Новини

Търновец предлага продукт за диабетици, който е естествен заместител на захарта

СТЕВИЯ НА ПРАХ И ТАБЛЕТКИ СА ДВАТА ПРИРОДНИ ПРОДУКТА, КОИТО РАЗРАБОТВА ФИРМАТА НА 38-ГОДИШНИЯ ЙВАЙЛО ПРОДАНОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА. Те са заместители на захарта и подходящи както за диабетици, така и за хора, които желаят да ограничат приема на захар. Продуктите са изцяло екологично чисти, безвредни за организма, издържат всякаква термична обработка, и то без да променят вкуса си. Търновецът, който е и координатор на Националната пациентска организация за Великотърновска област, разказа, че се захванал да внася семена от стевия с благородната мисия да помогне на болните от диабет, а впоследствие превърнал каузата си и в бизнес.

„Всичко започна преди 5 години. Имам близки хора, които страдат от диабет, и когато с мой приятел агроном случайно се запознахме със стевията като билка, бяхме впечатлени от ползите и качествата й за пациентите със захарна болест. Поинтересувахме се откъде се внасят семената на растението и всъщност дали у нас се предлагат продукти от стевия. ОКАЗА СЕ, ЧЕ ЦЕНАТА ИМ Е МНОГО ВИСОКА И ХОРАТА ТРУДНО МОГАТ ДА СИ Я ПОЗВОЛЯТ. Тогава се роди идеята да внасяме семена и по този начин да направим билката достъпна за всички хора, за да могат да си я отглеждат в домашни условия”, разказа Ивайло.

Той обясни, че растението всъщност не се култивира лесно и е необходимо полагането на специфични грижи. „Това е южноамериканска билка. Най-отглеждана е в Китай, Русия и Канада. Вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Сладкият й вкус е открит първо от индианците, а в съвременната наука първи сведения за нея дава американският учен Бертони. Сладостта на стевията идва от листата й, в които се съдържат съединенията стевиозид и ребаудиозид. Те дават вкус между 250 и 300 пъти по-сладък от този на захарта. Позната е още като „медената билка”. Ние бяхме проучили всички специфики в отглеждането й затова направихме насаждения с нея”, обясни 38-годишният мъж. Впоследствие отворили и цех, сформирали екип от специалисти, който да създаде най-добрата формула на продукт от стевия. Споделя, че ЗА НАПРАВАТА МУ Е ИЗПОЛЗВАН ОПИТЪТ НА НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ.

„Не сме правили никакви компромиси по отношение на суровините и съдържанието, продуктът е тестван по много и различни начини, за да се гарантира безопасността му”, обясни Ивайло. За реализацията му обаче били нужни средства и затова ентусиастите написали проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, откъдето получили средства за стартирането на бизнес. С тях закупили машина за производство на таблетки и точно преди една година първият продукт бил факт.

ТАБЛЕТКИТЕ ОТ СТЕВИЯ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН КАТО ТРАДИЦИОННИТЕ БУЧКИ ЗАХАР. Те се разтварят в топли и студени течности, не променят сладкия си вкус и са подходящи за диабетици, хора, които спазват здравословен хранителен режим и диети. Шест месеца по-късно се появил вторият продукт на фирмата. Той представлява екстракт стевия на прах. Има само две съставки – малтитол, който е естествен растителен продукт, извлечен от зърнено нишесте, и не съдържа ГМО и екстракт от самата билка. „Прахът не влияе върху нивото на кръвната захар, няма вредните ефекти на захарта върху зъбите и не предизвиква поява на кариес. С него може да се приготвят кулинарни рецепти и да се правят консерви”, обясни търновецът.

Ивайло сподели, че фирмата му вече има доста партньори, които разпространяват продуктите. „Основен доставчик е един от най-големите супермаркети в страната. Има го и във всички биомагазини”, уточни той.

Търновецът сподели, че в САЙТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА МУ http://bgstevia.com/ СА ПОМЕСТЕНИ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ЗАСАДИ, ОТГЛЕДА И СЪХРАНИ БИЛКАТА.

„Поместили сме още и рецепти със стевия – от сиропи и чайове, до салати, супи и десерти.” Дори съм оставил личния си номер там, за да може всеки, който има въпроси, да се свърже директно с мен”, заяви координаторът на пациентската организация. Ивайло допълни, че екипът от специалисти на фирмата вече е разработил още два нови продукта. В момента се уточняват детайлите около опаковката и скоро ще бъдат пуснати на пазара. В процес на преговори е и бъдещо партньорство с фирма за сладкарски изделия, която има за цел да разработи сладкиши за диабетици с двата продукта.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

7 thoughts on “Търновец предлага продукт за диабетици, който е естествен заместител на захарта

 • Стевията на прах е много добра! Всичките сладкиши вкъщи вече ги правя с тази стевия на прах! Успех желая!

  Отговор
 • Съгласна съм с вас, стевията на прах на този производител е много добра! Няма горчив вкус, разтваря се лесно и е вкусна…. И аз желая успех на момчето!

  Отговор
 • Успех и от мен! Тази стевия е наистина много добра! Опитвал съм и други и затова мога да го кажа със сигурност!

  Отговор
 • Pozdravi i ot men, koga puskate drugite produkti na pazara? Uspeh !!!

  Отговор
 • Здравейте, приятели!
  Благодаря Ви за хубавите думи и пожелания!
  На въпросът на Siso: нов продукт от Българска стевия ЕООД ще бъде пуснат на пазара още в рамките на следващия месец (февруари). Ще ви изненадаме още по- приятно, убеден съм 🙂

  Повече информация можете да получите на нашия сайт: http://bgstevia.com/

  Ивайло Проданов

  Отговор
 • Тази стевия НЕ ГОРЧИ!!!! Това е най – важното, което трябва да се каже за нея! Всички други, които съм опитвала, имат ужасен горчив вкус и послевкус! Тази стевия е сладка и с нея каквото и да подслаждам става вкусно!
  Благодаря ви!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *