39 четения

Председателят на СК на БФС Петър Петров: „Позициите на великотърновското съдийство са добри, но трябва да работим в перспектива“

Станислав Ставров е сред реферите, които ще ръководят дербита, Георги Давидов е номиниран за международен съдия

 

Със свое решение Съдийската комисия на БФС под една или друга форма се разделя с 34 арбитри от професионалния футбол. На едни им предстои бенефис, независимо че не са навършили пределната възраст от 45 години, други стават от ръководещи – асистенти, по-младите преминават в ранглистата на аматьорския футбол, неколцина пък ще ръководят до края на първенството. От ръководещите от нашата зона с професионалния футбол се разделят габровецът Георги Йорданов и великотърновецът Стоян Денев, който обаче остава до края на сезона. От асистентите в „А “ група бенефис чака плевенчанинът Пламен Георгиев, а от асистентите във Втора дивизия – свищовлията Асен Атанасов, който отива в аматьорските групи.

Публикувани са и новите ранглисти на съдиите в професионалния футбол. Велико Търново продължава да има двама ръководещи рефери в „А“ група – Георги Давидов и Станислав Ставров. Георги Дойнов, който е асистент в „А“ група, пък е единственият великотърновски международен съдия на ФИФА при мъжете. В ранглистата на помощниците от старата столица са още Илиян Капарашев, Ивайло Атанасов и Милен Арабаджиев. В „Б“ група ръководещи са Никола Атанасов и Георги Гинчев, асистенти – Здравко Николов и Даниел Йорданов.

Промените и бъдещето на съдийството са повод да разговаряме с председателя на Съдийската комисия на БФС Петър Петров, който е първият великотърновец, заемащ поста в такъв продължителен период. Бившият международен асистент-съдия е начело на комисията от септември.

 

– Г-н Петров, направихте сериозни промени в ранглистите. Трудно ли взехте решението за толкова мащабно съкращение?

– Всички наши ранглисти трябва да бъдат приведени в съответствие с конвенцията, която сме подписали с УЕФА, което означава, че трябва да бъдат съкратени с минимум 30%. На практика това е първият етап от редуцирането, а през юли ще има ново. Предвижда се тогава да останат 20 ръководещи в „А” група и 25 в „Б”. Промените са уточнени с г-н Марк Бата, който отговаря за българското съдийство пред УЕФА, а от 1 февруари ще бъде и консултант по съдийските въпроси на президента на БФС Борислав Михайлов. Според правилника един съдия може да бъде изваден от ранглистата, след като навърши 35 години, тъй като се счита, че няма перспектива за развитие, освен ако не е станал международен. В старата ранглиста единствен над 40 години бе Георги Йорданов. Другите двама над 35 години са Станислав Тодоров и Николай Йорданов, но те са съдии на ФИФА. При оценяването на арбитрите се отчете, че трябва да се даде шанс на младите, които имат възможност да станат международни арбитри.

– Сред съдиите, с които се разделяте, са и двама от най-опитните в момента, ръководещи в зона „В. Търново” – Георги Йорданов и Стоян Денев?

– И двамата са над 35 години и не са международни. Стоян Денев има възможност да свири до края на сезона заедно с Александър Костадинов от София. След това ще си изберат дали продължават в аматьорския футбол, ако не станат делегати или наблюдатели. Г-н Бата иска конкуренция и тя трябва да е на принципна основа.

– Повлия ли случилото се на мача „Левски” – „Литекс” (прекратен при 0:1 след напускане на терена от ловешкия отбор) върху съдбата на Георги Йорданов?

– И да не беше този мач, Георги Йорданов щеше да напусне ранглистата, защото няма перспектива за развитие. Боли ме за него, защото сме приятели, че по този начин се свързва с този мач. Предстои ни разговор с него и ако иска, може да продължи в аматьорския футбол. Гарантирам ви, че не е имало натиск да бъде наказан или изваден от ранглистата, нито в телефонен разговор, нито в разговор на живо. За изявленията по медиите не говоря.

Георги Йорданов, и да беше изсвирил мача перфектно, напрежение вече имаше. И то не дойде заради него, а от грешки на други съдии три дни по-рано в мача за купата в Ловеч. Таско Тасков и Николай Стайков са наказани, но те са млади и получават последен шанс.

– Какви са вашите виждания за бъдещето, така че български рефер да пробие в Шампионска лига?

– Да заложим на младите, които имат качества, и да им дадем шанс. Ние имаме много млади и качествени съдии, които обаче трябва да проумеят, че трябва да се трудят много, защото ние сме до терена, а оттам нататък са те. Те трябва да защитават авторитета си във всеки мач. В неофициален разговор Марк Бата ми каза: „Вие сте малка страна. Ако искате да имате съдия в топгрупа, той трябва да се представя не добре, той трябва да се представя отлично, да покаже качества, много по-добри от тези, които са от страните в Европа с развит футбол”.

– На този фон къде са великотърновските съдии в момента и какви са шансовете им да се развиват?

– Към днешна дата позициите ни са добри, но трябва да работим в перспектива. Станислав Ставров вече е утвърден съдия в „А” група и е включен в групата рефери, които ще ръководят сериозните дербита. Наблюдаван е от Съдийската комисия и въпреки че имаме забележки към представянето му в конкретни срещи, доверието към него е на 100%. Другият ни ръководещ в елита Георги Давидов е номиниран и наблюдаван за международен съдия. Независимо от мача „Локомотив” (Пловдив) – ПФК „Монтана”, в които допусна някои грешки, разчитаме на него и ще продължим да му даваме шансове да защитава реномето си. Нещата зависят от него. Да се готви и да се представя на ниво.

Асистентите ни в елита също се изявиха добре и нямам претенции към тях с изключение на Милен Арабаджиев, и то за конкретната среща в Пловдив. Георги Дойнов вече е включен в бригада с Ивайло Стоянов и на 10 февруари им предстои мач в Шампионската лига за младежи. Срещата е 1/16-финал между „Славия” (Прибран) и ЦСКА (Москва). По настояване на Марк Бата ръководещите ни съдии от Втора група на УЕФА за международните си срещи трябва да имат постоянни асистенти. Дойнов заслужи доверието да бъде с Ивайло Стоянов, разчитаме на него заедно със Ставров и Давидов да вдигат нивото на нашата колегия.

Георги Гинчев и Никола Атанасов ни представят в „Б” група. Гинчев е по-млад и ще бъде наблюдаван с други четирима съдии за включване в ранглистата на „А” група. Ще се оценяват както представянето в мачовете, така и външен вид, килограми, стил на бягане, обща визия. На Никола Атанасов също разчитаме, той натрупа опит, има възможности за развитие. Помощниците ни във втория ешелон са млади, така че имат време и нещата също зависят от тях.

Налице обаче е вакуум на ръководещи от U17 и U19 към „Б” група. Разговарях с председателя на Зоналния съвет във В. Търново Трифон Иванов да присъствам на заседание на Зоналната съдийска комисия. Желанието ми е да форсираме развитието на младите момчета, да ги ангажират и във „В” група, за да може колкото е възможно по-рано да влязат в U17 и U19.

Петко ПАВЛОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!