НА ИЗПРОВОДЯК. Павлина Минева управлява гимназията в Полски Тръмбеш 20 г., вече е щастлив пенсионер

Бившата директорка се гордее с добрините и славата на училището

 

ИНЖ. ПАВЛИНА МИНЕВА ВЕЧЕ НЕ Е ДИРЕКТОР НА СОУ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, защото излезе в пенсия. Временно на поста е Стефка Трайчева от същото училище до провеждане на конкурс. Павлина Минева бе директор почти 20 години, които щяха да станат наесен, но по доста странни причини си тръгва посред учебната година. Тя обаче не се сърди на никого и на 62 г. е щастлива пенсионерка, която ще гледа двете си внучета и ще чака третото.

„…Всъщност аз тепърва започвам работа в Целогодишна детска градина „Гери, Пламен и сие”. Ще ходя да тропам в „Луди-млади”, ако ми остане време, пак ще си гледам цветята и това е – няма шанс да скучая“, казва съвсем сериозно Павлина Минева, когато ни посреща в красивия си, удобен и уютен дом. В дневната е пълно с детски играчки, което обяснява новата работа на учителката с внуците Гергана и Пламен. Освен това малкият син Калин Минев в най-скоро време ще зарадва майка си с още едно бебе. Само при тези думи нашата домакиня се усмихва широко и разтапящо, защото всъщност това е и най-голямото човешко щастие на всички времена.

Не е обидена и от факта, че през всичките тези години няма нито една награда от просветното ведомство въпреки стотиците награди за училището и неговите ученици у нас и по света. Гордее се с добрините, които е направила, и от дирята, която оставя след себе си, от учениците, които не я забравят, от колектива, който е успяла да създаде, и от шанса, който е дала на млади кадри в тази неблагодарна професия. Точно това училище в областта пък може да се похвали и с още нещо – две национални дипломи на абитуриенти. Едната е на Александър Шунин, който сега се занимава с арабистика в София. Другата е от миналата година на Теодора Иванова.

Лично кметът Г. Чакъров връчи в петък макет на граничната колона, която е разделяла римските провинции Мизия и Тракия, на Павлина Минева от името на общината. От училището тя получи плакет "Почетен директор" и лаптоп. Сн. М. ГЕНЧЕВА
Лично кметът Г. Чакъров връчи в петък макет на граничната колона, която е разделяла римските провинции Мизия и Тракия, на Павлина Минева от името на общината. От училището тя получи плакет „Почетен директор“ и лаптоп.
Сн. М. ГЕНЧЕВА

Доказателство за това, че инж. Минева е дала нещо на града, е тържеството в края на миналата седмица по повод нейното изпращане. Много гости, мили подаръци и сълзи в очите за изпроводяк.

 

ДА СЕ ОБЪРНЕШ БЕЗ ГНЯВ НАЗАД СЛЕД 32 Г. В ЕДНО УЧИЛИЩЕ

 

ПАВЛИНА МИНЕВА ВСЪЩНОСТ Е РОДЕНА В РЕСЕН на 13 юли. После отива да учи в Русе и там среща Пламен Минев от Полски Тръмбеш. Двамата стават съпрузи и тя става г-жа Минева. Попада случайно в училище, тъй като е инженер. Годината е далечната 1983-та. Има общо 37 години стаж, защото са я поискали в училището от завод „Първи май“, където е започнала работа и където и до днес управлява съпругът й.

ПРЕЗ 1991 Г. ПАВЛИНА МИНЕВА СТАНАЛА ПОМОЩНИК-ДИРЕКТОР. През 1996 г. станала временно изпълняващ директор. След кратък сблъсък след спечелен конкурс тя е назначена на завоюваното място.

„Много пъти са искали да ме махнат, много проверки са ми пращали, но имам само едно наказание и една лична награда – национална диплома от министерството. Аз винаги съм заставала зад всеки един колега. Аз винаги съм отивала на война с всичките си колеги! Ние работим като един организъм, защото заедно побеждаваме или губим…”, споделя Павлина Минева.

През всичките тия години борбената директорка е успяла да обнови изцяло сградата на школото. Започва да си спомня за подмяната на елкрушки, саниране и какво ли още. После припомня за проектите, спечелени от училището, и за обиколките на почти целия свят.

ЗАРАДИ ВСИЧКО ТОВА Й Е БИЛО МНОГО ТРУДНО ДА КАЖЕ НА ВСИЧКИ, ЧЕ ВЕЧЕ СИ ТРЪГВА. Направила го в първите дни на януари, когато децата отишли да я сурвакат и й написали писъмце. Тя знае, че не всички, които са й казали, че не трябва да си ходи, са били искрени. Но не таи злоба към никого, дори към приятелите, които после й станали врагове. На тях казва да си спомнят за доброто, което им е сторила!

 

ЗА СКАНДАЛА С КЮЧЕЦИТЕ

 

ПОНЕЖЕ НЕ СА УСПЕЛИ ДА НАМЕРЯТ ДРУГИ КУСУРИ НА ПАВЛИНА МИНЕВА, НЕЙНИ „приятели“ забъркаха училището на два пъти в скандал с кючек. Клипове от минало време се завъртяха в мрежата, а гладни за сензации агенции го превърнаха в новини. Единият кючек бе в края на коледно парти през 2014 г., а другият от края на час по музика.

„…На изпроводяк нямаше с какво друго да опетнят моята работа и завъртяха гюбеците в мрежата. При втория случай тъкмо се бях върнала от болнични по изборно време миналата година. Но агитката не знаеше дали ще се пенсионирам, или ще продължа. Е, вкараха ме в скандал с кючек, и то по всички медии. Всъщност беше доста срамно и безсилно”, разказва инж. Минева. Назад във времето обаче никога не е получавала такъв удар под пояса, признава все пак тя. И още – тиражираните клипове с кючек всъщност са опетнили града, защото на практика излиза, че в тръмбешката гимназия не правят нищо друго, освен да друсат кючек, а в града нивото е под всякаква критика.

За щастие, наградите на децата от това училище доказват друго. И точно тази награда стига на бившата директорка. Заради това тя пожелава на директора, който ще седне на стола след конкурса, да продължи традицията на успелите и да си знае – винаги могат да ти спретнат гаф, дори с един кючек….

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *