6 четения

С документален филм и нови културни форуми Велико Търново участва в туристическа борса

С ДОКУМЕНТАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФИЛМ, НОВИ КУЛТУРНИ ФОРУМИ И МЕЖДУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТУРИСТИЧЕСКА БОРСА „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2016”. Изложението ще се проведе следващата седмица в „Интер Експо център” в София и за 33-и път ще събере представители на туристическия бизнес от България и цял свят. Старата столица ще бъде презентирана като дестинация N 1 за културен туризъм в България на атрактивен щанд от 42 кв. м от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. На туроператорите и посетителите на борсата ще бъде представено първото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековния Търновград“. Тази година фестът ще се проведе в края на юли отново на крепостта Царевец и в средновековните църкви в подножието й. В реконструкциите на живота и бита от времето на Второто българско царство и средновековна Европа ще участват реанактори от България, Молдова, Полша, Сърбия, Украйна и Италия.

Сред новите събития във Велико Търново за 2016-а са мултижанровият фестивал Transfiguration festival от 19 до 21 август, Летен куклено-театрален фестивал с международно участие, Велико Търново рокфест и мото-рокфест, фестивалът за късометражно кино „В дворците“ по проект „Европейска столица на културата” и др. На борсата ще бъдат представени и предстоящите издания на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, фестивалът на класическата камерна музика в Арбанаси и международният фестивал на туристическите филми „На Източния бряг на Европа“, отличени с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015/2016 г. Общинската туристическа агенция обаче ще присъства на щанда и с информация за XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ през април, ХХ издание на Старопланински събор „Балкан фолк“, в което ще се изявят над 15 000 изпълнители, Лятното училище по занаяти на Самоводската чаршия, дикси джазфест „Велико Търново“ и др.

В ПРОГРАМАТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТУРИСТИЧЕСКА БОРСА Е И СОФИЙСКАТА ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ ФИЛМ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО В СЪРЦЕТО НА ИСТОРИЯТА“. Туристически гид в лентата е популярният актьор Юлиян Вергов, който води зрителите по най-интересните и вълнуващи места, свързани с историята на града.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!