Част от Великотърновска област вече трети ден на тъмно, студено, без вода и в плен на преспите

СНЕЖНИЯТ ПЛЕН ВЕЧЕ ТРЕТИ ДЕН СКОВАВА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Отскоро на мода в региона ни са малките роторни машини за чистене на сняг, чиято цена започва от 500 лв. Доста търговци обаче ги дават под наем срещу 20 лв. на час. Във Велико Търново и съседна Горна Оряховица пък една от най-дефицитните стоки вече са греблата за сняг. Специализираните магазини ги зареждат ударно, но количествата се изчерпват почти веднага. А един от големите проблеми, с който ще се сблъска населението, са неизхвърлените съдове за смет, които са блокирани в преспите.

Улица „Страцин” – съдовете за смет са блокирани в преспите
Улица „Страцин” – съдовете за смет са блокирани в преспите

47 СЕЛА В ОБЛАСТТА СА БИЛИ БЕЗ ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕ, ИНФОРМИРА ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРОФ. ПЕНЧО ПЕНЧЕВ. НАЙ-МНОГО СА СЕЛИЩАТА БЕЗ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО В ЕЛЕНСКО. Девет са населените места на територията на община Велико Търново, в които все още се работеше вчера по възстановяване на нормалното електрозахранване – Церова кория, Войнежа, Габровци, Райковци, Малки чифлик, Къпиново, Миндя, Хотница и Шереметя.

Аварийните екипи на „Енерго Про“ работят без прекъсване, но от компанията признават, че даже след отстраняване на повреди възникват нови заради мраза. Пътищата от първи и втори клас са почистени и проходими при зимни условия. Продължава да е в сила ограничението за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона по третокласната пътна мрежа. Все още бяха затворени отсечките Павел – Совата и Совата – Козловец в Свищовска община. Дебелината на снежната покривка варира от 50 см до 70 см в областта. Проходът Хаинбоаз е проходим за движение, покривката е между 5 см и 15 см. Проходът Елена – Твърдица остава затворен заради непочистената част на платното откъм Твърдица.

Снежни човеци
Снежни човеци

ВЪПРЕКИ ОРАНЖЕВИЯ И ЖЪЛТ КОД ЗА ВАЛЕЖИ И УСЛОЖНЕНАТА ЗИМНА ОБСТАНОВКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОХОДИМОСТТА В ГРАДА Е ОСИГУРЕНА, похвалиха се от Община Велико Търново. Според местната администрация основните улици и кръстовища са почистени, градският транспорт, линейките, пожарните и полицейските автомобили се движат нормално. Над 40 служители на ОП „Зелени системи“ са ангажирани с почистването на автобусни спирки, тротоари, обществени стълбища и пространства, паркове.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *