9 четения

Търновският театър ще връща дългове със стари заглавия

10 СТАРИ ЗАГЛАВИЯ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ДО КРАЯ НА КАЛЕНАДРНАТА ГОДИНА ТЪРНОВСКИТЕ АРТИСТИ. Така Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново се опитва да излезе от финансовата криза и да започне да връща дълговете си, които възлизат на близо 500 000 лв.

„Свекърва“ на Антон Страшимиров, „Декамерон“ по Бокачо, „Г-жа Министершата“ на Бранислав Нушич и „Милионерът“ на Йордан Йовков са заглавията, които драмата ще върне в афиша си. Те са играни през изминалите четири-пет години и са доказали, че могат да набират приходи и публика, коментира вчера директорът на театъра Васил Вълчев. Оперетата ще разчита на „Графиня Марица“ и „Царицата на чардаша“ на Калман, „Веселата вдовица“ на Лехар и евентуално в края на годината на сцената ще се върне и пищната оперета „Страната на усмивките“, която също е на Лехар. Артистите ще започнат отново да играят операта „Травиата“ на Верди и детското заглавие „Тримата братя и златната ябълка“.

„Така в репертоара ни ще има 16 заглавия, при това с тях двете ни трупи – драмата и музикалният състав, ще са в прекрасен баланс. Много е важно и това, че в афиша ни ще присъстват всички жанрове“, допълва още г-н Вълчев. И признава, че за премиерни заглавия съставът може да мисли едва след първото полугодие. Дотогава ще е в сила кризисният план. Ако театърът успее да попълни бюджета си с достатъчно средства, ще започне работа и по два напълно нови спектакъла – „Вампир“ на Страшимиров и камерната оперета „Ревизор“ по Гогол. Музиката е на Парашкев Хаджиев, а тази оперета не е поставяна никога до момента в България.

За празника на В. Търново театърът подготвя концерт, в който ще бъдат поканени да се включат всички музикални формации от града, а в края на сезона музикалният състав ще направи симфоничен концерт на открито.

130 600 ЛВ. СА ПРИХОДИТЕ НА ТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА. Финансовите постъпления са с около 20 000 лв., по-малко от 2014 г. През 2013 г. пък постъпленията от билети са били близо 175 000 лв. Такава е тенденцията и при зрителите. Миналата година в салона са влезли 16 854 зрители срещу 27 000 през 2013 г. Изиграните представления през 2015 г. са били 92 срещу 129 през 2014 г.

С какъв бюджет ще разполагат артистите тази година, все още не е ясно, защото Министерството на културата подготвя отново промяна на начина на финансиране. Методиката за формиране на бюджета се променя вече за четвърти път през последните три-четири години. Най-лошото е, че новите правила се появяват в средата на годината и неминуемо водят до загуба на приходи за нас, призна Васил Вълчев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *