Остра нужда има от старчески домове, за място се чака по две години

В Дичин правят частен дом за възрастни

ГОЛЯМА НУЖДА ОТ СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ ИМА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА, СМЯТАТ НЕ САМО ХОРА ОТ ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ, НО И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ. Наша проверка показа, че за място в дома за възрастни в болярския град, например, се чака две години. „На територията на община Велико Търново има две социални заведения за възрастни хора с общ капацитет от 151 души, обясни Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в общината. Местата обаче отдавна са заети и за тях напливът е огромен. „130 души чакат за настаняване в дома във Велико Търново, още 20 молби има за близкото село Балван. Нашите обекти са търсени от хора от цялата страна заради отличните условия”, категорична бе Димитрова. Тя потвърди, че Велико Търново се нуждае не от един, а поне от няколко старчески дома. Кметството обаче няма средства да финансира строителството им. „Общината търси инвеститори”, добави тя.
„Има общински парцели и общински сгради. Нека се направи проект с европейско финансиране. Има ли желание, има и начин”, коментират общински съветници от БСП. Те ще настояват за решаване на проблема пред кмета Даниел Панов (ГЕРБ).
Край Велико Търново работи и първият частен дом за възрастни хора в Драгижево.
Предстои да отвори врати и втори. В такъв се превръща неизползваемото училище в Дичин. Доскоро сградата бе общинска и бе предлагана за продан над 20 пъти. Наскоро тя е била купена за 36 хил. лв. от софийската фирма за търговия и производство на изделия от метал „Брас метал“. Бъдещият дом е с площ от малко над 8 дка. Предвиден е за около 50 човека. Те ще имат прекрасни условия и голяма градина за разходки, в каквато е превърнат училищният двор.
С. МАРИНОВ

One thought on “Остра нужда има от старчески домове, за място се чака по две години

  • 21.01.2016 в 13:53
    Permalink

    Какъв Дичин, какви пет лева?В стара болница има куп неизползвани и стоящи празни сгради и поне една от тях с немного средства може да стане още един старчески.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *