9 четения

След бурни страсти общинските съветници определиха как В. Търново ще харчи 63,9 млн. лв. тази година

Социалистите ще топят кмета Даниел Панов пред министър Владислав Горанов

 

БУРНИ ДЕБАТИ, СЛОВЕСНИ ПРЕСТРЕЛКИ И ВЗАИМНИ ОБВИНЕНИЯ В ПОПУЛИЗЪМ И ЖАЖДА ЗА МЕДИЙНО ВНИМАНИЕ СЪПРОВОДИХА ВЧЕРА приемането на „Бюджет 2016” на Община Велико Търново. В крайна сметка с 29 гласа „за“, 6 „против“ и един „въздържал се“ общинските съветници разпределиха как да бъдат похарчени 63,9 млн. лв., както и основните обекти, които ще бъдат финансирани по инвестиционната програма на града, която е в размер на 10 178 000. лв.

Цялата група на БСП и Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново” бяха единствените против, а Веселин Узунов от същото движение се въздържа. След обявяването на резултатите социалистите се заканиха, че ще сезират финансовия министър Владислав Горанов, който неотдавна изпрати предупредително писмо до Община В. Търново, че не бива да трупа повече дългове и да разпределя правилно харчовете си. От администрацията на кмета неглижираха депешата с мотива, че била „рутинна“. „От 5 години насам едни и същи хора са неизменно против бюджета. За тях е важно медийното внимание, както и самоцелните критики“, заяви от трибуната кметът Даниел Панов.

Според Стефан Михайлов тазгодишният бюджет не е бюджет на растежа и просперитета, а на оцеляването и лавирането между множеството дългове на общината по заеми и неразплатените сметки на доставчици и строителство. Той прогнозира, че в края на годината вече вместо бюджет ще започне да се говори за оздравителен план.

„НАС СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ВЗЕМАТ ЗА КАНАРЧЕТА, НО ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМЪТ, ПО-ТРЕВОЖНОТО Е, ЧЕ РАЗМОТАВАТ И ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР И ЗАТОВА НИЕ ЩЕ МУ КАЖЕМ КАКВО СЕ СЛУЧВА“, каза също от трибуната Стоян Витанов.

„Бюджет на ограничените възможности” нарече „Бюджет 2016” съветникът от „Реформаторския блок” Мирослав Трифонов. „Търновци заслужават много по-голям бюджет, но това е реалността”, каза още Трифонов. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов скастри съветниците да водят конструктивен диалог и да не търсят пиар ефект. “Основните дебати трябва да се водят в комисиите”, за пореден път подчерта той.

Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев излезе на трибуната на местния парламент от името на колегите си кметове и наместници. Той посочи, че има завишаване на средствата за населените места с 14%. “Смятаме, че предложеният бюджет е реален и ще даде възможност за нормалното функциониране на кметствата и наместничествата”, каза той. В заключение кметът Даниел Панов заяви, че екип от финансисти е работил и през почивни дни върху бюджета. “Всички тези хора очакваха вашите въпроси по време на комисиите, но питания нямаше”, посочи кметът. Той заяви, че дългосрочна стратегия за развитие ще бъде заложена в управленската му програма за мандата, която предстои да бъде гласувана. “Припомням, че при предишния мандат 92% от програмата беше изпълнена. Успешно реализирахме редица проекти, сред които за подмяна на ВиК мрежата, депото за отпадъци, обновяване на парковете, ремонти на училища”, каза градоначалникът.

ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕЙНОСТИ ТАЗИ ГОДИНА ОБЩИНАТА ПОЛУЧАВА 34,2 МЛН. Местните приходи и разходи от собствени средства възлизат на 29 969 000 лева. Планират се приходи от такса смет в размер на 6,1 милиона лева, от данък недвижими имоти – над 4 млн. лв., от автомобилен налог – 2,7 милиона лева. Със 100 000 лева е завишена програма „Местни инициативи” и тази година населените места ще кандидатстват с проекти за финансиране от 400 000 лв. Няма планирано завишение на местните данъци и такси във Великотърновска община.

Прогнозирано е намаляване с 5,8 милиона лева на дълговете по заеми от банки. Оптимизират се разходите на общинската администрация. „Новият бюджет е балансиран, разумен, изпълним и социално ориентиран. Ще се изпълнява при много по-слаб финансов натиск във връзка с изпълнението на европроектите. С успешното им приключване администрацията доказа, че общината е готова за новия програмен период. Не искаме да пропуснем нито една възможност за кандидатстване по новите програми, затова е заложено поемането на общински дълг в размер на 2,4 милиона лева”, коментира още Даниел Панов. Тези средства са с цел авансово финансиране и други ангажименти на общината по нови проекти.

„Велико Търново не е провинциален град, както го наричат някои партийни лидери. Докато съм кмет, заедно с администрацията и подкрепата на гражданите ще работим, за да има нашият град величието, с което е бил известен преди време. Това бе целта ми и в първия мандат и Велико Търново отново е сред водещите градове в България, за него се говори с добро не само в страната, но в и чужбина. Призовавам всички да продължим да работим заедно в тази посока, да градим авторитета и имиджа на старата българска столица”, каза Даниел Панов след приемането на бюджета и инвестиционната програма за 2016 г.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *