5 четения

Регионалното министерство отказва пари за пътните отсечки Сухиндол – Павликени и Чешма – Кесарево

МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НЯМА ДА ФИНАНСИРА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА ТАЗИ ГОДИНА РЕМОНТА на две важни отсечки в областта, които са от републиканската пътна мрежа.

Това информира депутатът от БСП Мариана Бояджиева след отговор на министър Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. Народната представителка е задала три въпроса към министъра, но е получила отговор само на два от тях.

Без финансиране и тази година остава пътят Сухиндол – Павликени. Половината от този участък беше ремонтиран преди две години с пари от тогавашната Публична инвестиционна програма на кабинета „Орешарски“, припомни Бояджиева. Тогава напълно бяха обновени 5,5 км от участъка за 2 млн. лв., като останалите 6 км трябваше да бъдат довършени още до края на същата година. След смяната на правителството обаче средства не се отпуснаха. И към момента неремонтираното трасе е в много лошо състояние, а по него всеки ден преминават ученически автобуси от село Димча към средищните учебни заведения в град Павликени. Проблемът засяга жителите на двете общини Сухиндол и Павликени, както и преминаващите в посока Севлиево – Свищов.

Вторият депутатски въпрос се отнася за рехабилитацията на републиканския път между село Чешма и село Кесарево в община Стражица. Според Мариана Бояджиева кметството е изпълнило своя ангажимент за подмяна на вътрешната канализационна мрежа и на уличния водопровод в участъка от републиканския път, който преминава през Кесарево. Сега на ход е държавата, която да финансира рехабилитацията на пътя между двете населени места, посочва депутатът от БСП. За този участък има проект, който е изготвен от Агенция „Пътна инфраструктура“. Освен това през 2014 г. е проведена процедура за избор на изпълнител на ремонта, но строителството така и остава без финанси. На този въпрос министърът на регионалното развитие казва, че ведомството няма да осигури пари за възстановяването на този път от републиканската мрежа. Средства ще има само за текущ ремонт след зимния сезон.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!