11 четения

Съдебен лекар осъди прокуратурата за 30 000 лв.

СЪДЕБНИЯТ ЛЕКАР ОТ ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА Д-Р ДАНАИЛ ГАЙДАРСКИ ОСЪДИ ПРОКУРАТУРАТА ЗА 30 000 ЛЕВА ЗАРАДИ НЕЗАКОННО ОБВИНЕНИЕ за притежание на ловна пушка, по което съдът го оправда, съобщи вчера адвокатът му Пламен Пенков. Той каза още, че ще обжалва решението на Окръжния съд във Велико Търново, защото присъдената сума била малка.

Преди няколко месеца съдебният лекар даде на Темида прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани за 75 000 лева. Той бе предявил 1500 лв. имуществени и 74 000 лв. неимуществени вреди срещу държавното обвинение. Още по време на досъдебното производство срещу него той е твърдял, че няма вина за въпросната ловна пушка „ТОЗ-Б“. Независимо от това прокурор от Габрово внася обвинителен акт срещу него. Съдът в Габрово оправдава търновския съдебен доктор, но след протест на прокуратурата делото продължава в Окръжния съд на старата столица, където оправдателната присъда на д-р Гайдарски е потвърдена и е влязла в сила.

Сериозната сума неимуществени вреди от 74 000 лв. бе поискана заради стреса, на който е бил подложен съдебният доктор. Фактът, че е бил подсъдим, е подронил репутацията му пред колегите му и пред разследващите органи, на които той помага. Здравословното състояние на доктора също се влошило. Според решението на ВТОС обаче нямало доказателства за влошено здраве по време на разследването и съдебните дела срещу доктора. Освен това той не е бил задържан, а е бил с подписка и заради това няма как да е бил накърнен професионалният му авторитет.

ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС? През март 2014 г. докторът сам потърсил съдействие от полицията, защото след развода с жена си нямал достъп до законната си ловна пушка „Берета”. В касата в дома му в Габрово била и пушката „ТОЗ”, останала от покойния му баща, но без да има разрешително за нея. В края на октомври 2014 г. съдът в Габрово оправдал медика точно защото той сам помолил полицията за помощ и е знаел, че във въпросната каса ще бъде видяна и незаконна пушка.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!