РАЗСЛЕДВАНЕ „БОРБА”. Искат от съпрузи в Бяла черква 30 000 лв. откуп да им върнат къщата

Денка и Стоян Тодорови зъзнат без ток посред зима, след като са станали жертва на измамна схема за 700 000 евро

 

СЪПРУЗИ НА ПО 60 ГОДИНИ ОТ БЯЛА ЧЕРКВА ЗЪЗНАТ ПОРЕДЕН ДЕН БЕЗ ТОК В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ, отнет чрез атрактивен имотен капан. За да си върнат дома, им искат 30 000 лева откуп. През това време те трябва и да плащат по стотина лева наем на комбинаторите, за да живеят в дома си. Историята е истинска и за нея знаят полицията и прокуратурата във Велико Търново. Държавното обвинение по неясни причини обаче си прехвърля топката, а адвокатите на семейство Тодорови в лицето на адвокат Митко Минев и младия му колега адвокат Венцислав Фоти са принудени да вървят по дългия съдебен път за обезсилване на нотариален акт и доказване на пълномощно, подписано от жена с парализа на пръстите, която реално не може да пише.

 

ДА ПОДСЛОНИШ ПРИЯТЕЛ, КОЙТО КУПИЛ ФИРМА СЪС 700 000 ЕВРО В БАНКА

 

ДРАМАТА НА СТОЯН ТОДОРОВ ЗАПОЧВА, СЛЕД КАТО ОТ ДОБРО СЪРЦЕ ПРИЮТИЛ В ДОМА СИ СТАР ПРИЯТЕЛ, изгонен от жена му. Борис му казал, че купил фирма, която имала 700 000 евро в банка, но парите били под запор. Наша проверка установи, че въпросната фирма е с 2 лева капитал и никога върху нейни дялове не е имало запори. За въпросната сума приятелят купил дружеството от мъж от Германия по времето, когато Стоян го прибира в дома си. Освен това същият Борис има още няколко дружества пак с такъв „завиден” капитал.

„…Борис ми каза, че за да изтегли големите пари, трябвало да даде 50 000 лв. на служител в София, който щял да отблокира сметката. Това му бил казал един от акционерите в банката. Борис обаче нямал пари и ако му помогна, щял да ми даде половината от блокираните пари”, започна своя разказ Стоян Тодоров, който надълго и нашироко е обяснявал това и в жалба до полицията във В. Търново.

През август 2015 година Борис и Стоян отишли в Разград, където в една пицария се срещнали с мъж, който заявил, че е акционер в банката и може да помогне да се вдигне запорът на сметката. Казал, че трябва да се дадат предварително 25 000 лева, а след като отблокират сметката, още 25 000 лева. След това рушветът паднал на 13 000 лева, а след още няколко дни – на 7000 лв.

Борис убедил бай Стоян да му намери тези 7000 лв. и той ги събрал от комшии в махалата, като обещал връщане в троен размер, когато вземе 350 000 евро. За гаранция, че ще върне тези пари на Стоян, Борис му дал пълномощно да представлява фирмата пред банки.

НАИВНИЯТ И ДОВЕРЧИВ СТОЯН ТОДОРОВ ИМАЛ ЕДИН БУС, КОЙТО БИЛ КУПИЛ С ПАРИ, пратени от единия му син от Франция. Дал колата на Борис, за да прави курсове, с които да изкарва пари. Няколко дена след като му пратил 7000 лв., Борис го извикал в Горна Оряховица, където бил с буса му. Двамата нощували в апартамента на сина му в града, а Стоян дори дал ключове за жилището на Борис. На сутринта обаче го нямало нито Борис, нито буса и Стоян го обявил за откраднат. Полицията обвинила него, защото проверила, че колата била продадена, а не задигната. Така Тодоров вече затънал в лъжите на приятеля си, но продължил да му се доверява заради големите пари.

След няколко дни Борис му се обадил отново и казал, че е в София, за да уреди проблема с банката. Стоян и жена му Денка трябвало да отидат в Плевен и да го чакат на гарата в един часа. Борис обаче така и не отишъл и не отговарял на телефона си.

Няколко дни след това по телефона се обадил друг участник в схемата, когото той не познавал, и му обявил среща, защото Борис му бил оставил ключовете от апартамента на сина на Стоян. Мъжът започнал да обижда Борис и да се оплаква, че го е завлякъл с 12 000 лева. При тях дошъл уж случайно още един, който също бил завлечен от Борис.

Те предложили на Стоян да му помогнат, защото познавали човек, който щял да му върне парите и буса. Този човек бил във В. Търново и казал, че изпраща хора на работа в Англия. Бил компетентен и казал, че бай Стоян можел да си получи обещаното срещу 100 000 лв. рушвет за служител от банката. За доказателство добрият човек дал на Тодоров 500 лв., защото той нямал никакви.

 

СТЪПКА N 2 – ФАЛШИВОТО ПЪЛНОМОЩНО

 

СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ВЪПРОСНИЯТ ТЪРНОВЕЦ СЕ ОБАДИЛ НА СТОЯН И МУ КАЗАЛ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТИДЕ при човека от столичната банка, но за целта трябвало да се направи истинско пълномощно от двамата съпрузи на него – нали Борис бил дал пълномощно на Стоян да го представлява от името на фирмата му пред банки. Съпрузите пристигнали при търновски нотариус, а мъжът им взел личните карти и казал да чакат отпред. После ги извикали да подпишат някакъв документ.

„…Жена ми е инвалид и не може да пише, но мъжът ми каза да й хвана ръката и да й напиша името и да се подпиша. Поисках му да прочета документа, но той ми каза, че ще го даде после. На другия ден пак ходих до В. Търново да му дам колата си и телевизора от къщата ми, за да ги заложи, та да досъбере парите. Отидохме в София, но той каза, че не могъл да събере 100 000 лева и че има само 97 000 лева. Когато стигнахме в столицата, той се обади на някого и каза, че са му казали, че след като нямаме всички пари, няма смисъл да влизаме при човека, и ние се върнахме“, разказва още Стоян Тодоров.

ТАКА ВСЪЩНОСТ ДЕНКА, КОЯТО Е 90% ИНВАЛИД С ДЯСНАТА РЪКА И НЕ МОЖЕ ДА ПИШЕ, И МЪЖЪТ Й подписали пълномощно на трето лице, което лъсва в схемата едва след няколко месеца. Междувременно търновецът, чието име се пази в редакцията, продължава да играе ролята на загрижен как да се изтеглят 700 000 евро и продължава да иска пари на бай Стоян, който накрая успява да намери още 1050 лв. След това пак се завърта историята с ходенето в София до въпросната банка, където казват, че трябвало да се отиде в уречен ден и час. Тогава пък се установило, че въпросните пари отдавна били прехвърлени в друга сметка, казал търновският мним благодетел на Тодоров.

 

И ДВЕТЕ КЪЩИ НА СЕМЕЙСТВОТО В БЯЛА ЧЕРКВА ПРОДАДЕНИ ЗА 18 500 ЛВ.

 

ДОКАТО СЕМЕЙСТВО ТОДОРОВИ Е РАЗИГРАВАНО С ОБЕЩАНИЯ ЗА ГОЛЕМИ ПАРИ, за които вече е броило близо 20 000 лв., плюс бус, кола и телевизор, и двете къщи се оказват продадени на мъж на име Валентин. Едната, която е стара бащина къща на Стоян, е продадена чрез изготвеното пълномощно от съпрузите от Валентин на Валентин, защото купувачът се оказва пълномощникът. Тя е продадена за 9000 лв. Втората къща, която е голяма и ремонтирана и в която сега зъзнат без ток Денка и Стоян, е пласирана за 9500 лв. И двата нотариални акта, с които „Борба“ разполага, са от октомври 2015 г.

„На 29.10.2015 г. вечерта около 18 часа пред дома ни спря някаква кола. Позвъни се на вратата и когато излязох, видях двама мъже. Единият ми се представи като Валентин Тодоров и ми каза, че му дължа пари. Аз му казах, че не го познавам и няма как да му дължа. Поканих го вкъщи, където той ми каза, че е собственик на къщата ни и че трябва да му платя 30 000 лева до 4.11.2015 г., ако искам да си я откупя. Тогава почнах да търся онзи от В. Търново, но той бил в чужбина”, продължава своята одисея Стоян Тодоров. След известно време въпросният Валентин му се обадил и го попитал дали е казал на децата си във Франция да събират 30 000 лева.

ДВАМАТА СИНОВЕ И ДЪЩЕРЯТА НА СТОЯН И ДЕНКА ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ВЪВ ФРАНЦИЯ И имат свой бизнес, от който изкарват добри пари. Явно комбинаторите в сложната схема за измама и изнудване са били наясно с това. Стоян обаче доста време не е казал на децата си какво всъщност става, за да не ги травмира. Купувачът на имотите пък постоянно му звънял по телефона, че ще го изгони, ако не се откупи. Накрая му предложил договор за наем, който Тодоров подписал.

ОЩЕ НА 5 НОЕМВРИ 2015 Г. СТОЯН ТОДОРОВ ПИШЕ ЖАЛБА ДО ОБЛАСТНАТА ПОЛИЦИЯ ЗА ВСИЧКО ТОВА, което разказа пред нас. В жалбата са посочени още подробности заедно с имената на всички от комбината. Икономическата полиция започва разследване светкавично. Районна прокуратура във В. Търново обаче праща случая на прокуратурата в Ботевград, защото при едно от ходенията в София Стоян и мъжът от В. Търново били спрели в банков клон в Правец и били теглили някакви пари. Така последната част от пъзела била извършена там. От Ботевград обаче категорично отказват да се занимават с този случай и връщат преписката на 16 януари 2016 г. В постановлението за отказ пише, че във В. Търново не са снети обяснения от нито едно лице от посочените от Тодоров, които са го вкарали в имотен капан.

След жалба от адвокатите Минев и Фоти до Окръжна прокуратура чак сега случаят е възложен за проверка с образувано досъдебно производство. Три месеца след като Стоян Тодоров е алармирал за това, което му се случва, ще трябва да се доказва, че той и жена му не са знаели какво подписват, не са имали намерение да си продават имота, в който живеят, и нямат друг подслон и че героите около тях са им спретнали комбинация като за холивудски филм!

„…Ако бе действано веднага, когато Стоян ни потърси, и ние алармирахме полицията, можеше да се съберат безспорни доказателства за измама и изнудване, за искане на откуп и т.н.“, каза вчера адвокат Венцислав Фоти.

„…Страх ме е за живота ми, за мен и жена ми. Треперим всеки ден освен без ток и да не ни направят нещо. На кого още да се жалвам, не знам. И какво ще стане, ако ме изгонят от къщата с полиция и съдебен изпълнител?“, пита Стоян Тодоров.

Нели СУКОВА

One thought on “РАЗСЛЕДВАНЕ „БОРБА”. Искат от съпрузи в Бяла черква 30 000 лв. откуп да им върнат къщата

  • 29.01.2016 в 13:16
    Permalink

    Aна бай Стояне,искаш да ставаш милионер. Барзи пари,марш да живееш на улицата.Никои не ти е виновен,ти сам си си продал къщата ,само и само да станеш милионер. А хвани коча за рога сега.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *