37 четения

Курсантът Илиян Христов се пребори за кръста в старата столица

19-ГОДИШНИЯТ КУРСАНТ ИЛИЯН ХРИСТОВ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРЕБОРИ ЗА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ ТАЗИ ГОДИНА. Повече от 40 курсанти и граждани се хвърлиха в ледените води на Янтра, за да хванат осветения празничен символ.

Илиян Христов е първи курс и учи в специалността „Радиотехнически войски”. Догодина ще продължи обучението си във факултета в Шумен. „Аз съм от Лом и от няколко месеца съм във Велико Търново. Не съм скачал досега за кръста, но реших тази година да го направя. За здраве, защото здравето е най-важно, останалото можеш да го имаш и постигнеш с малко повече воля. Може и догодина да участвам в ритуала, но вече в Шумен“, каза след победата си Илиян.

Той получи от Великотърновския митрополит Григорий 100 лв. и три дни домашен отпуск от началника на Националния военен университет.

bogoiavlenie 3ПРАЗНИЧНИЯТ ДЕН ЗАПОЧНА ПО ТРАДИЦИЯ СЪС СВЕТА ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО”. Митрополит Григорий отслужи литургията, след това освети знамената на Военния университет и на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

„Богоявление със своята широка обществена значимост се явява не само общонароден празник, но и забележителен ден за Българската армия. С възстановеното честване на празника през 1993 година с ритуала водосвет на бойните знамена се възражда стара народна традиция, в която на Българската армия е отредено полагащото й се почетно място. Нека днес, пречистени и одухотворени, уверено продължим по пътя, който всички ние сме избрали – служба на народа и Отечеството”, подчерта в приветствието си ректорът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов.

bogoiavlenie 1На ритуала присъстваха кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, депутатите Марияна Бояджиева, Евгени Стоев и доц. Милен Михов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници и много граждани.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!