5203 четения

Чакръкчията д-р Коновски помага със силата на ръцете

Рентгенологът е един от двамата специалисти във В. Търново, които практикуват мануална терапия

 

Д-Р ИВАН КОНОВСКИ Е ЕДИН ОТ ДВАМАТА СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО ПРАКТИКУВАТ МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ. ТОВА Е АЛТЕРНАТИВЕН НАЧИН ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЛОКАЖИ В ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ И СТАВИТЕ. Лечението се провежда само и единствено със силата на ръцете. Мануалната терапия се изучава като дял в медицината в другите страни, но в България се квалифицира в графа „Алтернативна медицина”.

„С мануална терапия се занимават основно физиотерапевтите, но не съм сигурен дали това е точно за тях, при положение че за практикуването й трябва да имаш основни познания по анатомия и най-вече по рентенология. Болшинството от пациентите са хора, които идват с болки след травми и един мануален терапевт трябва много добре да познава рентгенологията, за да предприеме правилните действия. Има случаи, при които този метод не е подходящ, и лечението трябва да се провежда изцяло според методите на традиционната медицина”, заяви д-р Коновски.

Буквално преведено мануалната терапия означава лекуване с помощта на ръце. Тя касае всички видове блокажи.” Тук НЕ ГОВОРИМ ЗА ИЗКЪЛЧВАНИЯ, ЛОКСАЦИИ, НИТО СЧУПВАНИЯ – ТЕ СА ОБЕКТ НА ОРТОПЕДИЯТА. При мануалната терапия става дума за блокажи в определена област – в ставите на гръбнака, които след деблокиране възстановяват своя обем на движение, това е основната цел. След това се премахва отокът, възстановява се подвижността и болката изчезва”, обясни докторът.

Самият той станал обект на мануална терапия преди 30 години. Имал дискова херния и преди да реши да се подложи на операция, случайно попаднал на негов колега физикален терапевт в Хисаря. „Посъветваха ме да отида при него, носех снимки и той, след като ги прегледа, започна да ми обяснява по снимките състоянието ми. Отвърнах, че съм рентгенолог и когато едно нещо в началото започне остро с някакъв спор, след това се превръща с чисто приятелство. При него бях по няколко месеца три години поред и така усвоих методите. Но това не е достатъчно, за да започнеш да ги прилагаш. Има СПЕЦИАЛЕН УЧЕБНИК ЗА МАНУАЛНА ТЕРПАПИЯ, КОЙТО Е ИЗДАДЕН В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ МНОГО ВРЕМЕ В ТИРАЖ САМО ОТ 100 БРОЙКИ. Наложи се да прочета и много руска и английски литература, за да усвоя материята. В другите държави това си е дял от медицината, но за съжаление в България много малко хора се занимаваме с него. Във Велико Търново сме двама представители – аз и д-р Чергиланов”, разказа специалистът.

Преди 25 години е бил първият му случай, в който приложил познанията си, за да помогне на негов приятел. Човекът вървял приведен няколко месеца и се оплаквал от болки в кръста. След лечебното „пристикване” с ръце той успял да стане на крака. „Повлия се много добре, изправи се и си тръгна нормално. След това от човек на човек се разчу, хората разбраха, че помагам по този начин, и така до днес”, спомня си ренгенологът.

Д-р Коновски обаче подчертава, че мануалната терапия не се прилага при счупвания и възпаления. И все пак, ако в дадени случаи би имало полза от нея, първо трябва да се проведе физикално лечение и след като отшуми възпалението, чак тогава да се прибегне към нетрадиционните физикални методи.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ С ПРОЦЕДУРИТЕ, ДОКТОРЪТ РАЗПИТВА ПАЦИЕНТИТЕ ЗА ПРОБЛЕМА, А В НЯКОИ СЛУЧАИ ИЗИСКВА СНИМКИ НА САМАТА ОБЛАСТ. „Преди няколко месеца при мен дойде жена с болки в гръбнака, запитах я дали има снимка, но тя нямаше и отказваше да си направи. Обясних й, че първо трябва да се направи снимка, защото оплакванията й не съвпадат с критериите за блокаж на става и след дълго противене в крайна сметка се съгласи. Направихме снимки и се оказа, че проблемът е много по-сериозен. Това според мен бяха или разсейки или миелом и се обърнахме се към други специалисти. Ако си бях позволил да й приложа методите на мануалната терапия, тогава вместо да помогна, щях да навредя”, обясни д-р Коновски. По тази причина рентгенологът твърди, че човек трябва да има медицински познания, за да практикува този метод. „Терапевтът винаги трябва да се води от снимков материал, скенер също, защото често обект на мануална терапия са дискови хернии, а те се повлияват от нея и се избягва операция и в съчетание на лекарства, примерно противовъзпалителни, нещата си идват на мястото”, уточни той.

