25 четения

Стоян Витанов: „Група „Смокинов лист” и ГЕРБ си правят уйдурмата – няма да ти взема терените, ама ще гласуваш каквото трябва“

БСП иска отчет за обществените поръчки, общинските предприятия и разходването на публични средства

 

ФУНДАМЕНТАЛНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТОЧКИ СА БИЛИ ИЗВАДЕНИ ОТ ДНЕВНИЯ РЕД НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ГРУПАТА НА ГЕРБ, алармираха на нарочна пресконференция вчера съветниците от БСП.

Това е станало на последната сесия преди седмица, на която се гледаше бюджетът на областния град, и то в края на заседанието, когато по традиция си тръгват граждани и журналисти.

„Става дума за четири въпроса, които трябваше да дебатираме през месеците февруари и март. Първият касае информацията за превеждане 30% от наемите или продажбата на общинско имущество в населените места, а вторият за ликвидиране собствеността на Община Велико Търново с Районната потребителска кооперация (РПК), за което сме взели решение преди 19 месеца, но няма развитие“, заяви лидерът на БСП във Велико Търново Валентин Ламбев. Той припомни, че общината има съсобственост в над 19 обекта с РПК, но дълги години кметството нито предприема действия за съдебни дела, нито пък предявява претенции за пропуснати ползи, защото не получава и стотинка от наеми. Третият въпрос, по който съветниците няма да дебатират и което всъщност се случва за първи път от 25 години, е отчетът за дейността на общинските предприятия за 2015 г. Според БСП групата на ГЕРБ не иска дебат за начина на управление и за ефективността на разходването на средства от предприятията, които са сто процента общинска собственост. Последната точка, която отпада, е отчетът на обществените поръчки…

„Очевидно има известно притеснение в ГЕРБ и у кмета Даниел Панов и те не искат обществена дискусия по тази тема. Сигурно има факти и обстоятелства, които ги притесняват“, коментира опозицията и подчерта, че аргументите за изваждането на точките са… „да не се губят усилията и времето на администрацията“…

„ЗАЯВЯВАМЕ КАТО ГРУПА СЪВЕТНИЦИ, ЧЕ ЗА НАС ТОВА Е НЕДОПУСТИМО И ОГРАНИЧАВА ОБЩЕСТВЕНОСТТА ДА СЕ ЗАПОЗНАВА със случващото се в общината. Нещо повече – Общинският съвет е неглижиран. Затова ще засилим механизма на питанията. Начинът, по който се направи това, говори за един пълзящ авторитаризъм, който се насажда в работата на Общинския съвет“, заяви Ламбев и уточни, че в БСП нямат съмнение, че решението е взето под изричното настояване и натиск на кмета Панов.

„Апелираме той да вземе отношение и да заяви каква е неговата позиция“, призоваха червените и припомниха, че в крайна сметка кметът е и политическо лице в качеството си на областен председател на ГЕРБ.

„Приближават стоте дни от втория мандат на кмета. Моята оценка по ветрински е, че късният Панов се е свлякъл до манталитета на ранния ГЕРБ. Този пълзящ авторитаризъм върви към медиите и към гражданите, а не само към нашите избиратели и това е най-страшното“, заяви и Стоян Витанов. И даде за пример община Бургас, която също се управлява от ГЕРБ и където вече има създаден социален фонд за подпомагане на болни деца. В същото време предложението на БСП във Велико Търново за подобен фонд и други социални придобивки е отхвърлено…

„ЗА НАС Е ЯСНО ОТ КАКВО БЯГА ПАНОВ И ТОЙ ТРЯБВА ДА СИ ДАДЕ ОТГОВОР – ЗАЩО. От общинските предприятия – защото от три района на Велико Търново, които трябва да бъдат обслужвани по озеленяването и почистването – единия го даде на общинското предприятие с бюджет от 350 000 лв., който вече е 1,8 млн. лв. Там работят над 160 човека, това е цяла фабрика, какво правят, не знаем – и защо другите два района не ги даде на това предприятие. Ами много просто! Защото в Общинския съвет има една група, която аз наричам „Групата на смокиновия лист”, която има какво да крие отпред. Защото има човек, който е заинтересован от тези поръчки, и това е всъщност уйдурмата – абе няма да ти вземаме терените, ама ти ще гласуваш за каквото потрябва! Защо бяга от обществените поръчки, които са 12 млн. лв. годишно минимум по външни услуги. Защото ще се види, че там една камара обществени поръчки биха могли да бъдат прехвърлени в управления на предприятия или като функции на предприятия. Защо бяга от отчета за РПК? Защото първото изречение, което щеше да получи, е: „Г-н кмете, това е безстопанственост!” Слава богу за такива като кмета, че в закона падна това нещо, ако си спомняте, Рашев беше подведен под отговорност за безстопанственост. Какво ми реве кметът за приходи, какво ми реве за европроекти, като ние не можем да си вземем собствените пари“, каза още Стоян Витанов.

ТОЙ ИНФОРМИРА, ЧЕ ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ПИЛЕЕНЕТО С ЛЕКА РЪКА НА ОБЩИНСКИ ПАРИ, ГРУПАТА НА БСП Е ВНЕСЛА ВЧЕРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ на общинско предприятие за поддръжка на уличното и площадното осветление на територията на общината.

„През тези години многократно сме поставяли проблема за необичайно рязкото увеличаване обема на работа и нито веднъж не сме получили смислен отговор на какво се дължи това. През 2013 г. заложените 250 000 лв. са изхарчени за първите три месеца, през 2014 г. при годишен разчет 490 000 лв. са похарчени 624 000 лв., през 2015 г. годишните разходи се очаква да надхвърлят 750 000 лв. при първоначален план 680 000 лв., а за тази година са предвидени 700 000 лв.“, се казва в мотивите за предложението. От БСП прилагат и разчет, според който новото общинско предприятие би спестило до края на мандата 1,2 млн. лв., които биха могли да отидат за социални придобивки.

Червените съветници са изчислили, че предприятието може да работи с 18 щатни бройки, в това число управител, счетоводство, по два екипа автовишки и техническо обслужване, багеристи и т.н. Те планират първоначални разходи от 200 000 лв. за закупуване на целия нужен инвентар, средна работна заплата от 1000 лв. при осигуровки от 175 лв. и текущи разходи за горива, осветление, отопление и амортизации от 60 000 лв.

„Създаването на такова предприятие е тест към кмета дали има готовност да оптимизира разходите на общината и да освободи ресурс за допълнителни дейности. Нещо повече, това е тест за ефективното харчене на общинските средства и за добро управление“, подчерта Валентин Ламбев.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

3 коментара за “Стоян Витанов: „Група „Смокинов лист” и ГЕРБ си правят уйдурмата – няма да ти взема терените, ама ще гласуваш каквото трябва“

 • 03.02.2016 в 13:27
  Permalink

  „Г-н кмете, това е безстопанственост!” Слава богу за такива като кмета, че в закона падна това нещо, ако си спомняте, Рашев беше подведен под отговорност за безстопанственост. Какво ми реве кметът за приходи, какво ми реве за европроекти, като ние не можем да си вземем собствените пари“, каза още Стоян Витанов.

  Отговор
 • 03.02.2016 в 13:28
  Permalink

  „ЗА НАС Е ЯСНО ОТ КАКВО БЯГА ПАНОВ И ТОЙ ТРЯБВА ДА СИ ДАДЕ ОТГОВОР – ЗАЩО.

  Отговор
 • 03.02.2016 в 13:39
  Permalink

  Инженерчето управлява авторитарно – ще има ли демокрация???????

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!