6 четения

Руска колония се заформя в Никюп, вече в трета къща се заселиха московчани

Кметът Йорданка Атанасова: „Оглеждат още къщи за свои приятели, търсят и имоти за туристически бази”

 

истинска руска колония се оформя във великотърновското село никюп. Вече трета къща там е закупило семейство московчани, информира специално за „Борба“ кметицата Йорданка Атанасова. Според нея братушките толкова харесали селото, че вече търсят имоти и за техни близки и приятели. Първите, които идват тук, са Олга и Сергей Соловьови. Двамата са пенсионери от Москва, дали 50 хил. лв. за прясно ремонтирана къща с двор, без да се пазарят.

„Ирина и Сергей са типични представители на средната класа. Много интересна е и историята им. Двамата сега оглеждат и други къщи за свои приятели, които също искат да се заселят насам. Имат намерение да развиват и туристически бизнес и заедно търсим имоти, които са подходящи за това. Заради новите ни приятели планираме да направим и Дни на руската култура”, обобщи кметицата на великотърновското село.

Сред прясно заселените са и Илина и Славея Потеряхини. Двете са майка и дъщеря. Имат медицинско образование и даже намерения да работят по специалностите си в района, но в момента проучват как може да стане това. Къща в Никюп е закупила и Анна Николаевна, която също е медик. Тя вече трайно живее тук заедно с дъщеря си.

От няколко години насам в региона считат руснаците за „новите британци”, тъй като доста братушки се заселват в областта. Няколко семейства вече има във великотърновските Ново село, Шемшево, Пушево, Леденик и др.

Ирина и Сергей, които са първите нови никюпчани, разказват, че са оглеждали и проучвали доста села в целия регион, преди да се спрат на Никюп. Ирина е млад пенсионер и допреди да навърши 55 години, се е занимавала с фармация. Съпругът й пък търгувал с авточасти.

Изборът им никак не е случаен. За него надделява фактът, че в района е разположен Никополис ад Иструм, а в селцето кипи живот. Тази година дъщерята им започва да учи археология във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”. Цялото семейство вече посещава и специализираните курсове по български език, за да преодолее минималните проблеми с езиковата бариера.

ИРИНА И СЕРГЕЙ СА АНТИКОМУНИСТИ И ПРОУЧИЛИ ДАЖЕ ПАРТИЙНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ.

„Бяха доста запознати с всичко, даже знаеха името ми. Попитаха включително и за партийната принадлежност на кмета на общината Даниел Панов, защото са антикомунисти и това е повлияло на избора им. Останаха доволни, като им казах от коя партия е”, разказа още любопитни детайли местната управничка.

Тя припомня, че след британската инвазия отпреди няколко години в кокетното село живеят пет семейства от Великобритания. Сред никюпчани има даже испанец и грък, но определено първите руснаци ще внесат допълнителен колорит.

С. МАРИНОВ

 

2 коментара за “Руска колония се заформя в Никюп, вече в трета къща се заселиха московчани

  • 13.01.2016 в 22:12
    Permalink

    Маринов, много ти е стара информацията. Това което си написал, беше актуално преди година и половина!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!