5 четения

Започна данъчната кампания, плащаме с отстъпка до края на март

Очакват 18 000 граждани да декларират доходи в региона

 

ДАНЪЧНИТЕ ОБЯВИХА СТАРТ НА ТАЗГОДИШНАТА СИ КАМПАНИЯ, ВЕЧЕ 50 ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ОБЛАГАНЕ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА СА ПОДАДЕНИ В ТЕРИТОРИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ НА НАП ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 1 ЯНУАРИ ДО ДНЕС, съобщи на пресконференция вчера директорът на дирекция „Обслужване” Петко Николов. От тях шест са приети по електронен път, има и такива с персонален идентификационен код. В НАП – Велико Търново, са осигурени достатъчно гишета, в които се приемат декларациите, като при необходимост при наближаването на крайния срок ще бъдат разкрити допълнително. И тази година единствената отстъпка, която се прави от дължимия данък в размер на 5%, може да се ползва, ако декларацията е подадена до 31 март т.г. по интернет и ако лицата нямат неразплатени задължения, уточни Николов. Крайният срок за внасяне на налога е 30 април, но тъй като през 2016-а той е неработен, за крайна дата е определен 3 май. Освен по електронен път декларациите могат да се подават на място в офисите на НАП, по пощата чрез лицензиран пощенски оператор и в пощенските клонове на територията на областта.

17 000 – 18 000 физически лица средногодишно декларират доходите си в териториалната дирекция на приходното ведомство. През 2015 г. 4223 от декларациите са приети по електронен път, 1422 с персонален код и 2801 с електронен подпис, обобщи Николов.

Санкцията за лицата, които не декларират придобитите приходи, е в размер от 500 до 3 хил. лева.

ТАЗИ ГОДИНА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РЕДИЦА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ – ЗА МЛАДИ СЕМЕЙСТВА, КАКТО И ТАКИВА, КОИТО ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ. С данъчните облекчения те ще спестяват от 20 до 200 лв. Законът предвижда облагаемите доходи на един родител да се намалят с 200 лева при едно дете, с 400 при 2 деца, с 600 при три или повече. За дете с над 50% инвалидност годишният доход за облагане се намалява с 2000 лева. От по-ниските данъци може да се възползват и приемни родители, разведени, както и по-далечни роднини, като баби и лели, ако детето е настанено за отглеждане при тях за повече от 6 месеца.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!