Уникален 3D модел на Царевец прави Събин Бижев | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Уникален 3D модел на Царевец прави Събин Бижев

Публикувана на: 11.01.2016г. 2323 прегледа
Търновецът започнал проекта си, за да покаже колко велика нация сме

 

УНИКАЛЕН 3D МОДЕЛ НА ЦАРЕВЕЦ, ТАКА КАКТО ХЪЛМЪТ Е ИЗГЛЕЖДАЛ ПРЕЗ XIV В., ПРАВИ СЪБИН БИЖЕВ. Снимки, чертежи, карти и много историческа литература ползва търновецът, за да бъде максимално близо до истината. Работи по възстановки на архитекти, разчита на свои приятели в Регионалния исторически музей, които са и сериозни специалисти в своите области – Стоян Михайлов, уредник и нумизмат, и доц. Евгени Дерменджиев, който е археолог. В същото време Събин е решил да вкара в модела си и малко мистика, да сподели свои хипотези и да поразмишлява върху това, което е било или не е било на Царевец. „Аз не съм историк и мога да си го позволя. Свободен съм да разсъждавам и да давам версии. Нямам намерение да изкривявам историята, нито пък да тиражирам заблуди. Но има легенди, свързани с Царевец, които екскурзоводите не разказват, а хората обичат мистичните истории. Моят модел е предназначен за туристи, за търновци, които се гордеят със своя град”, казва Събин Бижев.

kuliteПАТРИАРШИЯТА, ЦАРСКИЯТ ДВОРЕЦ И КОМПЛЕКСЪТ ОКОЛО БАЛДУИНОВАТА КУЛА ЩЕ БЪДАТ ЦЕНТРАЛНИТЕ СГРАДИ В ТРИИЗМЕРНИЯ МОДЕЛ, КОЙТО ТЪРНОВЕЦЪТ РАЗРАБОТВА. След това той ще възстанови обемно всичките 22 църкви, които са съществували на историческия хълм и чиито основи са запазени и до днес. „За тези три централни и много важни сгради имам информация. Ползвам петтомника „Царевград Търнов”, където има изключително подробни чертежи на Патриаршеската църква, на двореца и на Балдуиновата кула или на комплекса, който е съществувал, където сега е изградена Балдуиновата кула. Не е тайна, че около нея има въпросителни, че тя или въобще не е съществувала на това място, или е била изградена чак през XIV в. На нейното място е имало водна кула и още една кула, която е служила за наблюдателница”, обяснява Събин. Той е категоричен, че не иска да разрушава представите на никого за Царевец, затова ще направи модела си така, както всички ние познаваме историческия хълм. Но все пак е решил да предприеме една малко по-революционна стъпка и да махне Балдуиновата кула, като остави на нейното място другите две кули. И да обясни решението си в клипче.

90% автентичен ще бъде Царевец в модела на амбициозния търновец. Останалите 10% се губят в историята, която никой не знае. „Например направил съм Патриаршията така, както изглежда в момента. Обаче познавам и един стенопис от румънска църква, в който е нарисуван моментът с докарването на мощите на света Петка на Царевец. На този стенопис, честно е да кажем, че не е много ясно дали е Царевец или Трапезица, но говорим за Патриаршията. Та на този стенопис църквата изобщо не изглежда така, там тя е нарисувана цялата в бяло със зелени куполи. Ето това имам предвид, като казвам, че никой не знае как в действителност е изглеждал хълмът”, разказва Събин. Релефът обаче ще бъде 99% точен, защото Събин Бижев разчита на карта, която получил от архитекта Светлозар Бояджиев. Четири огромни чертежа представлява тази карта и в нея има информация за релефа, по който Събин възстановява Царевец, има планове на разкопки, геодезия, скални венци.

S.BijevСъбин Бижев работи с компютърна програма за визуални ефекти, с която се обработват 3D анимации и клипове. Той поставя в нея снимка и по тази снимка започва да изгражда триизмерния модел на сградата. Става бавно, процесът изисква търпение и отдаденост. Освен това са нужни много сериозни ресурси, защото компютърът, с който Събин създава уникалния си модел, е с мощността на климатик. А с напредване на работата ще е нужна още по-мощна машина.

Събин не знае кога точно ще бъде готов с модела си. Защото е решил освен триизмерната снимка да направи и няколко образователни клипчета. Те също ще бъдат 3D, за да са атрактивни и забавни дори и за децата. В тези клипове той ще разкаже историята на Царевец, легендите, свързани с това велико място в България. Точно в тези клипчета той е решил да обясни защо Балдуиновата кула не е на обичайното си място. Иска да направи отделно филмче и за прочутия кладенец на Царевец. Според съществуващата информация този кладенец е дълбок малко по-малко от 130 м. Събин обаче не е съвсем съгласен, защото смята, че няма как да прокопаеш кладенец при този релеф, който е съставен само от скали. Той си има своя версия и е готов да я представи.

„ЗА САМОЧУВСТВИЕ И ЗАЩОТО ИМАМЕ ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ИСТОРИЯТА СИ НА БЪЛГАРИ, ПРАВЯ ВСИЧКО. Не ми харесва това, че всички изкарват българите най-обикновени земевладелци, без големи дворци. Подценяват ни и може би причината е в това, че 95% от историята ни е на базата на чужди източници. За нас са писали какви ли не чужди хронисти, които естествено първо са описвали своя народ велик, а ние сме после. Обаче колко нации имат нашия Калоян, провъзгласен за владетел от папата? Че това е все едно да сме имали император”, казва не без гордост Събин. Затова е избрал и XIV в. – времето на Иван Александър и Иван Шишман, най-величествените години на Царевец. „Истината е, че само ние имаме сметка да се чувстваме силни и горди. Никой друг народ няма защо да подклажда националното ни самочувствие. Това си е наша работа”, категоричен е Събин. Програмата му позволява да наложи върху Царевец дори аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина” и той ще го направи, стига да има достатъчно ресурс за това.

А най-накрая ще вкара мистиката, защото самият той е част от нея. НЕГОВОТО ИМЕ ГО ПИШЕ НА ВХОДА НА ДВОРЕЦА. Видял го случайно при едно от поредните си ходения на Царевец, за да направи още снимки. Прочел името си върху погребална плоча и станал любопитен. Така разбрал, че плочата е донесена от Никополис ад Иструм, но и че ние сме имали и владетел – кан Сабин от рода Вокил. Той е управлявал по-малко от две години в периода 763 – 765 г. Иначе името е римско и от рода на Събиняните е имало император.

Историята е голямата страст на Събин Бижев. Другата са компютрите. Той е завършил геодезия в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново. После учил индустриален мениджмънт в Габрово и счетоводство и контрол във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи в семейния бизнес, който няма нищо общо с историята.

След Царевец той иска да направи такъв 3D модел и на Трапезица, и на Момина крепост. За да знаем каква велика нация сме.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Уникален 3D модел на Царевец прави Събин Бижев"

  • 11.01.2016 в 21:31

    Невероятно изпълнен проект!Пожелавам му успех в другите два проекта

    Отговор
  • 24.06.2016 в 13:52

    Поздравления на Събин за оригиналното и смело начинание. Няма да му е лесно, но замисленото от него е чудесен пример за това,че българите сме находчиви,с оригинални идеи и родолюбив дух. С нетърпение очаквам крайния резултат. Напред и успех!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!