Възстановиха Центъра по физиотерапия в МОБАЛ

ЦЕНТЪР ПО ФИЗИОТЕРАПИЯ ЗАРАБОТИ ОТНОВО В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” СЛЕД БЛИЗО 16 ГОДИНИ. Звеното е оборудвано с последен клас техника и предоставя на пациентите уютни битови условия. Завеждащ на сектора е д-р Десислава Димитрова, а той се намира на втория етаж в лечебницата, където преди се провеждаха прегледите на ТЕЛК комисията. Физиотерапията е част от медицинските услуги на Диагностично-консултативния център в МОБАЛ, който работи в доболничната помощ.

„Секторът е устроен по нов, съвременен начин, за най-добро удобство на пациентите”, заяви управителят на ДКЦ в търновската болница д-р Николен Стойнов. Възстановяването му е извършено изцяло с 40 000 лева собствени средства. От тях 26 000 лева са вложени в ремонта на помещението и 12 000 лева за апаратура. Терапиите в него ще се назначават след направления от личния лекар, но ще бъдат обслужвани и пациенти при крайна необходимост. Един талон осигурява право на общо 20 процедури.

Д-р Десислава Димитрова обясни, че в центъра ще се работи както с възрастни хора, така и с деца. „Редица заболявания могат да бъдат повлияни с методите на физиотерапията – от такива на периферната и централната нервна система до ставни, вегетативни и възпалителни заболявания, както и травматологични страдания”, обясни тя. Завеждащият лекар уточни, че звеното разполага с апаратура за терапия с ниско- и средночестотни токове, магнитотерапия, ултразвукова терапия и други.

„Най-важни са вниманието, професионализмът и индивидуалният подход към пациентите. Ние работим в екип и се стараем да осигурим най-добрата грижа. Проблемът в България е, че липсва последователност при лечението, тоест един специалист да започне работа с даден пациент и да продължи терапията му до края, а не да го поема друг лекар или рехабилитатор”, допълни рехабилитаторът Николай Тончев. Той сподели, че преди е работил в Специализираната болница за рехабилитация по физикална и рехабилитационна медицина „Димина” във Вонеща вода, но е получил покана от ръководството на ДКЦ.

С новия рамков договор към екипа на центъра ще се привлекат още няколко специалисти.

Физиотерапевтичният сектор работи от 11:00 до 18:30 часа. Д-р Димитрова ще преглежда от 14:00 до 17:00 часа, а в останалото време ще се провеждат назначените от нея терапии.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *