49 четения

Вестник „Полски Тръмбеш” подкара своята 11-а година

Първият брой на в. „Полски Тръмбеш” излезе през декември 2005 г. Приложението на в. „Борба“ оцеля 10 години и сега подкарва 11-ата. Проектът е единствен в страната и щом съществува толкова години, значи от него има нужда и е успешен. Идеята е да се разказва за ежедневните проблеми на хората в малката община. И това да остава за поколенията и историята. Зад изданието стои екипът на кмета Георги Чакъров, всеки един селски кмет и сигналите на жителите. Превръщането на сюжетите в добри истории за четене и за възприемане пък се дължи на редактора Нели Сукова, страньора Марияна Гайдарова и коректора Емилия Стойчева.

Най-четеният материал през всичките тези години с рекорден брой влизания в сайта на медията е за учителка, която спаси дете, докато се чака линейка. Близо 15 000 прочитания в интернет нямат доста по-проблемни статии в доста по-тиражни издания. Заради това припомняме тази вълнуваща история със съкращения.

 

УЧИТЕЛКА СПАСИ ЖИВОТА НА ДЕТЕ В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО

 

Публикувана в брой: 58/2014-03-26; видяна: 14 991 пъти

 

 

32-ГОДИШНА УЧИТЕЛКА ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „НЕЗАБРАВКА” В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО БЕ НАГРАДЕНА С ПАРИЧНА ПРЕМИЯ от 550 лв., защото е спасила живота на 5-годишно момиченце. Ивелина Пенева получава наградата от кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров за проявен героизъм по време на работа. Ивелина работи като учителка в тази детска градина от 10 г., има две деца. Не се смята за герой, тъй като просто е изпълнила гражданския си дълг.

КАКТО ВСЕКИ ДЕН, ОКОЛО 15,30 ЧАСА ГОСПОЖА НЕНОВА разбужда хлапетата от следобеден сън. Прави го с любов и усмивка. Така разбужда и 5-годишната Айлие. Красавицата говори по-трудно от връстниците си и заради това директорката на градината Ралица Георгиева я е оставила в малката група след искане на семейството.

„…Аз я събудих, тя ме погледна, усмихна се и изведнъж лицето й се стегна и очите се избелиха. Ченето се скова и аз едва успях да отворя устата. Първият пристъп премина, но после се повтори. Аз имам опит и не се боя, защото майка ми получава същите гърчове. Успях да извадя езика на детето, отворих устата, предизвиках повръщане, за да започне да диша…”, започва своя разказ Ивелина Пенева. Дори седмици след преживяната драма ръцете й още били изподрани и изпохапани от момиченцето, докато се е опитвала да го спаси. През цялото време в спалнята при Айлие са учителката и директорката.

През това време от градината се обаждат на семейството, в сградата настава хаос и паника. Родители пристигат да си вземат децата. Деца и персонал изпадат в ужас при гледката и ситуацията, с която успешно се оправя г-жа Пенева. За лош късмет медицинската сестра тъкмо си е тръгнала, тъй като работното й време било до 15,30 часа. Личния лекар д-р Нейкова също я нямало в селото. Тя обслужвала още села в общината, но иначе живее в Горна Оряховица.

ПЪРВОТО ОБАЖДАНЕ ОТ ЦДГ „НЕЗАБРАВКА” В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО НА ТЕЛ. 112 е в 15,40 часа. От спешния телефон обаче започват да разпитват къде се намира въпросното село?! На колко километра е най-близкият град и на какво разстояние е до Велико Търново. Директорката Ралица Георгиева се обажда до Спешна помощ още три пъти и накрая линейка пристига малко след 16,30 часа. Второто обаждане е в 15,50, третото в 15,58 и последното в 16,15 часа.

„…Накрая им викнах да спрат да ме питат къде се намира селото, как се казва детето, на колко е години, в какво състояние е и какви ли още не неуместни въпроси. През това време звъним и на личния лекар. Д-р Нейкова отговори, че не е в селото в момента, а на другия ден да заведем детето на преглед. През това време ние се борехме за живота на Айлие както можем…”, споделя още Ралица Георгиева.

Докато чакат линейката, медицинската сестра се връща обратно в селото, тъй като живеела във В. Търново. Всъщност тя обаче се засича с екипа на Спешна помощ. Линейката също пристига от Велико Търново. В община Полски Тръмбеш има само една линейка за 15-те населени места. Същия ден обаче тя била в Страхилово. Докато от тел. 112 координират спасяването, разберат къде се намира Петко Каравелово и се задвижи процедурата, Айлие вероятно нямаше да е между живите.

В ПАНИКАТА И ДОКАТО ЧАКАТ ПОМОЩ, БЛИЗКИТЕ НА ДЕТЕТО НАСТОЯВАТ да го натоварят в колата и да го закарат в болница. Учителката Ивелина Ненова едва успява да ги убеди, че това може да е фатално, тъй като момиченцето не бива да се мести.

„…В такива случаи трябва да има спокойствие, а близките пищяха. Оставих детето на една страна, за да не е по гръб и да се задави пак. Бабата или майката, сега не се сещам точно кой, решиха, че ще го карат в болницата с тяхна кола. Взеха го, тръгнаха, тогава детето получи втория пристъп. Дотогава бе контактно, после посиня и се скова, загуби съзнание. Беше се задушило. Тогава ме изпохапа, но го спасих, не ме беше страх. С едната ръка държа езика, с другата му бъркам в гърлото, защото трябва да започне да диша…”, казва още спасителката на Айлие.

ТАКА В ГРАДИНАТА ДОЧАКВАТ ВЪПРОСНАТА ЛИНЕЙКА, А РЪКАТА НА ИВЕЛИНА ПЕНЕВА Е В УСТАТА НА ДЕТЕТО. Медикът казва да стои така, докато не сложат аспиратор. Момиченцето е транспортирано до болницата във В. Търново, а след това е насочено към болнично заведение в Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!