Играят „Българи от старо време“ за 50-и път

50-О ЮБИЛЕЙНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“ ЩЕ ИЗИГРАЯТ ТАЗИ ВЕЧЕР ТЪРНОВСКИТЕ АРТИСТИ. Спектакълът започва в 19 часа.

Марио Николов е автор на мюзикъла „Българи от старо време“, направен по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото – на Коста Райнов, диригент е Славил Димитров. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова. Спектакълът е част от афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ от 2011 г. и е едно от най-обичаните заглавия на трупата за публиката в цялата страна.

„Мюзикълът като жанр ми дава възможност да използвам изразните средства на съвременния музикален театър. Същевременно чрез разрешаването на конфликтите се старая да разкрия драматургичната логика и последователност. По този начин се надявам да разкрия и пренеса старите български традиции и дух в наше време. Моята цел е съвременният зрител да си зададе въпроса доколко сме успели да се отърсим от негативите в мисленето и от манталитета, характерен за XIX век, и доколко сме подвластни на подобен манталитет и днес“, обяснява Николов.

В спектакъла участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на театъра, а заедно с тях на сцената излизат и танцьорите от фолклорен ансамбъл „Искра“ с ръководител Борислав Ангелов. Актьорът Виктор Терзийски се превъплъщава в образа на Дядо Либен, а Милен Иванов играе Хаджи Генчо, Миряна Калушкова пее Лиляна. За ролята на Павлин специално е поканен солистът на Варненската опера Пламен Долапчиев.

Първото представление на „Българи от старо време“ на търновска сцена е на 29 ноември 1961 г. и през годините остава неизменно като любимо заглавие в репертоара. Последните три пъти – през 2001, 2007 и 2011 г., спектакълът е правен от Марио Николов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *