129 четения

Община В. Търново откупи Къщата с маймунката, ще я прави приемна и музей

ПРОЧУТИЯТ ШЕДЬОВЪР НА МАЙСТОР КОЛЮ ФИЧЕТО КЪЩАТА С МАЙМУНКАТА СЕ ОТКУПУВА ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СРЕЩУ 118 ХИЛ. ЛВ. по предложение на кмета Даниел Панов. Както „Борба“ първа съобщи, Съюзът на учените, който я стопанисваше от 1991 г., обяви за продан знаковата сграда, а градоначалникът трябваше да решава дали да я вземем. Казусът бе разгледан скоростно на вчерашното заседание на Общинския съвет и бе одобрена исканата цена. Според Панов имотът ще бъде използван за представителни нужди на общината, организиране на приеми и чествания, културни събития и представянето на експозиции. “Цената е разумна, има апартаменти, които струват доста повече, а тук става дума за нещо изключително – архитектурен шедьовър, разположен в близост до Самоводската чаршия“, обясни кметът. Той се изказа ласкаво и за председателя на Съюза на учените проф. д.ф.н. Боян Вълчев, тъй като структурата е дала възможност на общината да вземе имота, а не да го продаде на частници, които можеха да го използват единствено за търговска дейност или да го превърнат в хотел.

СГРАДАТА, КОЯТО СЕ НАМИРА МЕЖДУ СТАРИТЕ ХАЛИ И САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ, Е ПОСТРОЕНА ПРЕЗ 1849 Г. ОТ КОЛЮ ФИЧЕТО за нуждите на търговеца Никола Коюв. Приземният етаж е оформен с два големи отвора, сегментно. Над тях, над гладко измазана част в средата е поставена върху профилирана колонка седяща маймунка с плоча с надпис, откъдето идва и името й.

Известно време тук е живял Стоянчо П. Ахтар, първият събирач на старини и притежател на първата в България частна сбирка от ценни средновековни ръкописи и монети. Именно оттук хрумва и идеята на кметството да бъде отворена като музей.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *