Новини

Какви изследвания предлага МОБАЛ в Деня на отворените врати на 4 февруари

В отделението по образна диагностика във великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов” на 4 февруари се организира Ден на отворените врати. Поводът е Световният ден за борба с рака, а диагностичният процес е обезпечен с необходимите за целта квалифицирани специалисти и щадяща пациента в максимална степен апаратура.

Изследванията се извършват с ядрено-магнитен резонанс 1.5 Т на фирмата „General Electric”. Магнитното му поле е дотолкова мощно, че се приема за златен стандарт за изследване с магнитен резонанс. На практика комбинацията между техника и подготвените за работа с нея медицински специалисти позволява изключително точна и висококачествена диагностика при което и да е от всички видове образни изследвания. Достъпът до това изследване се осъществява по три начина.

Техниката обслужва пациенти, приети по клинични пътеки, възможно е пациент да бъде насочен и от специалист от извънболничната медицинска помощ с направление, т.е. по линия на РЗОК. Третият вариант е срещу заплащане. Това изследване се използва за диагностика на заболявания на нервната система, на стави, мускули, вътрешни органи, жлези с вътрешна секреция и всички меки тъкани в човешкото тяло. То е напълно безвредно за пациентите, а за организацията на работа в отделението на 4 февруари ще отговарят началникът д-р Димитър Казаков и старши рентгенов лаборант Мима Митева.

Второто изследване, което се предлага, е с 16-срезов компютърен томограф на „Siеmens”, окомплектован с двуглава инжекторна система за автоматично инжектиране на контрастна материя. Той се използва за диагностика на всички части на човешкото тяло и за ангиографски изследвания. Особено полезен е при пациенти с ендокринологични проблеми, с бъбречни заболявания, исхемични инсулти, онкологични заболявания и прочее. Диагностиката на пациенти, които не са настанени на лечение в стационара, е възможно само срещу лично плащане.

В Деня на отворените врати посетителите на отделението по образна диагностика могат да се запознаят и с дигиталния (подвижен) мамограф на Siеmens. Ползата му за пациента е в максимално ниското лъчево натоварване при изследване на млечна жлеза. Възможността за мамография в стационара, ако не сте пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, е платена. В отделението по образна диагностика, разбира се, не липсва дигитален графично-скопичен рентгенов апарат, с който се извършват всички видове конвенционални рентгенови изследвания, но с минимално лъчево натоварване.

Денят на отворените врати ще се проведе от 9:00 до 11:00 часа.

 

2 thoughts on “Какви изследвания предлага МОБАЛ в Деня на отворените врати на 4 февруари

  • Какво значи отворени врати? щом е с направление или със заплащане вратите винаги с отворени. под “отворени врати” се разбира това, че всеки може по желание да се изследва СВОБОДНО без заплащане. Пак повтарям вратите са винаги отворени или с нправление или след заплащане.Колкото до квалифицираните специалисти не съм сигурен дали са такива, щом брат ми щаха да му оперират шийните прешлени, без проблемът да е там.

    Отговор
  • Днеска да не е ден за реклама на Рентгена? Алоо като български граждани е добре да знаем че ние сме суверенът и също така и бенефициент зад големият европроект по изграждането на отделението по образна диагностика. Така че да не се правят много реклами ами да тече експлоатация в полза на редовият гражданин.
    Това ме напомня за поговорката “С чужда пита помен прави”

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *