73 четения

Сашо Ангелов, старши треньор на „Локомотив” (Г. Оряховица), пред в. „Борба”: „Целта ни е “А” група, всеки от предстоящите 13 мача е финал”

За втора поредна година горнооряховският “Локомотив” зимува на второ място в “Б” група. През пролетта на 2015 г. малко не достигна на “железничарите” да спечелят желаната промоция. Дали са научили урока си, предстои да разберем през настоящата година. Докато футболистите почиваха през зимната пауза, старши треньорът Сашо Ангелов и ръководството на клуба работиха върху селекцията. В навечерието на старта на подготовката, планиран за 11 януари, разговаряме с наставника за представянето през есента, селекцията и целите през пролетта…

 

– Сашо, успя ли да намериш необходимите попълнения за отбора през паузата?

– Разговарях с четирима футболисти, които трябва да ни донесат необходимия кислород в атака. Искам да привлечем централен нападател и външни халфове. Дали съм намерил попълненията, ще стане ясно на 11 януари в 14 часа, когато започваме подготовка. Затова сега няма да говоря с имена.

– Търсиш хора в нападение. Това означава ли, че в защита и с вратарския пост нямате проблеми?

– По време на 17-те мача за първенството сме получили само 10 гола, най-малко от всички отбори в групата, но нападението все още не е достатъчно резултатно. Факт е, че във футбола, за да побеждаваш, много важно е да вкарваш голове. Искам конкуренцията в „Локомотив” да е по-голяма, за да има напредък. Ще бъда доволен да вземем още добри играчи.

– Вратарят Радослав Рашков ще се завърне ли за пролетта?

– Започва подготовка с останалите, тренировките ще покажат дали ще е пълноценен. За нас е важно да се възстанови напълно без допълнителни усложнения.

– Напускащи играчи има ли?

– Със сигурност има търсени от други отбори, включително и моя милост, но имаме договори и те трябва да се изпълняват. Дали ще има освободени, ще стане ясно, след като видим кои нови футболисти ще дойдат. Ако има, ще са в нападение.

– Готови ли са планът за подготовката и списъкът с контролните срещи?

– До 5 – 6 февруари ще се готвим в Горна Оряховица. След това заминаваме за десет дни в Балчик, където ще участваме в турнир. Там ще изиграем поне четири мача, преди това планирам още 3 – 4 тук, но провеждането им зависи от атмосферните условия. Планирам първият контролен мач за 23 януари.

– В интервю за друга медия каза, че не те вълнува къде е „Локомотив“ през август, интересува те да е първи в края на май. Влизане в „А“ група ли е целта пред теб и отбора?

– Сега го казвам – ДА. Предстоят ни 13 мача, всеки от които е финал. Важно е обаче да бъде ремонтирана и базата, защото стадионът има крещяща нужда от това. Под мое ръководство „Локомотив“ има 55 мача, от които 32 победи, 11 равенства и 12 загуби. Седем от тези загуби са на наш терен и в много голяма степен са следствие на лошото му състояние. Казват, че теренът е еднакъв и за двата отбора, но домакините трябва да градят играта, а гостите обикновено се мъчат да я рушат. Е, нашият терен е добър точно за рушене на игра.

– Теренът ли бе в основата на колебливото начало на сезона?

– Разбира се, че не само теренът. Сред футболистите имаше очакване за постигане на рутинни победи вследствие на успехите от предишното първенство. Негативните резултати и особено загубата от „Оборище“ (Панагюрище) им показаха, че няма да е така.

– Това ли бе неочакваното поражение, или това от „Нефтохимик“ 13-ия кръг с 1:3?

– Първото, защото във футбола има неписани правила и когато загубиш концентрация, това, което днес е истина, утре става лъжа. След успеха за купата с 1:0 над „Лудогорец“ нямаше как да бием в следващия мач, дори да бяхме играли с отбора на моето село (б.р. Българско Сливово). За да спечелиш следващата среща при такова емоционално състояние на играчите, трябва да подмениш целия състав, да вземеш стимуланти или да купиш мача. Ние не разполагаме с достатъчен брой футболисти, за да направим първото, нито пък се занимаваме с второто или третото, така че…

– Минус ли ще за вас, че напролет гостувате на първия „Дунав“ (Русе) и на третия ОФК „Поморие“? Очаквате ли намеса на други тимове в битката за върха?

– Не мога да кажа, че е минус, защото ние играем добре на хубав терен. Най-важно е постоянството в изявите на един отбор, преследващ дадена цел, и вземането успешно на всеки следващ изпит. Що се отнася до втората част от въпроса, мисля, че възможности имат Панагюрище и Созопол, но въпросът е дали искат да влизат в по-горна група.

– Да погледнем към турнира за купата на страната. Отстранихте шампиона „Лудогорец“, но се препънахте на четвъртфинала с „Монтана“. Какво не ви достигна, за да преодолеете този съперник?

– Успехът срещу „Лудогорец“ накара всички да гледат с друго око на „Локомотив“ (Г. Оряховица). Истината е обаче, че ние изиграхме доста добри срещи, особено като гости на хубави терени, и резултатите го доказват. Що се отнася до мача с „Монтана”, си мисля, че сякаш съдбата си каза думата и ни показа пътя – да се концентрираме единствено и само върху първенството…

– Разговаря ли с ръководството на клуба и Община Г. Оряховица за подобряване на терена и условията, при които се готвите?

– Имам уверението на кмета Добромир Добрев, че през март започва очакваният ремонт на стадиона.

Петко ПАВЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!