50 четения

Търновската болница ще продава недовършения хирургически блок, „Кауфланд“ се точи за него

Общинският съвет се събира на извънредна сесия, за да делегира права за сделката на зам.-кмета Снежана Данева

 

СТЪРЧАЩИЯТ ОТ 30 ГОДИНИ 9-ЕТАЖЕН НЕДОВЪРШЕН ХИРУРГИЧЕСКИ БЛОК НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СЕ ОБЯВЯВА ЗА ПРОДАН. Заради сделката е насрочено Общо събрание на дружеството, а Великотърновският общински съвет се събира извънредно, за да делегира права за гласуване на зам.-кмета Снежана Данева, тъй като общината има 18 на сто от него.

Целият терен с лице на ул. „Краков“ е с площ 18,9 дка. Върху него се намира и планираната за хирургически блок недовършена сграда. Намеренията на директора на областната лечебница д-р Стефан Филев е със средствата от продажбата да се изгради нова болница в останалите свободни терени и на едно място да се съберат базите на Нова и Стара болница, тъй като ежегодно загубите от транспорта и логистиката между двете надхвърлят 600 хил. лв. Д-р Филев е обявил и покана в Търговския регистър в качеството си на изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на дружеството, което да се проведе на 19 януари тази година.

За сбирката са предвидени две единствени точки в дневния ред – продажбата на недовършения хирургически блок, както и на терен от 1,4 дка, на който се намира паровата централа на болницата. Тази земя пък е разположена зад бензиностанцията на OMW в посоката за София. По сделката трябва да се произнесат и представителите на всички общини в региона, които също са акционери с минимални дялове. Вотът им обаче практически ще бъде само за сведение, тъй като мажоритарният собственик на болницата – държавата, има 51 на сто.

Любопитен детайл е, че на същата дата, на която се провежда събранието за продажбата му, през далечната 1983 г. е започнало и строителството на хирургическия блок. Според запознати с детайлите около сделката обаче решението на 19 януари е само първата стъпка, като до окончателното реализиране на сделките за двата пустеещи имота има още доста процедури. Една от най-важните е решение на Министерския съвет за изваждане на обекта от забранителния списък за приватизация, в който попадат болниците. Ако има положително становище от кабинета „Борисов“, от Агенцията за приватизация започват да подготвят сделката, да изготвят правен анализ и оценка на обектите, след което да я реализират.

„КАУФЛАНД“ ВЕЧЕ ИМАТ ДЕПОЗИРАНА ОФЕРТА ЗА ТЕРЕНИТЕ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА, НО ДВА ПЪТИ БЯХА СТОПИРАНИ ДА ГИ КУПЯТ. Веригата отдавна иска да стъпи в болярския град, като няколко пъти оглеждаше да купи част от складовете за търговия на едро до пътния възел, както и частен терен срещу мола. Според запознати едни от сигурните мераклии за имота са именно те. Няколко пъти пък кметът Даниел Панов разкри, че към Велико Търново има инвестиционен интерес за изграждането на частни болници – кардиологична и ортопедична. Стърчащият на груб строеж комплекс би бил най-подходящото място за тях.

Обединението на двете бази на областната болница пък е основен приоритет за директора на лечебницата д-р Стефан Филев. По данни на ръководството изключително финансово неизгодно е да се довърши хирургическият блок и да се направи топла връзка с останалата част. В момента областната болница прави големи paзхoди зa изcлeдвaния, тpaнcпopт и кoнcyлтaции мeждy двeтe бaзи и eднo cъвpeмeннo бoлничнo зaвeдeниe нe мoжe дa cи пoзвoли тoвa, тъй като практически бюджетът е разпределен за издръжка на две болници.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 коментара за “Търновската болница ще продава недовършения хирургически блок, „Кауфланд“ се точи за него

 • 13.01.2016 в 14:01
  Permalink

  *Не може ли с продажбата на Стара Болница, да се финансират довършителните и другите строителни дейности по Хирургичния блок, а не с продажба на земя?
  *В Цивилизованите страни, паркоместата на болниците са над 2:1 спрямо леглата. Какво е съотношението в Търновската, се вижда по хаотично паркираните автомобили. Като продадете земята, на покрива на болницата ли ще направите паркинг?
  * Въпрос към Специалните служби: Каква е комисионната, предлагана от „Кауфланд“?
  *Защо целия този процес не се подложи на Обществено обсъждане?

  Докато кучетата нито лаят, нито хапят, кервана ще продължава да изнася богатсвата.

  Отговор
 • 13.01.2016 в 15:45
  Permalink

  Съгласен съм с mr. John. Защо да се продават терени на различни инвеститори, като може постепенно да се изместят останалите отделения, като заедно с преместването им и разходите по транспорт и логистика между тях ще намалеят. Господин Бизнес Консултант Др. Филев спокойно може да намали разходите чрез намаляване на разходите по обществените поръчки, закупуването на лекарства и орязването на раздутата болнична администрация. Повече от явно е, че отново се гонят дебели комисионни без визия за развитието на болницата в дългосрочен план.

  Отговор
 • 13.01.2016 в 18:19
  Permalink

  Хораааа, Вие е смеете да дискутирате в интернет форум,
  какво остана да протестирате!?!?
  Става дума за Вашето, на децата и внуците Ви здраве!!!
  Ей, докторите! Кво става?

  Отговор
 • 13.01.2016 в 19:56
  Permalink

  За мен лично, най-важното нещо е тази пустееща сграда да се превърне в нещо, дотегна ми да минавам от там и да гледам как си седи всичко в застой, а да не забравяме, че това се намира на една от главните улици в града. Именно град като Велико Търново, не трябва да има такива пустеещи и грозни обекти, претендирайки за туризъм.

  П.С. : Аз защо си мисля, че беше обявено наличие на подпочвени води или нещо такова, и именно поради тази причина не се е довършила сградата? и ако е така, как изобщо ще се построи нещо на нейно място?!

  Отговор
  • 14.01.2016 в 11:51
   Permalink

   Че има нещо подпочвено, подземно, ъндърграунд има.
   Но не са води. Пачки са. Много, и все дебели.

   Отговор
 • 13.01.2016 в 21:16
  Permalink

  Абсолютно съм против.Най добрият вариант е да се продаде терена на стара болница който е на чудесно място.Може да се построи там един добре подреден жилищен комплекс с еднофамилни къщи или частна болница.С парите нова болница ще юоже да си обедини отделенията а ще спрем навлизането на една верига която продължава да изнася парите ни в Германия като отделно убива нашия бизнес.Вън на международните вериги.

  Отговор
 • 14.01.2016 в 9:07
  Permalink

  Теренът на Нова болница не трябва да се пипа! По-добре е да се продаде Стара болница, а всичко да се концентрира в Нова болница! Има място за нов корпус, за паркинги, за вертолетно летище и за голям парк. Кауфланд са интересен магазин, но да си намерят друг терен – даже в Старото военно училище е по-добре.

  Отговор
 • 14.01.2016 в 11:59
  Permalink

  Поне няколко години основите на тази конструкция са под вода. Най-вече на подземно ниво партера и още един етаж. До самата сграда си има цяло блато. Така, че ако умниците дето викат да се изгради нещо. За какво мислите че искат да го продават, а да не го оправят. Сградата е в такова критично състояние и основите както подават от влагата и всичко останало може спокойно да си падне при голяма тежест.

  Отговор
 • 14.01.2016 в 16:37
  Permalink

  Ало? Там има подпочвени води! Как мислите да построите Кауфланд там?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *