11 четения

„Социално слаби” с имоти в чужбина на мушката на данъчните

Над 50 преписки вече са предадени на прокуратурата

 

ПАПКИ С ДАННИ ЗА НАД 50 „СОЦИАЛНО СЛАБИ“ С ИМОТИ В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА СА ПРЕДАЛИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ДАНЪЧНИ В ПРОКУРАТУРАТА. Обект на разработките са най-вече сделки с имоти в чужбина, скъпи екскурзии до екзотични дестинации, както и придобиването на вещи на баснословни цени. Един от проверяваните е човек, свързан с политиката. Наскоро той си е взел имот край Истанбул. Двама от списъка пък не са попълвали данъчни декларации от години и нямат официални доходи, а само малки фирми, които даже били в ликвидация. Наскоро обаче единият броил почти 20 хил. лв. за часовник „Шопард“, с който се похвалил във Фейсбук. Друг пък прекарал почти месец в Дубай, включително и в най-скъпия хотел в света „Бурж ал Араб“ и също се похвалил в социалната мрежа, което направило впечатление. Проверяват се и няколко човека, които са купили вили в Гърция, Германия, Австрия и др.

От териториалната данъчна дирекция водят други 98 производства за несъответствия между декларирани доходи и придобито имущество от физически лица. В тях проверявани са и съпрузите на лицата. От НАП В. Търново припомнят, че всеки месец се извършва селекция на рискови физически лица, като анализът обхваща получаваните официални доходи и съпоставката им с данните за недвижимите имоти и превозни средства, които автоматично постъпват в приходната агенция от полицията и общинските власти.

В случаите, в които няма логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки, инспекторите на НАП извършват проверки и ревизии, облагайки недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите. В случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност.

Проверяват се даже обявени в чужбина доходи, както и това дали лицето и фирмите му имат авоари и имоти зад граница, които не са обложени.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *