Македонският акушер-гинеколог д-р Ерол Максудов гради кариера във Велико Търново

Д-Р ЕРОЛ МАКСУДОВ Е СРЕД НОВИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В СТАРАТА СТОЛИЦА. Той е част от екипа на доцент д-р Светлозар Стойков и пристига в областния град миналия октомври.

Младият лекар е роден в град Скопие, Македония, но живял в Струмица. Той е на 30 години, а престоят му в България започва преди 12 години. БАЩА МУ БИЛ ХИРУРГ, НО Д-Р МАКСУДОВ ИМАЛ АМБИЦИЯТА ДА СЛЕДВА ПРАВО. „Макар че се очакваше да тръгна по стъпките му, интересът ми към медицината се прояви чак на 18-годишна възраст. Най-голямата провокация за решението дойде от брат ми, който също е лекар. Той работи в струмишката болница”, разказа акушер-гинекологът. През 2004 година кандидатствал в София, приели го, но избрал да следва в Плевенския медицински университет, където учел брат му. Решението да се насочи точно в тази специалност взел категорично след първото упражнение по този дял от медицината.

„ЗАПАЛИХ СЕ ПО АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГИЯТА ОТ МОЯ ЛЮБИМ МЕНТОР И ПРИЯТЕЛ ДОЦЕНТ Д-Р СТОЙКОВ и общо взето вдъхновението за започване на работа в тази сфера беше изцяло по негова „вина”, сподели Ерол. След като завършил медицина през 2010 година, започнал работа в държавната болница в Севлиево. Там изкарал една година паралелно със специализацията си в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” и работата в МБАЛ „Света Марина”, където останал в периода 2011 – 2015 година. От октомври младият специалист работи във Велико Търново.

„Първото бебе, което изродих, беше в Плевен. Нямах никакви вълнения, не бях притеснен. Знаех, че доцент д-р Стойков стои зад гърба ми, и това ми даваше сили. Всичко протече нормално – за пациентката, за бебето и за мен”, спомня си 30-годишният лекар. До момента не е изпадал в екстремни обстоятелства, но споделя, че е имало много напечени моменти.

„ТОГАВА ТИ НАСТРЪХВА КОСАТА, НО В КРАЙНА СМЕТКА НАЙ-ВАЖНО Е ДА ЗАПАЗИШ САМООБЛАДАНИЕ и затова винаги всичко е завършвало благополучно”, увери д-р Максудов.

Преди 4 месеца започнал работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” заедно с още три негови колежки от Плевенската болница, които последвали доцент д-р Стойков. „Условията, на които попаднахме, не бяха добри, арсеналът, с който разполагаше отделението като инструментариум, беше недостатъчен, но постепенно свикнахме с тези условия. Все пак си обичаме работата и поради тази причина сме дошли тук. В крайна сметка екипът си беше същият – колегите, с които работихме в Плевен и се разбирахме перфектно, вече толкова време са с мен. Просто ни беше трудно да се интегрираме в останалия персонал”, заяви той.

КАТЕГОРИЧЕН Е, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК ИЗПИТВА УДОВОЛСТВИЕ ОТ ТОВА, КОЕТО РАБОТИ, НЕ Е НУЖНО НИЩО ДРУГО, ЗА ДА ГО ПРАКТИКУВА. „Финансовата мотивация остава на заден план, важното е пациентките да бъдат доволни, да се раждат здрави бебенца и за в бъдеще раждаемостта да се увеличи. За мен ще бъде гордост, когато това се случи в старопрестолния град”, твърди акушер-гинекологът.

Споделя, че най-големият му стремеж е да запази хуманността в себе си и тя никога тя не изчезне. „Когато си добър човек, означава, че ще може да станеш и добър специалист, обратното няма как да се случи”, смята д-р Максудов.

Като всеки млад лекар желае да се развие възможно най-добре в професията си, но ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ НЕ ПРАВИ ПЛАНОВЕ ЗА РАБОТА В ДРУГА СТРАНА. Не изключва обаче възможността един ден да се върне в родната си Македония.

„За мен е чест, удоволствие и престиж да работя с доцент Стойков и се надявам, че нашата колаборация ще продължи колкото може повече време”, коментира той.

Д-р Максудов сподели, че откакто екипът на доцент д-р Стойков заработи В ОТДЕЛЕНИЕТО, В СИЛА СА ВЛЕЗЛИ НОВИТЕ МЕТОДИ ЗА ОБЕЗБОЛЯВАНЕ НА ЖЕНАТА. Прилага се регионалната анестезия, която е златният стандарт в раждането. Този метод се прилага навсякъде по света и нашето родилно отделение вече не е изключение. Акушер-гинекологът подчерта, че заедно с колегите си се стараят да се развиват, за да бъдат подготвени при всякакви ситуации. По повод операцията на нероденото бебе в София, при която столичните му колеги успели да отстранят животозастрашаваща течност от дробовете на плода, д-р Максудов споделя, че все още във Велико Търново такава интервенция не може да бъде осъществена.

На въпроса дали е попадал на колоритни бременни жени, отговаря така: „ИМАЛ СЪМ СЛУЧАИ НА БРЕМЕННИ В НЕТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ, които искат да проверят състоянието на бебето, защото са прекарали бурна нощ и на сутринта са се притеснили дали алкохолът е навредил на плода…”. НЕ КРИЕ, ЧЕ Е ПОПАДАЛ И НА АГРЕСИВНИ ТАТКОВЦИ и точно поради тази причина смята, че в старата болница е необходимо да има охрана, която да гарантира сигурността както на медиците, така и на родилките.

Освен в родилното отделение д-р Максудов работи и на кабинет в Диагностично-консултативния център към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Там преглежда всеки петък от 15:00 до 19:00 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *