142 четения

Търновката Пламена Панова стана финансов консултант във „Файненшъл таймс”

Кариери


КАТО КОНСУЛТАНТ НА ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ ВЪВ „ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС” В ЛОНДОН РАБОТИ ПЛАМЕНА ПАНОВА. Младата търновка е част от търговския отдел на вестника, който остава изданието с най-висока международна репутация в света на бизнеса. Такава длъжност в българските медии няма, затова и Пламена приела работата си от самото начало с любопитство и ентусиазъм.

Повече от половин милион е тиражът на Financial Times. За вестника пишат 650 журналисти, повече от 100 от тях работят извън пределите на Великобритания. „Точен, честен, авторитетен и с огромна тежест е този вестник. Журналистите черпят информация от много източници и политиката на изданието е такава, че новините, статиите, анализите и коментарите излизат само след като всичко в тях е проверено. Моята работа е да дистрибутирам изданието и да контактувам с всички финансови институции във Великобритания и Ирландия. Те са наши корпоративни клиенти, които искат информацията във вестника, за да имат по-дълбок и по-обширен поглед за своя бизнес и за цялата бизнессреда, в която се движат. Имат нужда от тази информация и за да вземат правилни решения”, обяснява Пламена. След това скромно признава, че комуникира с висшия персонал в тези финансови институции, което значи, че ежедневно се среща със зам.-директори и главни изпълнителни директори на компаниите. Какво точно се случва на тези срещи и как Пламена дистрибутира изданието, остава тайна, което също е политика на изданието и г-ца Панова е подписала договор за конфиденциалност. „Попаднах във вестника, след като няколко месеца поработих в банка. Но не ми хареса. Макар че никак не беше случайна банка, а Метро банка, която е единствената нова банка в Англия за последните 100 г. Скучно ми беше и реших да кандидатствам за позицията във „Файненшъл таймс”, разказва Пламена. Явила се на интервюто и се справила. Така станала част от изданието със 128-годишна история. „Мисля, че ме харесаха, защото бях честна, бях добре подготвена и имам подход към хората. Говоря отличен английски език, което дължа на Виолета Чушкова. Каквото знам за този език, го знам от нея”, усмихва се Пламена, която говори и немски, но обикновено не вписва това в биографията си, защото смята, че не е чак толкова добра в граматиката на езика Гьоте.

ПЪТЯТ НА ПЛАМЕНА ДО ФИНАНСОВИЯ МЕДИЕН ГИГАНТ ТРЪГВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тук е родена, тук е завършила средното си образование, преминавайки през ОУ „Св. Патриарх Евтимий” и Американския колеж „Аркус”. Там тя влязла в паралелката по компютърни науки и математика. След като завършила 12-и клас, Пламена станала първокурсничка в университета „Оксфорд Брукс” в град Оксфорд. Завършила „Бизнес иновация и предприемачество” и без да се замисли, се впуснала в следващото приключение – магистратурата по глобално банкиране и финанси в „Риджънтс Колидж”. „Само звучи толкова сложно, иначе не е. Придобих самочувствие, че мога да имам своя фирма, и се върнах у дома. Аз никога не съм искала да живея извън България. Тук са близките ми, всичките ми приятели, които много ми липсват, докато съм в Лондон”, признава Пламена.

Тук останала обаче само няколко месеца и решила, че така няма да натрупа практически опит. Затова отново се върнала в Лондон. За да вземе каквото и колкото може от правилата на бизнеса, преди да се върне в родината си. „Натрупах наистина много информация, много теория знам, но знанията сами по себе си нищо не правят. Искам да си дойда, но засега там ми е добре. Трупам опит в среда, която ме приема, и съм сигурна, че съм добър посланик на България. Искам обаче да видя как се правят истинските новини, как работи тази институция гигант на медийния пазар”, обяснява Пламена. След това казва, че вестникът си има кореспондент в България, но новини от страната ни почти не излизат. Когато трябва да отговори на въпроса защо е така, Пламена се умълчава за дълго и трудно признава, че всъщност никой не се интересува от това, което се случва в България. „Разбираш ли, информацията, която излиза във вестника, засяга световната политика и световния бизнес. На страниците намират място новините, които могат да променят тези сфери…”, въздиша Пламена. После казва, че самата тя много би искала някой ден от вестника да научи, че в България животът върви напред и се променя в полза на българите, че качеството на живот е различно, че се случват инвестиции, които са свързани и с образованието, което ще значи, че държавата мисли за децата си.

И ЗА ДА НЕ ЗВУЧИ ВСИЧКО ТОВА ПРОСТО КАТО КЛИШЕ, ПЛАМЕНА ВЕДНАГА РАЗКАЗВА, ЧЕ САМАТА ТЯ Е ЧЛЕН НА ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ, СЪЗДАДЕНА ОТ ОБЩИНАТА В ЛОНДОН. „Не знам как ме откриха, но ме поканиха да участвам в алианс заедно с други успели млади хора в британската столица. Заедно посещаваме „най-забравените” квартали и училища в Лондон. Обаче напиши забравени в кавички, защото всъщност общината инвестира много в образованието на децата именно в тези квартали. Ние се срещаме с деца на социално слаби родители, на родители, които от години са безработни или пък, ако работят, са на най-ниските длъжности, с деца на имигранти. Обаче никой от тях не казва аз съм африканец или мексиканец. Всички казват: „Аз съм британец” и това е защото усещат, че общината се грижи за тях”, обяснява Пламена. Когато се среща с тези деца, тя им разказва живота си, стъпките, които е изминала, за да работи там, където е в момента, уроците, които е научила. И е убедена, че така дава надежда на децата, които нямат на кого да вярват и нямат мотивация да се развиват.

„ХАРЕСВА МИ В ЛОНДОН, ЗАЩОТО ТОВА МЯСТО НАИСТИНА Е СВЕТОВНА СТОЛИЦА. Често ходя на конференции, където се срещам с много интересни хора. Виждам с очите си истински лидери, които умеят да общуват еднакво добре и с чистачите в своята компания, и с държавни глави дори. Умеят да уважават. Чувствам се добре приета, колегите ми често ме разпитват за България, интересно им е къде живея, откъде съм. Но България ми липсва, Велико Търново, семейството ми… Затова се връщам веднъж на два месеца, така че не се чувствам емигрант”, казва Пламена.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 коментара за “Търновката Пламена Панова стана финансов консултант във „Файненшъл таймс”

 • 05.01.2016 в 15:02
  Permalink

  Успех на момичето, но според мен позицията и не е никакъв финансов консултант, а обикновено sales retail вестникарче, което продава абонаменти, дребни сървиси и рекламни карета. И не се заблуждавайте, че висшия мениджмънт се среща с търговски представители. Това е работа на секретарките и байърите.

  Отговор
 • 05.01.2016 в 15:32
  Permalink

  Хубаво е всеки емигрант да се връща от време на време….. за да се увери, че не е сбъркал като е напуснал България.

  Отговор
 • 06.01.2016 в 18:25
  Permalink

  Да, детето е умно и креативно. Чиста загуба за ВТ.
  Но за това пък си имаме:
  – серж. Петър Христов воглаве с цялата му империя
  – Христо Пицата
  – Слави Златаря
  И т.н. и т.н. Всеки може да изпише поне 2 листа А4 формат.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!