17 четения

Търновски кардиолози ще преглеждат безплатно в малките селища

Екипите ще са оборудвани с необходимата апаратура

 

За повишаване на достъпа до кардиологична помощ специалисти по сърдечносъдови заболявания ще правят безплатни прегледи в малките населени места в областта. „Нашата програма за масова профилактика на болестите на сърцето ще достигне до хора, които нямат възможност да пътуват до кардиологични центрове”, съобщи д-р Николай Копаранов. Той обясни, че в кабинетите на джипитата по селата ще се правят периодично консултации чрез транспортиране на необходимата апаратура.

„Организираме екип, който тръгва към дадено населено място с електрокардиограф, подвижен ехокардиограф и други уреди. С тези апарати може да се назначат и направят всички изследвания в областта на кардиологията. Ако е необходимо, ще ангажираме кметовете за осигуряване на помещение, тъй като предоставянето на тази услуга ще бъде в голям плюс на хората”, обясни д-р Копаранов. Кардиологът заяви, че амбицията му е тази програма да бъде широко достъпна. Консултациите ще са безплатни, а при необходимост някои изследвания ще се обезпечават с направления.

Специалистът информира още, че в кабинета по кардиология в ДКЦ при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” ще се проведе Ден на отворените врати. На 28 януари всеки желаещ пациент може да си направи профилактичен преглед напълно безплатно. „Кампанията ще започне от 9:00 часа и ще продължи, докато има пациенти. Смятаме да провеждаме Ден на отворените врати всеки месец, а при по-голям интерес може и повече такива кампании да проведем”, заяви д-р Копаранов.

Той обясни, че лошото време през зимата действа по две направления на организма. „Ниските температури повишават изискванията към сърдечносъдовата система, организмът е стресиран, което би могло да доведе до влошаване при хипертония, исхемична болест на сърцето и други. Това се случва, когато хората с отклонение в здравния статус се излагат на студено време. Но има нещо добро, че често пъти хората се предпазват от такива прекомерни натоварвания, което предотвратява усложненията”, уточни специалистът.

Д-р Копаранов призова пациентите при първи симптоми на обостряне на състоянието да потърсят помощ. По негови наблюдения болшинството от хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и не се излагат на студа, което води до намаление на инфарктите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!