В Деня на родилната помощ орисаха първото бебе за 2016 година в старата столица

АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИТЕ, АКУШЕРКИТЕ И НЕОНАТОЛОЗИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ. Празникът им бе уважен от кмета на старата столица Даниел Панов, който поздрави специалистите, инспектира ремонтните дейности в родилното отделение и съобщи радостната вест, че раждаемостта в областния град значително се е повишила.

КАКТО ПОВЕЛЯВА ОБИЧАЯТ, РЪЦЕТЕ НА НАЧАЛНИКА НА АГ СЕКТОРА ДОЦЕНТ Д-Р СВЕТЛОЗАР СТОЙКОВ БЯХА РИТУАЛНО ИЗМИТИ (на снимката) и колкото капки и пръски се получиха в резултат на това, толкова години живот и здраве пожелаха всички за българските деца и техните майки.

„Целият български народ е признателен на професионалистите в родилната помощ, които се докосват до бъдещето на нацията – малките деца. Днес всички се прекланяме пред работещите в сферата на акушеро-гинекологията, защото имат уникалната възможност да влязат в

Кметът и шефът на областната болница Стефан Филев разгледаха родилното отделение, където продължават ремонтите.
Кметът и шефът на областната болница Стефан Филев разгледаха родилното отделение, където продължават ремонтите.

съприкосновение с чудото на живота и първи да оповестят раждането на децата”, заяви доцент д-р Стойков. Той изказа благодарност към ръководството на МОБАЛ и местната власт за положените усилия за подобряване на условията за работа и безпроблемното раждане на търновските жени.

„Въпреки професионалистите в отделението без модерната апаратура чудото нямаше да случи”, увери той. От своя страна кметът подчерта, че доказателство за перфектната работа на целия персонал в родилното отделение е, че ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА РОДЕНИ С 29 БЕБЕТА ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛИЯ ЯНУАРИ. „Тогава са проплакали 24 деца, а сега са 53. Последното тримесечие бебетата са със 75 повече спрямо същия период за 2015 година”, информира Панов. Той подчерта, че най-важното за местната власт е грижата не само за градската среда, но и всичко, касаещо децата от яслата до университета.

Изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” уведоми, че РЕМОНТЪТ НА АГ ОТДЕЛЕНИЕТО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ДО 20 ДНИ. „Поздравления за колегите, които успяват да постигнат тези чудесни резултати въпреки усложнените от ремонтните дейности условия за работа”, заяви той.

rodilno 1На празника дамите от „Зонта” орисаха първото бебе за годината. Това е малкият Кристиян Драгиев, който проплака в първия час на 2016 година. Раждането бе ръководено от д-р Василена Топузанска и акушерката Евшен Мемодова, а момченцето се роди 2820 г и 43 см. Кристиян е второ дете на щастливите родители Красимира Илиева и Росен Драгиев от Павликени.

За 12-а поредна година честта за орисване на първото бебе се пада на дамите от клуб „Зонта”, които са традиционни орисници на първото бебе за новата година.

„В живота на всеки човек има събития, които се запомнят завинаги. Такова е раждането на дете. Това е магия, която преобръща ежедневието. Красимира и Росен, поздравяваме ви за раждането на вашия син Кристиян. Вярваме, че ще му давате добър пример. Нека Кристиян расте здрав, весел и горд, че е роден в старопрестолния град! Възпитавайте го така, че освен на себе си и близките си да бъде полезен гражданин и на цялото общество на България”, пожела президентът на „Зонта” Силвия Георгиева. Неговите родители получиха сребърен комплект и много други подаръци (на снимката).

По традиция на Бабинден се дава награда на най-добрата акушерка за изминалата година. „Подготвихме подаръци за всички акушерки, защото всички те са достойни за този приз, така че тази година нямаме най-добра акушерка на годината”, заяви председателят на Дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Мими Митева. Акушерките получиха чаши с посланието: „Човек е богат със своята цел, богат е със своя собствен дял, богат е с това, не което е взел, богат е с това, което е дал!”.

Началникът на неонатологичното отделение д-р Кина Николова пък съобщи, че ПРЕДСТОИ ДОСТАВКАТА НА НОВ КУВЬОЗ, ЗАКУПЕН СЪС СРЕДСТВА ОТ КАМПАНИЯТА „ЖЪЛТИ СТОТИНКИ”. „Първият инкубатор, който получихме от инициативата, работи от август, очакваме новия до края на февруари”, заяви тя. Д-р Николова допълни, че ламинарният бокс, също осигурен от акцията, вече е пристигнал, но лошите метеорологични условия възпрепятствали идването на техник за монтирането му.

„От събраната сума ще бъде закупен и принтер за ехографа, дарен от Българо-американската фондация”, информира неонатоложката.

Празникът завърши с българско хоро, което поведоха младежите от танцова формация „Търновче”. На него се хванаха кметът Панов, доцент д-р Стойков, д-р Топузанска и някои от акушерките.

За изминалата година в АГ отделението живородените бебета са 664, от които 11 двойки близнаци, а през интензивния сектор преминали 175 деца.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.