Три горнооряховчанки със злато от шампионата по свободна борба

Шест медала спечелиха клубовете от Великотърновска област

 

Два златни, един сребърен и три бронзови медала спечелиха клубовете от региона от Държавното лично първенство по борба за момичета, кадетки и девойки.

Шампионатът в зала „Никола Петров“ в Горна Оряховица събра 215 състезателки от 40 клуба. Много силно се представиха домакините от „Локомотив”, които взеха повечето отличия за областта.

Три горнооряховчанки стигнаха до най-високото стъпало на почетната стълбичка. Аделина Момъкова и Елица Петкова донесоха титли за родния си клуб, а златото на Румяна Добрева влезе в сметката на „Левски”, за който вече се бори състезателката.

Аделина Момъкова от „Локомотив“ завоюва титлата при момичетата в категория до 40 килограма. На финала тя приключи схватката с Цветелина Ценова от „Ботев 93“ (Враца) с технически туш още в първата част. С представянето си възпитаничката на треньора Николай Ганев заслужи и купа за най-технична състезателка, която й връчи кметът на общината инж. Добромир Добрев.

До златото стигна и Елица Петкова от „Локомотив“ в категория до 62 кг, като в директния спор за първото място преодоля Моника Ангелова от клуб „Васил и Георги Илиев“ (Кюстендил). В същата категория съотборничките й Ивелина и Христомира Долчинкови са съответно осма и единадесета.

Треньорът на „Етър Виктори 2011“ Николай Викторов с бронзовата медалистка Цветелина Петрова.
Треньорът на „Етър Виктори 2011“ Николай Викторов с бронзовата медалистка Цветелина Петрова.

В категория до 52 килограма възпитаничката на горнооряховската школа Румяна Добрева също стъпи на върха на почетната стълбичка, но със синия екип на столичния „Левски”. Румяна победи на финала Атанаска Петрова от Средец и бе обявена за най-резултатна състезателка при момичетата.

В същата възраст, но до 48 кг, бронзов медал за клуб „Дан Колов“ (Елена) донесе Кристина Кирилова, като в схватка за третото място надви представителка на „Тича“ (Долни чифлик). В тази категория Габриела Йорчева от великотърновския „Етър Аякс“ е седма, Мария Генова „Локомотив“ е петнайсета. В категория до 44 килограма еленчанките Стефка Василева и Джансу Кязимова са седма и осма.

При кадетките Марияна Маринчова от „Царевец – Етър 93“ (В. Търново) стана вицешампион до 60 кг, падайки на финала от Юлияна Иванова от „Берое“ (Стара Загора).

На трето място в категория до 49 кг се класира Цветелина Петрова от друг великотърновски клуб – „Етър Виктори 2011“, надвивайки за бронза състезателка от Сливен. Симона Дончева от „Локомотив“ стигна до третото място в категория до 56 кг, до 70 кг Цветина Славова от „Дан Колов“ е седма.

„От името на федерацията по борба изказвам благодарности към клуба в Г. Оряховица, треньора Николай Ганев и общината за безупречната организация на турнира. Условията са прекрасни, залата е много добре отоплена, атмосферата е на голямо състезание. Много са малко общините, които имат такава зала и такава добра организация. Женската борба се развива бурно по света, а и в България. Това е една спортна ниша, която тепърва се запълва и всяка година се забелязва увеличаване на интереса. Виждаме талантливи деца, в клубовете се работи сериозно и се надявам, че те ще гарантират добро бъдеще на българската борба“, коментира генералният секретар на Българската федерация по борба и директор на първенството Валентин Савов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.