245 четения

240 биволици от Балван ще осигуряват месо и мляко с разнос по модел на френските ферми

Илия Илиев възроди животновъдното стопанство на великотърновското село

 

ИЗВЕСТНИЯТ СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ ИЛИЯ ИЛИЕВ ВЛОЖИ БЛИЗО МИЛИОН, ЗА ДА ВЪЗРОДИ ЖИВОТНОВЪДНОТО СТОПАНСТВО КРАЙ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО БАЛВАН. В момента той отглежда там 240 биволици. Най-големият строителен предприемач има близо 700 животни – предимно биволици и крави, тук и в другия си комплекс, който направи миналата година до павликенското село Батак. Голямата му мечта, за чиято реализация вече работи, е да предлага от Балван храни по френския фермерски модел.

„Възнамерявам да предлагам разнос на пресни продукти по домове и заведения, както се прави във Франция. Отдавна забравихме истинския вкус на млякото, сирената, месото. Това е голямата ми амбиция, но да се отглеждат животни, е трудно. Малцина успяват да получат пълни субсидии, изискванията са много”, разказва Илиев.

Предприемачът, който има построени над 1500 апартамента само в старата столица, буквално е събирал биволиците от цяла България, за да ги докара в Балван. „Търсих навсякъде, за да ги набавя. От родните биволици няма по-добри, но се отглеждат все по-малко животни“, пояснява той. Наскоро успява да купи от софийска фирма оборите на бившето АПК в Балван, които са били пред разпадане. За няколко месеца ремонтира всичко, за да създаде отлични условия за своите животни. Поставя им изолация, автоматични поилки, купува техника, изгражда силози за фураж… Направил е малък цех с фуражомелки, а част от оборите му са даже със санитарен фаянс, какъвто слагаме вкъщи. Сред екстрите за биволиците са даже панорамни прозорци, които им осигуряват гледка към екологично чистия район около старата столица. От носталгия към миналото над новите сгради е оставил дори оригиналния лозунг от дълбокия социализъм: „Ударно, ритмично – с изпълнен план!“.

bivol 2„Смятам, че трябва да върнем старата слава на България в сферата на земеделието и животновъдството. Благодарение на тях сме излизали от три национални катастрофи. С каквото се захвана, все съм го правил от сърце и душа, така ще е и с животните”, коментира новият фермер.

Той вече е наел 5 работници, за да се грижат за стопанството в Балван.

В СЕЛОТО ИЛИЯ ИЛИЕВ ВЕЧЕ РАЗРАБОТВА ТЕРЕН ЗА МАНДРА И КЛАНИЦА, която ще предлага само качествени продукти от фермата и ще осигури и още работни места.

„Не чакам на субсидии, нито ще се моля на някого. У нас повечето програми са само на книга. Ще разчитам на собствените си сили и на екипа си, за да развия проекта”, обяснява предприемачът, който в момента прави и новия миниквартал „Боляри” на мястото на бившите бараки в старата столица.

Според експерти от фермата най-много биволи у нас е имало през 1926 г. – 448 хил., когато биволите са се използвали основно като работни животни. От 1980 г. броят им намалява на 52 000. Тенденцията се запазва и животните през 1990 г. са едва 23 000, а през 2000 г. – 9000, като от тогава досега бройката се запазва, обяснява Илиев.

Българската популация е кръстоска между примитивния средиземноморски бивол и индийската порода „Мурра”. Такива са и животните на Илиев. Биволиците дават около 1500 – 1700 литра мляко годишно с масленост над 7%. Качествата му са изключителни, а млечните продукти, приготвени от него, са деликатес, защото наподобяват по характеристики майчината кърма. Според запознати това е била една от причините в миналото хората, които са консумирали тези чисти продукти, да боледуват и по-малко.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “240 биволици от Балван ще осигуряват месо и мляко с разнос по модел на френските ферми

  • 04.02.2016 в 22:36
    Permalink

    Моят коментар ще е кратък. Едно голямо браво на Илия Илиев, и се моля неговото верую да зарази повече хора, обичащи и милеещи за Българското. България има такива дадености, че стига да иска човек да се труди. Още един път голямо браво, и нека тия които изнасят парите ни , за да ги вложат в имоти в други държави да се засрамят и поемат по пътя на г-н Илиев.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!