14 четения

Съкращения в община Златарица заради намаления бюджет

В общината с най-голяма безработица Златарица започнаха съкращения. Кметът Пенчо Чанев (ВМРО) е бил принуден да предприеме крайните мерки в последните часове на 2015 г. заради по-малко средства в новия бюджет. Същевременно са нараснали разходите за възнаграждения на новоизбраните кметове на села, които преди последните избори са се управлявали от наместници. „Предприех стратегия за сериозни икономии, защото парите не достигат”, каза Пенчо Чанев. Той уточни, че в общинското звено за социални услуги и други дейности е съкратил 9 души. Останали са само трима служители. „За да спестим пари от уличното осветление, лампите в града и по селата вече светят през една”, сподели Чанев.

На последната сесия на Общинския съвет той предложил да се увеличи данък сгради. Градоначалникът настоял от 2,5 промила налогът да бъде вдигнат на 3,5 промила. Местният парламент обаче отхвърлил предложението.

„Ако беше прието искането ми, в общинската хазна щяха да постъпят допълнително около 40 000 лв. при събираемост на данъците от около 65%”, коментира управникът.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *