12 четения

Инж. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново: „Продължаваме с ясна визия и приоритети и през 2016 година!”

Какво да очакват жителите на община Велико Търново през 2016 г. като проекти и решения от местната власт? Какви ще са конкретните управленски стъпки, за да се повиши качеството на живот?

– Искрено се надявам гражданите да оценяват позитивно и да харесват подобреното състояние на Велико Търново и общината. Реализирахме проекти, които осезаемо подобриха обществената, образователната, социалната, спортната, туристическата инфраструктура. Подобрихме градската среда и направихме Велико Търново и населените места по-добро място за живеене, по-желана дестинация за туристите, предпочитано място за реализиране на инвестиционни проекти. Ремонтираните и новите паркове, детски и спортни площадки, зали, стадион предлагат много повече възможности. Без да създаваме свръхочаквания, че утре ще се случат чудеса, можем да очертаем следните приоритети и по-големи проекти през 2016 година:

 

По Оперативна програма „Региони в растеж” 2016 – 2020:

 

По инвестиционен приоритет „Градска среда“ ще бъде подобрена градската среда в „Чолаковци“, ще бъде реновиран площада пред музей „Възраждане и Учредително събрание“, предвидени са рехабилитация на емблематичните за града погледни площадки на ул. „Стефан Стамболов“, подобряване на средата в старата градска част, реконструкция на обществени паркинги – включително „Крайбрежна“ и пешеходни стъпала, реконструкция на обществена тоалетна на Самоводската чаршия. Общата стойност на тези проекти, по които кандидатстваме за финансиране, е малко над 13 млн. лв.

По инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“ чрез ремонти ще бъде подобрено състоянието на образователната инфраструктура в ОДЗ „Ален мак“, ОДЗ „Рада войвода“, ОДЗ „Пролет“, СОУ „Емилиян Станев“, СОУ „Владимир Комаров“. Общата стойност на тези проекти е 8 698 868 лв.

Чрез други механизми на финансиране очакваме да се реализират проектите: „Социализация и укрепване на „Шишманова баня“ – 700 000 лв., и „Подобряване на енергийната ефективност чрез газификация и саниране на ЦДГ „Ивайло“, ЦДГ „Соня“, Дом за стари хора „Венета Ботева“ на обща стойност над 700 000 лв.

Мерки с обща стойност 4,1 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност ще бъдат предприети и в ОУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Патриарх Евтимий“, ОУ “Неофит Рилски“ – гр. Килифарево, ПМГ „Васил Друмев“ и СОУ „Емилиян Станев“. Пак искам да подчертая, че това са проекти, които сме внесли, очакваме да получим финансиране и да започнем да работим по тях, но това няма да стане бързо – в рамките на няколко месеца.

Успя ли вашият екип да завърши планираните дейности за миналата година и ако не – какво остана за решаване за следващата?

– Никога и никой не е в състояние в рамките на една календарна година да свърши всичко. Това е и обективно, и технологично невъзможно. Голяма част от проектите започват през една година и по естествен начин преминават и завършват през следващата. Технологичният цикъл на тези проекти е дълъг. Изготвяне на проектната документация, внасянето и в управляващия орган, разглеждане на проектите, вземане на решение за тяхното одобряване, сключване на договори, начало на реалните действия по изпълнение на договорите, текущ контрол, проверка на документацията при финализиране на проекта, окончателна оценка, налагане или неналагане на корекции. В рамките на 2015 година на практика успяхме да завършим всички основни планирани проекти и дейности. Продължаваме с ясна визия, план и ясни приоритети дейностите през 2016 година.

Как оценявате първоначалната работа на новия Общински съвет?

– Обнадежден съм от много по-конструктивния и позитивен тон в първите сесии на Великотърновския общински съвет.

Впечатлен съм от много по-деловата и оперативна работа на съветниците. Убеден съм, че това е начинът да работим заедно въпреки политическите си различия, за да изпълним ангажиментите, които сме поели пред гражданите заедно да работим за просперитета на общината. Очевидно отминаването на предизборната кампания е донесло очакваното успокоение на политическите страсти.

Благодаря на всички групи и на всички съветници за това, че проявяват отговорност и мъдрост и са на висотата на очакванията към тях. Когато всички сме концентрирани върху приоритетите и проектите в полза на Велико Търново, на гражданите и на общината, нещата се получават добре. Когато няма крайна и самоцелна поляризация и политиканстване, когато няма куха политическа реторика, се вземат мъдри, добри и полезни за гражданите решения.

Надявам се и вярвам, че и през 2016 година работата във Великотърновския общински съвет ще остане конструктивна и позитивна.

Ще има ли по-сериозни инвестиции през следващата година?

– Със стартирането на проектите от стратегическата инфраструктура обективно се забелязва трайно увеличаване на инвестиционния интерес към Велико Търново и общината. Плановете за автомагистрала „Хемус“, проектирането на пътя Русе – Велико Търново –Свиленград, концесията на летище Горна Оряховица са много важни елементи от един чувствително и устойчиво подобряващ се инвестиционен климат. Този процес продължава вече близо три години и дава спокойствие и стабилност на бизнеса. Подобрената инфраструктура, средищното място на Велико Търново, добрата транспортна и логистична инфраструктура, наличието на високообразовани и специализирани кадри, позитивният имидж на града и общината като цяло са предпоставки за проучване, планиране и разгръщане на значими и мащабни инвестиционни намерения. През 2016 година съм уверен, че няколко компании ще стартират свои инвестиционни проекти за по няколко десетки милиона лева. Ще се разкрият нови работни места, ще се увеличат крупните данъкоплатци в общината. Специално искам да благодаря на представителите на бизнеса, не само за техните бизнес проекти. Благодаря им за това, че винаги са били, са и убеден съм, ще бъдат най-активната част от нашата общност. Благодаря им за тяхната социална чувствителност и екологична отговорност. Благодаря им, че освен с бизнеса си са ангажирани и с важни за общината ни каузи от обществена полза и значимост.

Елена ЧАМУРКОВА

 

 

Един коментар за “Инж. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново: „Продължаваме с ясна визия и приоритети и през 2016 година!”

 • 24.07.2017 в 17:14
  Permalink

  г-н Панов, всичко каквото правите за община В. Търново е прекрасно и ние жителите сме ви благодарни за усилията, които полагате и изпълнявате предизборните си обещания и повече от тях дори. Всички проекти, които и за в бъдеще ще изпълните са за общото благо на всички.
  Позволявам си да ви занимая със състоянието на пътя през село Присово и дупките, които се отвориха отново в продължение на пътя да с. Пчелище. Избягвайки да не скочиш в дупка, ще се блъснеш с насрешно МПС, а натовреността е доста висока по този път. Надявам се, че няма да чакате следващи кметски избори да запълвате тези зейнали дупки.
  Извинявам се, ако ви досадих с този мой сигнал, но знаете колко сме бедни и не можем да си разбиваме и коли и автобуси, заради нехайство на тези, които трябва да поддържат тази отсечка. Всички плащаме данъците си и искаме да имаме условия да се движим безопасно.
  Благодаря за разбирането и бързото реагиране като разпоредите на съответните органи, отговарящи за подържане на пътищата да си свършат работата. Добре е да минете лично по този път, препоръчвам ви.

  С голямо уважение: К. Павлова

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!