25 четения

Счетоводителка обвинена в присвояване на 79 422 лв. от общината в Златарица преди 10 г.

Петя Соколова била в Италия, открили я едва наскоро

50-ГОДИШНА БИВША СЧЕТОВОДИТЕЛКА ОТ ОБЩИНАТА В ЗЛАТАРИЦА Е ОБВИНЕНА В ДЛЪЖНОСТНО ПРИСВОЯВАНЕ НА 79 422 ЛЕВА, СЪОБЩИ ПОЛИЦИЯТА ВЧЕРА. Петя Соколова в съучастие с двете си колежки Елка Николова и Марияна Янчева извършила престъплението от май 2002 г. до май 2006 г. в качеството си на счетоводител в общината. Въпросните пари й били поверени в това й качество да ги пази и управлява. Районната прокуратура в Елена е привлякла жената като обвиняема, наложена й е мярка за неотклонение „подписка”.

Липсата на въпросната огромна сума е била установена още преди повече от 10 години при одитна проверка. След това бил издаден акт за начет. През това време обаче трите дами заминали на гурбет в Италия и се наложило полицията и прокуратурата да ги дебнат кога ще се върнат за разпити. Накрая, едва преди няколко години, само срещу Соколова било образувано досъдебно производство, но тя епизодично ходела в Италия. През това време кметската власт в Златарица поема Пенчо Чанев. За да събира парите на общината, той започнал да води дела и само за тях през годините е похарчил 15 000 лева.

„…Доколкото знам, тези пари са били внасяни в общината за такси за детски градини и други плащания от хората, но в счетоводството присвоявали сумите и дори си плащали лични кредити с тях. Бях длъжен да водя дела, за да не започнат да ме разследват за безстопанственост. По време на производствата се оказа, че дамите са прехвърлили имотите си на трети лица, и нямаше какво да вземе съдебен изпълнител. Много трудно Петя и Марияна върнаха на общината общо около 5000 лева…“, коментира вчера кметът Пенчо Чанев. Той е учуден защо е повдигнато обвинение едва сега, след като лично е съобщавал на властите, че дамите са се появили в Златарица.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *