61 четения

Крадец на велосипеди е осъждан 7 пъти, цял живот се хранел от тази „професия“

Мариан Димитров е бездомник по своя воля, а цялото си имущество носи в раница на гърба си

 

43-ГОДИШНИЯТ МАРИАН ДИМИТРОВ ОТИВА НА СЪД ЗА КРАЖБА НА 6 ВЕЛОСИПЕДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО през последните месеци. В момента мъжът е в Ловешкия затвор, а със сигурност ще получи отново ефективно наказание за последната си серия отмъкване на колелета от къщите на търновци, чиято обща стойност по оценка на вещо лице е 1379 лв.

Човекът обаче се оказа от апашите, избрали доброволно тази „професия“. Той има дом, но от години не живее в него и краде из цяла България. Преди да се сети да преживява от кражби на велосипеди в старата столица, Мариан тършувал в Търговище, Стара Загора, Русе, Ловеч и в Южна България. Краде всичко, което може да се яде или да се продаде за храна. Цялото му имущество пък е събрано в една червена раница, с която никога не се разделял, установили търновските магистрати. При ареста му наскоро в раницата имало лични вещи, дрехи и 40 лева от продажбата на последното откраднато колело.

„Той е интелигентен, със знания и добър външен вид. Никога човек не би се сетил, че този мъж е пристрастен крадец”, казва прокурорът Валентина Годжова, вносител на обвинителния акт срещу велоапаша.

МАРИАН СЕ ПОЯВИЛ ВЪВ В. ТЪРНОВО ПРЕЗ АВГУСТ М.Г. ПРОСТО РЕШИЛ ДА КРАДЕ И ПРИ НАС! Спрял се на схемата с велосипедите, защото му се сторило доста безобидно. Започнал да обхожда жилищни кооперации в града и да търси оставени в коридорите колелета. Първата му плячка била в началото на август на ул. „Симеон Велики“, където на втория етаж имало колело. Апашът го метнал на гръб и още същия ден го продал на крайпътен пазар за 40 лева, който по оценка на делото струва 117 лв. Собственика по това време го нямало, но като се прибрал, видял, че купеното за дъщеря му колело липсва от площадката пред апартамента.

С парите от първия удар Мариан си купил храна и се промъкнал в мазета на блок в центъра на града да спи. Междувременно решил да си намери работа и на някой строеж, но никъде не го взели и той продължил да краде велосипеди. Второто колело отмъкнал от ул. „Филип Тотю“ и го продал за 28 лв. на каруцар. То струвало 275 лв. Най-скъпата плячка обаче била на стойност 420 лв., но пласирана за смешните 30 лева. Точно на този обир Мариан обаче бил заснет от охранителни камери във въпросния блок и обявен за издирване. Още преди да знае за това, той продължил да си краде велосипеди от входовете на търновци и да ги продава за смешни пари. Накрая бил арестуван в края на миналия август, а равносметката сочи, че 6-те велосипеда е задигнал от 3 до 30 август.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!