ЕДНИ ОТ ЧЕСТИТЕ МУ ПАЦИЕНТИ СА СПОРТИСТИТЕ. „При тях проблемите се пораждат при стъпване накриво или незагрели добре преди самото натоварване. Колкото по-скоро дойдат, толкова по-добре, защото с малко физиотерапия и масаж всичко си идва на мястото. По-трудно е, когато потърсят помощ след няколко дни, защото след блокаж настъпва контрактура на мускулатурата, която се преодолява по-трудно, със значително масажиране и понякога прием на медикаменти”, обясни той.

Водени от болки и разочарования от традиционната медицина, редица пациенти тръгват да дирят помощ от многото чакръкчии, които „лекуват” по селата. В тази връзка д-р Коновски съветва хората да проучат първо дали лицето има медицинско образование и чак тогава да се доверят на способностите му.

„За съжаление, ОТ МНОГО ГОДИНИ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ ДОСЕГА МОИ КОЛЕГИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПОЕМАТ ЩАФЕТАТА ЗА УСВОЯВАНЕ НА МАНУАЛНАТА ТЕРАПИЯ. Обикновено ортопедите са против нас, защото смятат, че сме шарлатани, но това не е така, при положение че това е дял от медицината”, увери той.

Рентгенологът сподели, че освен знания за прилагане на методите на мануалната терапия, лицето трябва да има и други способности. „ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИМА УМЕНИЯТА НА ПРЪСТИТЕ, ДА УСЕЩА ТОВА, КОЕТО ПРАВИ, да усеща пренапрежението, за да разблокира самата става. За мен е най-хубаво, когато видя усмивката на човека, ставайки от кушетката и тръгвайки сам”, допълни д-р Коновски.

Галина ГЕОРГИЕВА

16 коментара за “Чакръкчията д-р Коновски помага със силата на ръцете

 • 03.02.2016 в 13:20
  Permalink

  В тази статия ,не съм запознат с този доктор -но д-р Чергиланов помогна много на мой -роднина !!!!!успех на всички който се занимават с такава медецина!

  Отговор
 • 03.02.2016 в 13:42
  Permalink

  Ходил съм и при Коновски и при Чергиланов. Преди години Коновски бе по-старателен… Сега съм по-доволен от Чергиланов.

  Отговор
 • 03.02.2016 в 14:56
  Permalink

  Многократно Д-р Коновски ми е помагал. Много съм доволна от неговата работа! Пжелавам му да е жив и здрав – златни му ръце , да помага на хората!!!

  Отговор
 • 03.02.2016 в 18:41
  Permalink

  Ако си разчиташе снимките така както върти чекръците щеше да е много добре. Важното е да върви алъш-вериша и рекламата в треторазрядни селски вестници много помага.

  Отговор
  • 03.02.2016 в 20:21
   Permalink

   Е, ДЗОКТОРКЕ, ЗНАМ КОЯ СИ. ПОНЕ МОИТЕ ПАЦИЕНТИ СА ЖИВИ, ЗДРАВИ И ДОВОЛНИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТВОИТЕ.

   Отговор
   • 03.02.2016 в 20:28
    Permalink

    НАРОЧНО Е НАПИСАНО ДЗОКТОРКЕ, ТЪЙ КАТО НЕ СПАДАШ КЪМ КАТЕГОРИЯТА ЛЕКАРИ!!

   • 05.02.2016 в 15:39
    Permalink

    Паляр, никакъв лекар не си. Нямаш и понятие от клинично мислене. Рекламирай си алъш-вериша по смешните сайтове и дано хората да разберат по скоро колко си скаран с медицината. Единствената причина да си наработа е че си обслужващ персонал на НЗОК по клиничните пътеки.

 • 06.02.2016 в 18:45
  Permalink

  Аз съм от първите пациенти на д-р Коновски. Когато го посетих на 23 години за първи път, бях лежала в болницата и наблъскана с аналгин и Б12-тогава така лекуваха,не можех да вървя,левия ми крак блокираше и благодарение на златните му ръце стъпих на крака и проходих. За мен този човек е Бог и благодаря,че го има и помага!

  Отговор
 • 27.12.2016 в 14:34
  Permalink

  Благодаря на Д-р Коновски! Да е жив и здрав и дълго да ни помага, като няколко пъти ми е помагал и ме е вдигал след сецване в кръста. А на завистниците какво да пожелая – да са живи и здрави, и да не злобеят, защото злобата докарва болести.

  Отговор
 • 27.12.2016 в 17:57
  Permalink

  Д-р Коновски е отличен специалист!

  Отговор
 • 27.12.2016 в 19:49
  Permalink

  Благодаря,д-р Коновски пожелавам Ви да сте жив и здрав и да продължавате да ни помагате.

  Отговор
 • 28.12.2016 в 11:34
  Permalink

  На мен не ми помогна, взе ми 25 лева за 10 минути мачкане и ме прати да си ходя. Даже касова бележка не ми даде.

  Отговор
 • 05.05.2017 в 9:11
  Permalink

  Някой знае ли номер на д-р Чергиланов или къде си е преместил кабинетът ?

  Отговор
 • 25.03.2018 в 22:20
  Permalink

  БЛАГОДАРЯ на доктор Коновски ! Специалист , човечен и има невероятно позитивно излъчване !!! Дарбата му е дадена от Бог !!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *