9 четения

Славка Симеонска спечели делото си за уволнение във ВКС

БИВШАТА ДИРЕКТОРКА НА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛАВКА СИМЕОНСКА СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО ВЪВ ВКС. Така, според решението на последната инстанция, уволнената дисциплинарно педагожка има право да се върне на старото си работно място. „Г-жа Симеонска има срок, в който да реши дали иска да се върне. Надявам се решението, което тя вземе, да е най-доброто за гимназията, не за мен или за нея. Най-безболезнено би било, тя просто да не предприема тази крачка“, каза вчера Ангел Гушев, който от началото на 2016 г. изпълнява длъжността директор на Природо-математическата гимназия и ще ръководи училището до назначаване на конкурс.

Славка Симеонска беше уволнена преди малко повече от две години, след като месеци наред имаше сериозен конфликт между нея и по-голямата част от педагогическия колектив. Тогава тя беше наказана с последно предупреждение заради установени включително и финансови нарушения.

Учителите я упрекнаха в авторитарно управление и започнаха да пишат до общината, до Регионалния инспекторат на образованието, до синдикатите и до Министерството на образованието и науката. Проверките от техните жалби доведе до сериозното й наказание и до намесата на тогавашния министър на образованието проф. Анелия Клисарова. Педагозите се надяваха директорката им да пусне молба за пенсиониране, но тя отказа и така се стигна и до гладна стачка, а няколко месеца по-късно и до освобождаването на Славка Симеонска.

От началото 2014 г. директор на гимназията беше Милка Илиева, която остава най-успешният шеф на това училище. Сега обаче тя отказа да продължи договора си и дългогодишният помощник-директор Ангел Гушев пое поста до конкурс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *