекти по този проект имат разрешение за ползване, увери арх. Малаков, който е ръководител на мащабния проект, а зам.-кметът Камарашев апелира гражданите да пазят имуществото. По думите му щетите от вандалски прояви за последната година са около 400 000 лв., които Община Велико Търново трябва да плати от собствения си бюджет, а това е приблизителната стойност на един нов парк или място за отдих.

„Одобреният проект и издаденото разрешение за проект в кв. „Чолаковци” обхващаше и изграждане на улици, алеи и паркоместа. Оперативната програма не допусна финансирането на тази част от проекта и затова се наложи Община Велико Търново да го раздели поетапно. Изпълнена е частта, която е безвъзмездно финансирана и одобрена, предстои изграждането на улиците и алеите. Поради навлизането на зимния сезон се полага чакъл и основа с цел да няма кал и при първа възможност, може би идната пролет, ще се извърши асфалтирането на самите улици“, коментира Малаков по повод проблемите с парка в най-отдалечения квартал на старата столица и ежедневните въпроси на граждани, живеещи там.

„По ОП „Региони в растеж“ можем да подадем проект за подобряване градската среда в Западната промишлена зона. Предвижда се проектиране на градска среда и надявам се, в началото на 2017 г. договорът да бъде подписан. Работи се в посока междублокови пространства, които също да бъдат обект на финансиране. Имаме проектирани и няколко обекта в няколко квартала – в „Чолаковци” допълнителното проектиране за градска среда също ще получи допълнително финансиране“, увери директорката на „Общинско развитие“. Става дума за връзката между двата квартала „Чолаковци“ и „Бузлуджа“, в старата част пък се предвижда навсякъде, където има ремонти по техническата инфраструктура, да се подобрява и зелената среда с шумоизолиращи стени от растителност, зеленина и т.н.

Елена ЧАМУРКОВА

Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!