110 четения

Дори и да няма сняг и да не чисти, фирма прибира от Община В. Търново по 4 хил. лв. дневно

СКАНДАЛ


Кметството плаща солидно за зимно почистване, какъв е ефектът от това, видяхме всички

 

ПО 3982,05 ЛВ. ПЛАЩА ВСЕКИ ДЕН ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА Т.НАР. „ПАСИВНИ ДЕЖУРСТВА“ НА КОМПАНИЯТА „НЕЛСЕН ЧИСТОТА“ ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН, независимо дали вали или не, сочи договорът за зимното почистване на старата столица, с който „Борба“ разполага. Тлъстият пай за частното дружество е регламентиран с железен договор. При първия незначителен валеж градът ни се оказа блокиран, независимо че местната хазна отделя солидни средства срещу снега. Дали вали или не, регистрираната в Стара Загора фирма, която има 5-годишен контракт, прибира по 120 хил. лв. месечно, показа наше разследване.

„Пасивно дежурство“ означава, че екипите не работят, но са в готовност да излязат. Практически нямат разходи, а само приходи от него, обясняват запознати. Договорът с „Нелсън чистота“ е парафиран през септември 2015 г. и е в сила до 2020 г. Дружеството е съсобственост между германския принц Антон Субиески и „Холдинг Титан“, зад който стоят бившите собственици на ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов. В контракта няма условия и фиксирани часове, за които градът трябва да бъде изчистен от снега, за разлика от предишния, сключен с фалиралата фирма „Титан“, в който се казваше, че централната част трябва да е чиста от 2 до 4 часа след спирането на снега.

Така наречените „пасивни дежурства“ са регламентирани в чл. 1 т. 6 от договора. Тъй като първият сняг в болярския град заваля на 1 януари, излиза, че почти два месеца фирмата е получила почти 240 хил., без да прави нищо, а само защото е „дежурила“.

ДОСТА ВЪПРОСИТЕЛНИ ИМА И ОКОЛО ФИКСИРАНИТЕ ЦЕНИ НА ОСТАНАЛИТЕ ПЛАЩАНИЯ ЗА ЗИМНО ПОЧИСТВАНЕ. Така например за снегорин е определена стойност от 5,29 лв. на километър за разриване на паднал по платната сняг. Същевременно опесъчаването, което не носи такъв разход на гориво, се плаща по 32,81 лв. на километър, а разпръскването на химически препарати – по 51,04 лв. на километър. „Ето защо в града не се виждат снегорини, а само пясъкоразпръсквачи. Противно на логиката едната дейност реално е по-скъпа, но се калкулира в пъти по-евтино, за да се компенсира с другата“, коментират запознати. Според тях местната хазна се товари доста и от извозването на снежната маса с камиони, което също се заплаща от бюджета на старата столица. 222,97 лв. на машиносмяна струва качването на снега на камионите, а допълнително да се прекара извън старата столица и разтовари, се начисляват и по 1,47 лв. на километър.

Според официалните справки от миналата година по зимното почистване борбата със снега за един календарен ден излиза около 10 хил. лв., когато техниката е максимално натоварена. Тогава с това се занимаваше фирмата „Титан“. Сега същите хора с ново дружество правят същото. Дали вали или не обаче, печалбите за изпълнителя са солидни. За него те се оказват най-добри и сигурни, когато няма сняг.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

3 коментара за “Дори и да няма сняг и да не чисти, фирма прибира от Община В. Търново по 4 хил. лв. дневно

 • 06.01.2016 в 13:27
  Permalink

  Не е луд, койтояде зелника, а който му го дава. Защо общината си няма дужество, което да върши същото. Е, нали е капитализъм всичко трябва да е частно. Елата в Пишмана. На Микропазара не можеш и да вървиш. А между блоковете въобще не е чистено.

  Отговор
 • 06.01.2016 в 14:45
  Permalink

  Вчера по бул“Булгария“ вървяха по два снегорина един след друг със спуснати гребла на гол асфалт.Без думи.И това го правеха цял ден!!!

  Отговор
 • 06.01.2016 в 17:42
  Permalink

  Каквито и управници да си изберем, ако те не дават отчет как и по какъв начин изразходват парите ,които ние данъкоплатците плащаме ,те ще продължат най – безотговорно да сключват договори , които са пълен абсурд ! 10см сняг и Велико Търново блокирано!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *