ПРОВЕРКА ПО СИГНАЛ В РЕДАКЦИЯТА. Строеж на нов луксозен блок в квартал „Картала” провокира брожение у съседи

СПОРЕД ТЪРНОВКАТА СВЕТЛАНА КОПАНОВА СТРОЯЩИЯТ СЕ НОВ БЛОК ДО НЕЙНАТА КООПЕРАЦИЯ НА УЛ. „АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ” 3 в кв. „Картала“ е незаконен, строи се върху терен с подпочвени води, без сервитути и пешеходна алея и до трафопост, който захранва част от района. Освен това новото строителство започнало на опасно кръстовище, където не трябвало да има монолитно строителство.

„…Тук трябваше да има детска площадка, а допреди пет-шест години това можеше да бъде само временна постройка до 70 кв. м заради подпочвените води. Сега изведнъж от два месеца започна да се строи, а основите са точно до асфалта, няма три метра, а като гледам, май ще има и подземни гаражи“, алармира още Светлана Копанова, която показа на място от какво точно се притеснява. Тя е депозирала в края на декември м.г. обстойна жалба до кмета на В. Търново за въпросния строеж до нейния блок в най-високата част на „Картала”. Други недоволни обаче няма, а ние се заехме да открием кой строи, върху каква земя и дали има нещо нередно и вярно в твърденията на г-жа Копанова.

 

ПАРЦЕЛЪТ ОТ НАД 300 КВ. М Е НА УЧИТЕЛ, А САГАТА Е ОТ 14 Г.

 

ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ НА СТРОЕЖА СЕ ОКАЗА СЕГАШНИЯТ ДИРЕКТОР НА УЧИЛИЩЕТО И ДЕТСКАТА ГРАДИНА в Ресен Цветан Тодоров Йовчев. 60-годишният учител сега замествал директорката на двете учебни заведения, която била по майчинство. Той купил на търг от общината във В. Търново въпросния терен още през далечната 1997 г. После намерил инвеститор, който да построи кооперация, а той да получи един апартамент. Тогава обаче тръгнали жалби от други съседи в този район и се стигнало до дело, което вървяло дълго и приключило след години в Административния съд. От 2008 г. до 2011 г. имало процедури по ЗУТ, за да се изпълни съдебното решение.

„…След дългата сага всичко бе законно, направи се смяна на предназначението, общината намали парцела. Всичко бе готово и аз пуснах терена във всички възможни агенции за продан още през 2011 г. Едва през 2015 г. се намериха едни млади хора, които ме потърсиха, срещнахме се, те направиха фирма, отстъпих им правото на строеж срещу един апартамент за мен. Сега чувам от вас, че пак имало жалба от тази госпожа, която аз не познавам. Всички съседи, които имат отношение към парцела, бяха уведомени, питани за съгласие и всичко друго, което трябваше да се направи, за да няма нарушения и недоволства“, каза вчера Цветан Йовчев, намерен в едно междучасие в основното училище в Ресен „Христо Ботев“.

 

ЩЕ СЕ ПРАВИ МОДЕРЕН БЛОК, ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ НЯМА

 

ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ОБЕКТА Е ТЪРНОВСКАТА ФИРМА „БУТИКСТРОЙ“ ООД НА ДВЕ МЛАДИ ДАМИ, СЪЗДАДЕНА ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА с цел да построи блок на 4 етажа с един луксозен апартамент на покрива, за който модерната дума днес е пентхаус.

„…Разбрахме за жалбата на тази госпожа, в която няма нищо вярно. Викаха ни в общината. Имаше проблем само с тротоара, но ще направим и такъв. Нито има подпочвени води, нито строежът е незаконен, нито има проблем със сервитутите и с трафопоста. Всичко е законно, минало е на всички нива, има си строителен надзор, срокове, разрешително и т.н.”, обясни вчера Цветослав Георгиев.

Архитектът на блока пък е Ели Бенкова, която има доста култови проекти, сред които е този за Баварската къща. Строителната фирма „Бутикстрой“ дори си има сайт, в който въпросният блок е представен, а отделно в страната има вече готови обекти за продан.

Блокът трябва да бъде готов през декември 2017 г. В него ще има 8 апартамента и един пентхаус с 360 градуса панорами. За удобството на живущите е предвиден асансьор, към всеки апартамент– склад, заредени ключове, контакти, луксозни интериорни врати, тераси с гранитогрес, гаражи, LED осветление, ролетни врати, повечето апартаменти са с две санитарни помещения.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *