10 четения

Инсталация за преработка на отпадъци ще топли старата столица

СЛЕД ПОЧТИ ДВУГОДИШЕН ПРОЦЕС ПО ОДОБРЕНИЕ И СЪГЛАСУВАНЕ С РАЗЛИЧНИ ИНСТИТУЦИИ НА ПРОЕКТИТЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ ВТ“ вече спокойно може да изгради инсталация за сортиране на отпадъци, а с получената суровина да осигурява отопление и топла вода за града. На последната си сесия Общинският съвет одобри подробния устройствен план и промяна предназначението на земята за направата на комплекса. Общинският имот бе предоставен в предишния мандат.

Площадката се намира в местността Стублата край Шереметя. Пред кмета Даниел Панов компанията, собственост на Христо Ковачки, декларира, че може да разкрие до 200 работни места, а вложението ще е около 40 млн. лв. Дружеството планира да направи модерна система за оползотворяване на отпадъци.

Инвестицията ще бъде на два етапа, която ще бъде съобразена и с всички екологични норми изцяло за сметка на фирмата. Съотношението между отпадък и полезни вещества, които могат да се използват като енергоносител, е около 1:5, което означава, че от 5 килограма боклук може да се извлече около килограм горивна съставка. Според изчисления на фирмата качественото оползотворяване на градския боклук ще доведе и до намаление на такса смет. Отделно около 30 на сто от населението на болярския град, което се топли на парно, ще има ниска цена на енергоносителя. Централата планира да добива половината от енергията, с която работи, от дървесен чипс, останалото да идва от отпадък, а минимална част – от природен газ.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *