200 семейства от 10 години искат да плащат данъци, няма кой да им ги вземе

Блокът им е изместен с 1,4 метра, зависят от решение на Общинския съвет

 

повече от 200 семейства ОТ В. ТЪРНОВО имат желание да си плащат местните данъци и такси, Но вече близо 10 годинИ няма кой да им ги вземе, защото сградите им се оказват изместени с 1,4 метра и не могат да се узаконят. Заради серия от промени в законодателството комплекс, построен от покойния вече предприемач Дончо Караиванов, зависи от местния парламент. Само с единно решение на колективния орган, независимо че отдавна се обитават, блоковете могат да бъдат въведени в експлоатация постфактум.

Заради казуса местната хазна се лишава и от близо четвърт милион годишно под формата на местни данъци и такси, изчислиха от строителната дирекция на Община Велико Търново.

Представители на живущите потърсиха съдействие от „Борба” за разплитане на случая. Хората смятат, че са заложници на нормативните неуредици, в които се е оплел и самият предприемач при строителството. Досега комплексът не е бил приеман, тъй като мненията както на съветници, така и на експерти в кметството са раздвоени дали става дума за фактически незаконно строителство, или за обикновена административна процедура, покрай която е създадено изкуствено напрежение.

Казусът е заплетен през 2006 година, но и до ден-днешен не може да се разреши ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ входът на подземните гаражи на комплекса, който е върху общинско място, се оказва с 1,40 метра в съседно, също общинско място.

Сагата започва, след като предишният кмет д-р Румен Рашев пуска конкурс за изграждане на спортни зали към стадион „Ивайло”, срещу което се дава възможност за изграждане на жилища върху терен от 3 дка на ул. „Йоновка” и „Филип Тотю” срещу училище „Бачо Киро”. След завършването на комплекса общината получава 20 на сто от изградената площ.

Процедурата е спечелена от Дончо Караиванов. Бизнесменът, който вече не е между живите, наема арх. Пламен Цанев, който проектира както блоковете, така и спортните зали. Съгласно т. 4 от договора между фирма „Карик” и Община В. Търново, ако разгънатата застроена площ е повече от предвиденото, общината получава 20% обезщетение. Изградената спортна зала с трибуни върху нея, съблекални, бани, тоалетни и офиси, както и малък хотел, са предадени на общината за ползване през 2011 година, за което има издаден и протокол. От кметството вече са ги предоставили на ОП „Спортни имоти“.

ТАКА Е ИЗПЪЛНЕНА ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ДОГОВОРА. В СРЕДАТА НА 2009 ГОДИНА ОБАЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗМЕНЯ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ТЕРИТОРИЯТА И НАРЕДБИТЕ КЪМ НЕГО, позволявайки етажността да нарасне с още 2 етажа.

Арх. Цанев прави промяна в проекта, която е съгласувана с главния архитект на града и кмета и одобрена от Общинския съвет. Спазена е и клаузата по договора, която позволява промяна в площта. Общината също има интерес от това, че позволява още два етажа, защото получава повече под формата на строителство. Така сградите от 4 стават на по 6 етажа.

ПО-ГОЛЯМАТА ВИСОЧИНА ОБАЧЕ АВТОМАТИЧНО НАРУШАВА СЕРВИТУТА СЪС СЪСЕДНИЯ ИМОТ, КОЙТО СЪЩО Е ОБЩИНСКИ. Оказва се, че при по-голямата височина между двата блока трябва да има не 19,60, а 21 метра отстояние. Де факто сградите не са местени, нито са станали по-широки. Проблемът се оказва част от подхода към подземния паркинг на комплекса, който се доближава към единия от стълбовете на осветлението на стадиона по новото пресмятане.

Според главния архитект на старата столица Николай Малаков не е налице незаконно строителство, а казус, който е бил изкуствено усложняван заради промените в законите. Докато бъдат изяснени всички обстоятелства и при смяната в местната власт, пък узаконяването на блока се е влачило с годините.

Така се стига до сегашната ситуация, в която Общинският съвет трябва да одобри „навлизането”, за да получат двата блока Акт 16 и самата община да си прибере 20-те на сто от изградените апартаменти и гаражи, а всички обитатели да се успокоят, да получат нотариалните си актове и да започнат да внасят като коректни данъкоплатци местни данъци и такси в хазната.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

3 thoughts on “200 семейства от 10 години искат да плащат данъци, няма кой да им ги вземе

 • 08.01.2016 в 15:16
  Permalink

  Само да вметна че от 200 семейства трудно ще се изкара четвърт милион, отделно единия блок има акт 16 от половин година и така семействата стават около 40.

  Отговор
 • 08.01.2016 в 22:22
  Permalink

  В целият град има блокове без акт 16 за който нито общината прави нещо нито РДНК за да си събере данъците ул.Димитър Рашев със издаден нотариален акт в завършено строителство без да има такъв документ и 20 години се узаконява. Общината е разрешила това строителство и тя трябва да си го узакони.

  Отговор
 • 09.01.2016 в 10:25
  Permalink

  В този блок има не повече от 30 апартамента, а ако е построен от 10 години, слагам въжето…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *