31 четения

След 45 см сняг: 200 населени места без ток, затворени пътища и непроходими градове и села

МАЛКО ПОД ПОЛОВИН МЕТЪР СНЯГ ПРЕДИЗВИКА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ И ХИЛЯДИ ОСТАНАХА НА СТУДЕНО И ТЪМНО В НЕПРОХОДИМИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА. Две важни пътни артерии бяха затворени в неделя, а днес мнозина няма да могат да стигнат до работните си места.

zatrupanТова е равносметката за региона след първия по-сериозен валеж за тази зима. Повече от 200 населени места в областта останаха без електричество, като най-тревожна е ситуацията в Еленско, както и на Прохода на Републиката. Трудности има и в общините Стражица и Златарица. Областният управител проф. Пенчо Пенчев е в постоянна връзка с всички ведомства. Наличната техника в региона е ангажирана и почиства пътищата, но не може да смогне, понеже снеговалежът продължава. В Еленско са най-зле, като до вчера следобед 125 кметства, наместничества и махалички останаха на тъмно и студено. Заради натежалия сняг по електропроводите те са се накъсали и селата са без електрозахранване. Няма сигнали за прекъснато водоподаване освен там, където системите са с електрически помпи.

Проходът Елена – Твърдица не е подходящ за движение, тъй като северната страна откъм Елена е почистена, но откъм Твърдица – не. Заради накъсани електропроводи спряха помпите на „ВиК Йовковци“, захранващи Ново село, Балван, Ветринци. При дежурните в областната администрация не са подавани сигнали за бедстващи хора. Десетки тирове бяха спрени в събота вечерта по пътя Велико Търново – Русе. През нощта се е провела акция за раздаване на пакети с продукти от първа необходимост на шофьорите на камиони, които изчакват по паркингите, но много машини остават затрупани в преспите. Вчера трасето бе изцяло затворено за движение. За камиони беше непроходим и Проходът на Републиката.

 

ОГНЕБОРЦИ СПАСИХА 7 ДУШИ ОТ ПРЕСПИТЕ И ТЕГЛИХА ЛИНЕЙКА В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО

 

САМО ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ СА РЕГИСТРИРАНИ 24 ПРОИЗШЕСТВИЯ. Сред тях са близо 20 паднали дървета, близо десет пожара, 7 евакуирани от преспите и една теглена линейка в Петко Каравелово, обобщиха от Областната пожарна вчера.

Екипите на пожарната във Велико Търново отстраняваха вчера счупени от снега клони по дърветата на улица „Никола Габровски”. Снимка Анета ДИМИТРОВА
Екипите на пожарната във Велико Търново отстраняваха вчера счупени от снега клони по дърветата на улица „Никола Габровски”.
Снимка Анета ДИМИТРОВА

ЕКИПИТЕ НА ПОЖАРНАТА СА БИЛИ ЦЯЛО ДЕНОНОЩИЕ НАКРАК. Само в първите часове на обилния снеговалеж са разчистили 14 паднали дървета и са гасили 4 пожара. С техника на пожарната е била изтеглена закъсала в преспите линейка в Петко Каравелово, която тръгнала по сигнал за помощ от Полски Тръмбеш. Евакуирани са общо 7 души, които са бедствали в закъсали автомобили по трасетата между Свищов и близки села. Пет души са били спасени от лек автомобил между Козловец и Царевец. Други двама са извадени от кола в Павел, която пропаднала в преспите. Пожарникарите са измъкнали и пропаднала в огромна дупка кола на заснежен път край Вардим.

В неделя бяха затворени за движение участъците между Свищов и селата Совата, Козловец, Павел, както и пътят между град Бяла черква и село Росица в община Павликени. Хаинбоаз също бе затворен за движение на товарни автомобили.

 

БЕЗСЪННА НОЩ ЗА ТЕХНИКА И ХОРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ СВИКА ЗВЕНОТО ЗА АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ ОЩЕ В РАННИ ЗОРИ В НЕДЕЛЯ И АПЕЛИРА КЪМ ГРАЖДАНИТЕ ДА НЕ ИЗЛИЗАТ НА ПЪТЯ освен при крайна необходимост. Градоначалникът, лично следил през нощта обстановката, бе категоричен, че е доволен от почистването. Цялата налична специализирана техника и личният състав са мобилизирани и работят непрекъснато. От кметството предварително обявиха, че са в готовност за снеговалежа още от петък и разполагат с повече от 50 машини. Снегът обаче явно пак ни изненада и вчера бе почистен само центърът на града. Градоначалникът се обърна с апел към всички жители на общината да не излизат на пътя с личните си автомобили, освен ако това не е крайно наложително.

Сговорна дружина Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Сговорна дружина
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

С приоритет се разчистват главните улици във Велико Търново, върху които е съсредоточен основният автомобилен трафик. В момента е осигурена проходимост на тези улици при усложнената зимна обстановка. В ранните часове в неделя закъсали автобуси са били извличани на буксир, за да се освободи и възстанови нормалното движение по улиците на града. Разчистването на второстепенните градски улици ще започне непосредствено след окончателното спиране на снеговалежа, с което се затвърди добилият напоследък популярност анекдот, че в старата столица най-добрата снегопочистваща техника си остава… пролетта. Служителите и работниците на общинското предприятие “Зелени системи“ са мобилизирани, за да реагират на сигнали, подадени от граждани, за счупени и паднали върху пътните платна дървета и клони. Те са се отзовали на 16 сигнала и почистиха и отстраниха счупени от тежкият и мокър сняг дървета.

В ранните часове на неделя на ул. „Иван Вазов“ във Велико Търново е паднал електрически стълб и са скъсани електрически проводници, работи се по отстраняване на аварията и за осигуряване и гарантиране безопасността на гражданите. При пътнотранспортно произшествие в ранните часове в неделя в района на квартал „Бузлуджа“ лек автомобил се е ударил в греблото на снегопочистваща машина. При инцидента няма пострадали. Снегопочистващата машина е повредена и откарана за ремонт. Специализирана тежка техника, предоставена от Националния военен университет „Васил Левски“, е почистила пътя Велико Търново – Беляковец. Техника на фирма „Надежда“ е почистила направлението Велико Търново – Леденик – Шемшево – Буковец.

 

snegorinНЯМА ОТКАЗАНИ СИГНАЛИ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД

 

Въпреки критичното време всички сигнали, подадени на телефон 112 за нужда от спешна медицинска помощ, са обслужени от екипите на Спешния център при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, заяви временният шеф на звеното д-р Методиева. Тя съобщи, че в нощта на събота срещу неделя, когато започна снеговалежът, търновска линейка помогнала за транспортирането на родилка от Елена до АГ отделението в старата столица. „Наша линейка тръгна да пресрещне автомобил на колегите ни от Елена. Ситуацията завърши благополучно”, каза д-р Методиева. Същата нощ спешните медици реагирали на сигнал в Павликени. Лекарите оказали помощ на 8-месечно бебе. „Детето е извадено от горяща къща. Било е обгазено, но колегите са успели да го стабилизират”, обясни още временният шеф на Спешния център.

Д-р Методиева заяви, че посетените адреси не били много, но с оглед усложнената пътна обстановка работата била интензивна.

 

Щандът на Димитър Аврамов Снимка Галина ГЕОРГИЕВА
Щандът на Димитър Аврамов
Снимка Галина ГЕОРГИЕВА

САМО ДВАМА ТЪРГОВЦИ ПРОДАВАХА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ПАЗАР В НАЙ-СНЕЖНИЯ ДЕН ОТ ГОДИНАТА

 

Елена Петкова и Димитър Аврамов не се уплашиха от обилния снеговалеж вчера и застанаха зад щандовете си на кооперативния пазар във Велико Търново. Двамата се оплакаха, че преди да започнат работа, се наложило около час да разчистват около масите си, и недоумяваха защо това не е направено от служителите на общината. „За какво плащаме по 600 лв. наем? Не стига, че търпим сериозни загуби заради студеното време, тъй като голяма част от стоката ни след един-два дена вече е брак, ами и трябва да ринем с лопатата?”, споделиха те.

Елена разказа, че продава на пазара от 15 години и до момента не е пропускала нито един ден, в който да не отвори щанда си. „Дойдох към 11 часа, защото беше непроходимо просто по-рано. В интерес на истината има клиенти. Купуват най-вече мандарини и портокали”, коментира тя.

Димитър също пристигнал на работа по това време. Той обаче измислил безкомпромисен начин за справяне със замръзването на плодовете и зеленчуците. На щанда си търговецът поставил табела с предлаганата стока, а нея прибрал в склада. „Така, когато дойде клиент, го водя в склада да си избере лично каквото иска. Няма как да се справя иначе със студеното време. От началото на зимата имам 1 тон брак”, сподели той. Търговецът подчерта, че е загубил голяма част от редовните си клиенти, тъй като те предпочитали да пазаруват от големите вериги супермаркети, където има огромно разнообразие на плодове и зеленчуци.

Двамата търговци заявиха, че се сгряват с чай с ром, и смятаха да останат на работните си места до 16:00 часа.

На работа бяха и цветарите, които са по-облагодетелствани от колегите си по щанд в централната част на пазара. Преди година по инициатива на кмета Даниел Панов зоната за цветя бе обгърната от заслони, които пазят завет. Цветарите се справят със студа чрез специални печки, които, освен че са енергоспестяващи, пазят и цветята от измръзване.

 

„ЕНЕРГО ПРО“: ИМАМЕ 396 ЕКИПА В НЕПРЕКЪСНАТА ГОТОВНОСТ

 

От енергийния доставчик „Енерго Про“ заявиха, че са в повишена готовност и работят за отстраняване на последствията върху електроразпределителната мрежа.

Екипите са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Както и досега, при възникване на аварии в резултат на усложнената зимна обстановка компанията ще пренасочи допълнителни екипи и техника към засегнатите райони.

Денонощно работят и диспечерските центрове на дружеството, които осъществяват управлението на електроразпределителната мрежа и ръководят работата на екипите при възникване на аварии.

Сигнали за аварии, възникнали на територията, обслужвана от „ЕНЕРГО ПРО Мрежи”, се приемат на денонощния телефон на компанията 0700 1 61 61. Телефонният център поддържа линия за приоритетно приемане на сигнали за прекъснато електрозахранване, както и информира клиентите за аварии, по отстраняването на които екипите на компанията вече работят.

 

parzalkaДАНИЕЛ ПАНОВ: „ЗАСЕГА УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ УЧАТ”

 

Заради преспите няма да бъдат спирани училищата и детските градини на територията на община Велико Търново, информира вчера за „Борба“ кметът Даниел Панов. „Утре ще преценим каква е обстановката, след което ще решим дали ще учат децата или не. Знам, че в доста общини е решено да има поне три неучебни дни. Смятам, че градът се почиства добре и достъпът до ясли, градини и училища е нормален“, бе категоричен кметът Даниел Панов.

Екип на „Борба”

4 коментара за “След 45 см сняг: 200 населени места без ток, затворени пътища и непроходими градове и села

 • 18.01.2016 в 14:19
  Permalink

  Да благодарим на кметовете, тяхната мама, за почистените улици! На кметиците, тяхната мама – също!

  Отговор
 • 18.01.2016 в 16:28
  Permalink

  Кмете, има ли 2 училища в града пред които да са почистени тротоарите???? Ама те не са важни децата ходят и се прибират от училище по пътното платно….. кметеее, кмете ……..

  Отговор
 • 18.01.2016 в 20:56
  Permalink

  Да излезе кмета по улиците на Велико Търново, да се поразходи, за да види какво е и тогава да се нарича успешен кмет! Кога ще се даде отчет на изхарчените пари за почистване от данъците и винетките на платците?! Пак ли наши хора ще си купят нови коли, от които не можем да се разминем по улиците на града и в сухо време?!

  Отговор
 • 18.01.2016 в 22:22
  Permalink

  Зимата пак ни изненада! Стига сте замазвали очите на хората! Дори една улица няма в града която да е изчистена както трябва.Или кмета носи някакви розови очила?!Нито се чисти нито опесачява както трябва! Но как да кажеш нещо когато си ял от баницата на обществената поръчка за почистването?!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!