Убиецът на студентката Вероника застава пред Апелативния съд на 15 февруари

Апелативният съд във Велико Търново насрочи дело срещу убиеца на студентката Вероника Здравкова за 15 февруари. Въззивната инстанция ще заседава, след като 41-годишният Илиян Здравков обжалва отреденото му наказание от 30 г. затвор при първоначален строг режим на изтърпяване от първата инстанция.

На 15 септември миналата година рецидивистът бе осъден от Окръжния съд в старата столица по съкратената процедура. Илиян Здравков бе изправен на подсъдимата скамейка за това, че на 28 февруари в района на Южен пътен възел във Велико Търново, на северния бряг на р. Янтра нападнал 24-годишната Вероника Здравкова. След като и нанесъл 7 удара с брадва, Здравков задигнал дамската й чанта с вещи на обща стойност 401,81 лева. Момичето издъхнало от жестоките рани. Три дни по-късно тялото на студентката бе открито от рибар в храстите край река Янтра. Окръжният съд постанови Илиян Здравков да плати общо 200 000 лева кръвнина на родителите на Вероника.

Срещу присъдата е постъпила частна жалба от служебния защитник на подсъдимия Кирил Станчев. В нея се посочва, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко предвид наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства. Сред тях са изброени пълните самопризнания на извършителя и това, че е съдействал на разследващите органи.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.