14 четения

Росен Плевнелиев награждава 13 ученици от Горна Оряховица

13 УЧЕНИЦИ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ ПОЛУЧАТ ДНЕС БРОНЗОВИ ОТЛИЧИЯ ПО ПРОГРАМАТА „МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА НА ХЕРЦОГА НА ЕДИНБУРГ“. Лично президентът на България Росен Плевнелиев ще връчи сертификатите на момчетата и момичетата, които са успели да покрият бронзовото ниво на тази награда. Горнооряховските деца са възпитаници на две училища в железничарския град – ОУ „Иван Вазов“ и Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов“.

Шестима са участниците в програмата от Професионална гимназия „Ломоносов“ – Александър Николаев, Мария Кьосева, Мартин Дачев, Йордан Бораджиев и Георги Моллов, които миналата година са били абитуриенти, и деветокласничката Станислава Георгиева. Елитното училище е едно от първите в страната, които миналата година са започнали да работят по международната програма. Според нейните условия, децата трябва да развиват четири дейности. Задължително се започва през физическа активност, практически умения и доброволчество. Заниманията по тези три активности продължават три месеца, като една от дейностите училището трябва да превърне в свой приоритет и да продължи заниманията по нея шест месеца. Едва след като са покрили тези условия, учениците могат да пристъпят и към четвъртата дейност – приключенско пътешествие. За да спечелят сребърния сертификат, те трябва да останат сред природата два дни и една нощ.

След това децата и техните учители могат да продължат да покриват нормативите, които ще им донесат сребърни и златни отличия. Сега обаче момчетата и момичетата ще получат сертификат, който е много ценен, защото в него ще бъдат описани доброволческите им инициативи. А доброволчеството е ценно за работа и учене в чужбина, казва директорът на гимназията Филип Филипов. И допълва, че през изминалата година седем учители са били обучени да бъдат лидери и ментори.

„Програмата е нова за България и това са първите защитени сертификати. Хубавото на проекта е, че учи децата да бъдат лидери, да работят в екип, да развиват себе си, да полагат правилно целите си, да ги постигат, да анализират. Ще продължим да работим по нея, дори и петимата ни ученици, които вече са завършили, да имат право да покриват дейностите за по-високите отличия, защото програмата е за млади хора до 24 г.“, казва още директорът.

От ОУ „Иван Вазов“ са участвали седем деца – Никол Атанасова, Дана Златева, Михаела Трънкова, Илиян Михайлов, Динко Иванов, Мирослав Андронов, Ваня Дочева.

Росен Плевнелиев ще им връчи почетни значки и сертификати като символ на отговорността към личностното им развитие. Общо 25 младежи от цялата страна са покрили една от трите степени.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14 – 24 години участват в програмата на три нива: бронз, сребро и злато. Основана е във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II – Негово кралско височество херцога на Единбург. Наградата вече e глобална инициатива, като повече от 8 милиона младежи от 144 страни са взели участие в инициативата. В България наградата стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на президента на България Росен Плевнелиев и има подкрепата на много бизнес организации.

С. БОЯНОВА

Един коментар за “Росен Плевнелиев награждава 13 ученици от Горна Оряховица

  • 13.01.2016 в 20:04
    Permalink

    От такова елитно училище като ПГЕЕ, бившо – Електротехникумът в Горна Оряховица – само класни специалисти и отлично подготвени младежи излизат, благодарение на чудесните си преподаватели, които съхраняват и успешно продължават традициите на предшествениците си.
    Андрей В.Андреев – от Първи випуск 1964г.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!