6 четения

С пищно шоу търновци празнуваха китайската Нова година

ПОВЕЧЕ ОТ 2000 ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ НАБЛЮДАВАХА ЗРЕЛИЩНИЯ СПЕКТАКЪЛ ПО СЛУЧАЙ КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА. 40 артисти показаха акробатика на много високо ниво, спорт, танци, музика и песни, игри с публиката, демонстрации на занаяти и изложба в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Една от изненадите беше изпълнението на химна на България с традиционни китайски музикални инструменти.

Шоуто започна със зрелищната поява на четири дракона, които забавляваха най-вече децата. Пред великотърновци бяха показани също тайните на древни китайски занаяти и изкуства. Представен бе занаятът по създаване на произведения на изкуството с брашно от късозърнест ориз и пшеница, който е на повече от две хилядолетия. Демонстрирани бяха също вековното изкуство по създаване на творби от яйчени черупки и древният занаят за изрязване на силуети от хартия.

Велико Търново е третият град в България, който официално отбелязва големия празник. Досега това се бе случвало само в София и Варна. Организатори на галаспектакъла „Весела китайска Нова година” бяха Община Велико Търново и посолството на Китай у нас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *