10 четения

Включиха свищовските села в плана за градско развитие

ИНТЕГРИРАНИЯТ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ГРАДСКО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА СВИЩОВ Е РАЗШИРЕН с няколко нови зони за въздействие и в него са включени всичките 15 населени места.

Това съобщи за „Борба“ кметът на града край Дунав Генчо Генчев, който уточни, че завареният от него документ е бил изключително и само за общинския център. Това наложило фирмата консултант да го преработи, в резултат на което свищовските села вече ще могат да кандидатстват по различни проекти. В преработения план вече са вкарани проектите на Ореш, Вардим, Царевец и Овча могила, които касаят ремонти и нова визия на три училища и едно читалище.

Междувременно новата общинска управа създаде Местна инициативна група Свищов – Ценово, като дунавският град ще си партнира с Русенската община за по-добро усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони. По нея за община Свищов са предвидени 1,5 млн. евро, които са допълнителен бонус към Интегрирания план за градско развитие, поясни още кметът Генчев. Той увери, че след като селските управници предоставят инвестиционните си намерения за тази година, общината ще определи в кое от населените места ще се кандидатства по програмата за селските райони за направа на водопроводи. На този етап това е възможно за Хаджидимитрово и Алеково, но е възможно да се изготви проект и за Драгомирово.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *