Новини

ИЗДИРВА СЕ. Виртуозен измамник заблудил монахини за подслон, че е полицай под прикритие

* Мнимият полицай закопчан във Варна  – 18.01.16г.
* Измамникът Пламен Петков обвинен в още пет измами за 4400 лв. – 20.01.16г.

31-годишният търновец Пламен Петков успял да избяга в гората, търсят го по 8 жалби с обещания за работа

МВР ИЗДИРВА ОПАСЕН СЕРИЕН ИЗМАМНИК, КОЙТО НА 11 ЯНУАРИ Е БИЛ ЗАВАРДЕН В МАНАСТИРА „СВЕТА ТРОИЦА“, но успял да се измъкне от блокадата и да се скрие в гората дори от следовото куче. Дни преди това мъжът с брада и дълга коса бил приютен от монахините в женския метох, защото им обяснил, че е полицай под прикритие с важна и опасна мисия. Монахините го приютили в светата обител по препоръка на игумена на друг манастир с уговорка все пак да им помага в стопанството. После мнимият полицай казал на калугерките, че може да им уреди автомобил, който да купят изгодно. Той им поискал капаро за сделката, но игуменката се усъмнила в добрите му намерения и алармирала полицията за госта и офертата…

Търновските криминалисти веднага се сетили, че става въпрос за Пламен Петков, срещу когото вече имало 8 жалби от миналата година за лъжливи обещания за работа, за които са давани пари. Той омайвал доверчиви хора, че е известен бизнесмен и че може да им осигури на изгодни цени автомобили, като за услугата прибирал капарото. Завличал е хора и като се е представял като служител на висок пост в МВР или ДАНС. Обещавал е назначаване на работа в силовите структури срещу съответно заплащане. Петков мамил и като мним представил на известни фирми. Срещу пари в брой той твърдял, че може да осигури печелене на търгове по обществени поръчки, както и отпускане на нисколихвени банкови кредити. За услугите мошеникът прибирал различни суми, които варират от 20 до 2000 лева.

Един от куриозните случаи е със завлечен дюнерджия. Наскоро Петков се появил в бистро и се заговорил с младежа зад щанда, като казал, че е собственик на агрофирма и че може да го назначи на работа срещу заплата от 1100 лв. и осигуровки. Налагало се обаче кандидатът за тази позиция да изкара специален курс за придобиване на правоспособност за работа с препаратите. Пламен Петков казал, че обучението струва 750 лв. Дюнерджията се запалил от офертата, броил на юнашко доверие споменатата сума, но веднага след като взел парите, „бизнесменът“ изчезнал.

Пострадали от ловкия мошеник са посочили, че са завлечени с по 200, 300, 1000, 2000 лева. При разследването изплували и случаи на измамени с по-дребни суми, които не са сигнализирали на блюстителите на реда.

ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПЛАМЕН ПЕТКОВ БЕ АРЕСТУВАН при шумна акция на „Вътрешна сигурност“ в старата столица. Тогава той пак се бе представял за полицай и служител на ДАНС и бе мамил хора с обещания за работа.

„…Какво е станало след това ние не знаем, защото софиянци го прибраха. Жалбите срещу Пламен Петков заваляха отново миналата година”, каза вчера временният началник на полицейското управление в старата столица главен инспектор Валентин Къндев.

ЗАРАДИ ВСИЧКО ТОВА ОТ ВЧЕРА КРИМИНАЛИСТИТЕ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА И МВР ОБЯВИХА ПЛАМЕН за общодържавно издирване и публикуваха снимка, с която разполагат, но която била отпреди няколко години. Приканват гражданите, които имат информация за издирваното лице, знаят местонахождението му или са станали негова жертва, да се обадят в полицията, като анонимността им е гарантирана.

Нели СУКОВА

Сн. Пресцентър МВР

One thought on “ИЗДИРВА СЕ. Виртуозен измамник заблудил монахини за подслон, че е полицай под прикритие

  • евала им поредния разхождащ се на свобода

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *