Готови са двата основни проекта за старата столица

15 млн. лв. предвидени за улиците в старата част, 2 млн. лв. за парковата зона пред музея

 

ВЕЧЕ СА ГОТОВИ ДВАТА ГЛАВНИ ПРОЕКТА ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПО КОИТО ЩЕ УСВОЯВАМЕ СРЕДСТВА ТАЗИ ГОДИНА, информира главният архитект Николай Малаков. Единият е на стойност 15 млн. лв., а със средствата ще се ремонтират улици и ще се създават кътове за отдих и паркиране в старата част на града. Други 2 млн. пък са за създаването на паркова зона пред музей „Възраждане и Учредително събрание”. Парите идват по програмата „Региони в растеж“, по която вече са финансирани няколко значими обекта във Велико Търново. Разработките са част от инвестиционната програма на общината за 2016 г. Те са правени от архитектурното бюро „Никел – Елка Николова“.

Според всички анализи именно старата част на града, която е основният притегателен център за туристите, се нуждае и от най-много инвестиции, а някои от улиците не са поправяни още от турско време, от когато и съществуват. Планирано е поетапно да се направят всички улици, включително и по-малките пресечки от Централна поща в посока изток и север, и в старинните квартали „Варуша“ и „Асенов“. Там, където настилките са застлани с калдъръм, той ще бъде пренареден и обновен. Изгражданите с по-модерна настилка участъци пък ще бъдат преасфалтирани. Ще се реши и въпросът с отводняването и ще се оформят места за паркиране. В проекта на бюро „Никел“ са разчетени и множество зони за отдих и зелени кътове. Паралелно се подменя и изгражда и ново осветление. Общината ще инвестира парите, след като проведе обществени поръчки.

ДРУГИЯТ ЗНАЧИМ ПРОЕКТ Е ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ПАРКОВА ЗОНА, ПОДХОДИ И ХУДОЖЕСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ ПРЕД КОНАКА. Проектът за музея включва още ремонт на сградата, мерки за енергийна ефективност, нова отоплителна инсталация и вертикална планировка. Готово е техническото проектиране за дейностите.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 thoughts on “Готови са двата основни проекта за старата столица

 • 22.01.2016 в 13:05
  Permalink

  Za 2 miliona takuv park shte napravq. Obshtinskite suvetnici shte svetqt kato krushki na nego!

  Отговор
 • 22.01.2016 в 14:11
  Permalink

  При завършване на двумилионият проект, Велико Търново от птичи поглед ще изглежда като гиздосана мома отпред, а гърбът и за да не кажа за…… и дрипав, сиреч крайните квартали, в частност квартал Картала, а луксозното и бельо ще е скритата картинка Благодаря на управата защото така се чувстваме като да живеем сред природата

  Отговор
 • 22.01.2016 в 15:32
  Permalink

  Площа пред конака е 1 декар тоест 1000кв.м …..а те дават 2 МИЛИОНА!!! Това прави по 2000лв на квадратен метър.

  Отговор
 • 22.01.2016 в 16:14
  Permalink

  Тъй,хубаво, та хубаво! Ама въпроса ми е .. имаме си хубава гимназия в града и то по строителство,архитектура и геодезия.Вие искате децата да се развиват в тази област, а не се прави нещо по въпроса. Какво .. няма иначе как да си приберете паричките, които са Ви „отпуснати в повече“ в джобчето ли? Защото не дадете и на младите хора да се развиват , и те да опознаят бъдещата си професия и те да развият още повече знанията си.

  Отговор
 • 22.01.2016 в 19:03
  Permalink

  гимназия в града и то по строителство,архитектура и геодезия…да правят проект за рехабилитация на старата част на града…то бива проблясъци ама отва счупи рекорда по простотия

  Отговор
 • 22.01.2016 в 20:20
  Permalink

  Ако все пак се решите и да асфалтирате улица Александър Бурмов от номера 30 до 54 ще бъде супер … отсечката не е много дълга, но за сметка на това е важна за живущите там. От както се помня винаги е било чакъл и камъни, зимата няма никакъв шанс да се прибереш ако не караш 4х4, а и тогава шанса не е много голям ..

  Отговор
 • 22.01.2016 в 20:53
  Permalink

  Вместо да възстановите някоя значима къща,да възстановите нещо значимо обновявате,което според мен не се нуждае от толкова спешна промяна.Един град само от туризъм не може да живее

  Отговор
 • 23.01.2016 в 0:00
  Permalink

  Вдигай заплатите бе мухъл стига си го гризал тоя кокал и си си играл на градинар. Скоро и м******е ще избягат от тоя град.

  Отговор
 • 23.01.2016 в 22:31
  Permalink

  Дам определено нямаме шанс, само хейт и специалисти под всяка новина. Аз пък се надявам да реализират проекта и да се постараят да бъде качествено. Стискам палци, да започнат по-скоро.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *