НОВИТЕ УПРАВНИЦИ. Елитен стригач на овце в Испания избра да стане кмет на Раданово

Георги Стамов говори 8 езика и по професия е заварчик

 

ГЕОРГИ СТАМОВ УСПЯ ДА СТАНЕ КМЕТ НА РАДАНОВО СЛЕД БАЛОТАЖ И СЛЕД КАТО ДВА МАНДАТА ПРЕДИ Е УЧАСТВАЛ В ТАЗИ НАДПРЕВАРА, но неуспешно. Макар почти никой да не вярваше, на тези местни избори 54-годишният мъж успя да пребори съперника си Йордан Йорданов, който управлява най-голямото село цели 12 години. ВСЪЩНОСТ ГЕОРГИ СТАМОВ Е РОДОМ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, НО ДОШЪЛ В РАДАНОВО В ПЪРВИ КЛАС, когато родителите му си купили къща. Жена му е от това село и е началник на местната поща в момента.

 

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

 

Най-колоритното в биографията му обаче са няколко факта – той е елитен стригач на овце със зелена карта за Испания от 1998 г. и ходи там три месеца годишно, но вече няма да го прави, заварчик, баскетболист от първия випуск на търновското Спортно училище и полиглот – казва, че знае 8 езика. Бивш председател на читалището и бивш търговец, който е оставил фирмата си заради кметуването.

След като завършил Спортното училище, Георги Стамов искал да следва в Спортната академия, но не успял да влезе, макар да изкарал отлични оценки по съществените предмети и да написал 40 страници на политическия изпит за поредния конгрес на БКП. После се хванал на работа като заварчик в Комбината за услуги в Полски Тръмбеш. През 1985 г., съвсем млад, умира баща му и Георги тръгва с вуйчо си на гурбет в Сибир и в Москва.

„…От 1992 г. не съм спирал да ходя по гурбети. Бил съм в Украйна, в Русия, в Сибир, на 150 км от Северния ледовит океан. Навсякъде съм бил заварчик. През 1998 г. и след това бях стригач на овце и с това винаги е злоупотребявано най-много. Но това е занаят и не всеки го може, пък аз съм добър и съм го доказал…“, започва своя разказ за живота си Георги Стамов, който прилича на холивудски сценарий.

КМЕТЪТ СЕ НАУЧИЛ ДА СТРИЖЕ ОВЦЕ У НАС И ЗАЕДНО С ОЩЕ 30 ДУШИ РАБОТЕЛ И ТОВА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, а екипът държал района до Свищов. Стигал до 120 овце на ден в България. Един ден случайно научил, че в Испания търсят такива сръчковци и дават добри пари за уменията им. Научил още, че един поляк от години върти този бизнес в Испания, и поел натам с името на предприемача и координатите му. През 1998 г. слязъл на летището в Мадрид и с визитката в ръка тръгнал да пита таксиджии за Хенри Голаб. Случаен човек го завел на автогарата в испанската столица и дори не му взел пари. Докато чакал автобус за Сарагоса и четял български вестници, автобусният шофьор на същата дестинация го забелязал и двамата се разговорили на руски. Така нашенецът стигнал при поляка лесно, тъй като него го познавали. Работил за него 6 години, научил перфектно полски език освен испанския, руския, словенския и още няколко езика, които вече знаел говоримо.

Георги и Виолета Стамови
Георги и Виолета Стамови

„…Попаднах в една голяма колония само от стригачи на овце – украинци, мароканци, сърби, словенци, поляци. Там достигнах до 350 овце на ден. Харесаха ме и испанското министерство ми издаде разрешение и зелена карта за работа три месеца годишно, докато съм жив. Не искам да се хваля, но съм изкарвал по 200 евро на ден. Последните години се махнах от поляка, а последно ходих миналата година в Испания, но сега станах кмет и този гурбет свърши…“, разказва Георги Стамов за близо 20-годишното си ходене в Испания всяка пролет. Пестил е от разходи и дори е спял в туристически чувал навън. Казва още, че е обиколил почти целия свят и е видял много и не съжалява за нищо. Защо не е останал завинаги в друга държава? На този въпрос кметът Стамов отговаря с една дума – носталгия.

 

ОТ ИНВАЛИДНАТА КОЛИЧКА ДО КМЕТСКИЯ СТОЛ

 

ЯКИЯТ И КОЛОРИТЕН МЪЖ ВСЪЩНОСТ Е ПРЕЖИВЯЛ МИНАЛОТО ЛЯТО НАЙ-ТЕЖКОТО ПРЕМЕЖДИЕ в живота си и победил болестта.

„…Може да звучи странно, но всъщност аз се вдигнах от инвалидната количка и седнах на кметския стол. Оживях! 18 дни бях между живота и смъртта. Хвана ме вирус или нещо подобно и ми се възпалиха и двата бели дроба, имах 39 градуса и 6 дни бях в една болница, където всъщност нищо не направиха. После потърсих лекарите във В. Търново и д-р Личев ми спаси живота. Не можех да вървя, не можех да си поема въздух, като ме закараха на Света гора, бях в количката и се бях отписал…“, казва Георги Стамов.

Вирусната бронхопневмония го повалила край Драгоман, където пак ходил да стриже овце през миналото лято. След грижите в търновската белодробна клиника мъжът бил спасен и на последните рентгенови снимки вече нямало разсейки. Лекарите го определили като медицинско чудо и той се впуснал в кампанията за кмет. Назад в годините Георги Стамов пък преборил и страшната болест с трите букви.

 

ЗА СПОРТНАТА ЗЛОБА НА НОВИЯ СЕЛСКИ ПЪРВЕНЕЦ

 

НАМИРАМЕ КМЕТА В КАБИНЕТА МУ ДА СЕ РОВИ В ЛЕТОПИСНАТА КНИГА НА РАДАНОВО. На листчета е извадил всички кметове, които са управлявали селището, откакто книгата съществува, от 1877 – 1878 г. Първенците са 45 и той смята да ги извади от книгата и да ги сложи на табло в кметството.

Другата амбиция на бившия спортист е да възроди местния футболен тим „Вихър“, спрял да съществува миналата година. Не само по този повод Георги Стамов отбелязва, че има много спортна злоба и смята да я използва на ползу роду.

„…Футболният отбор не е спирал 40 години и ще го възродя отново. Смятам и да опитам да преместя пощата в сградата на кметството, защото сградата е руина и там през лятото хората припадат от жега, а през зимата мръзнат. Това няма нищо общо с факта, че жена ми е началник на пощата, просто сградата е на един век, бивше кметство, и се руши. По-удобно би било за хората, ако услугите са на едно място и при нужда от пълномощно или друга помощ от кмета, да си получат и пенсийката, и пощата…“, разказва Георги Стамов.

Така изглежда пощата в Раданово
Така изглежда пощата в Раданово

Във въпросната поща в Раданово пък се оказва, че няма нито вода, нито тоалетна, а част от стаите са складова база. Според 47-годишната Виолета Стамова условията за работа и за клиентите са много лоши, но това е проблем на управлението на пощите във В. Търново, които си имат нов началник. Кметшата признава, че кметуването на съпруга й е доста голямо изпитание за цялото семейство, но вярва, че той ще се справи и с това след всичко, с което е успял да се пребори в живота.

Другата задача пред кмета, освен проблема с пощата и футболния отбор, е да се направи паметник на всички радановчани, които са загинали във войните и са 168 души. Рампи за инвалиди до обществените сгради и тротоар в ромската махала са също в списъка на новия управник. И още – иска най-после самодейците от пенсионерския клуб и читалището да пеят заедно за различните изяви в селото и в страната. За никого не е тайна, че доста години групите са във война по неясни причини от криворазбран вождизъм. За много хора това е мисия невъзможна, но Георги Стамов заяви, че няма никакво намерение нито да закрива пенсионерския клуб, нито да дава поле за интриги, защото животът е кратък, а той си има своята спортна злоба, която иска да насочи към добруването на Раданово.

Бележките, които разлепяла бивша служителка и искала по 2 лв. за молба
Бележките, които разлепяла бивша служителка и искала по 2 лв. за молба

И като всеки нов началник, има и нов екип и казва, че ще дава път на младите. Като начало новият секретар на кметството е 24-годишната Цветанка, а наскоро смята да вземе икономист с диплома от Стопанската академия в Свищов. На бюрото си държи още разлепени досега обяви за писане на молби за помощи вкъщи, за които бивша служителка искала от мургавите си съселяни по 2 лева за услугата.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *