Десетгодишният Никола Николов сам измисля модели на дрехи и мечтае да стане световноизвестен дизайнер

ОРИГИНАЛНИ МОДЕЛИ И АКСЕСОАРИ ЗА ДРЕХИ ИЗМИСЛЯ И РИСУВА ДЕСЕТГОДИШНИЯТ НИКОЛА НИКОЛОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Малкият творец е третокласник в СОУ „Ем. Станев“ и преди време сам избрал родителите му да го запишат в паралелка по изобразително изкуство, в която рисуването се учи три пъти седмично.

Никола мечтае да стане световноизвестен дизайнер, а по тази професия, която той самият нарича изкуство, се запалил преди около две години. Станало случайно, след като изгледал по телевизията американския риалити формат „Топ дизайнер“.

Там, обяснява по детски Никола, пораснали мъже и жени, които искат да правят уникални дрехи, се записали в дизайнерско училище и всеки ден изпълнявали задачи…

Малкият творец обича да измисля дрехи за момичета и момчета тийнейджъри, но прави модели и за по-възрастни хора, като не пропуска обувки и дори аксесоари, като колани, чанти, обеци, колиета и т.н.

Най-често Никола разгръща въображението си за своите модели на дрехи върху специални скицници – шаблони, като сам измисля цветовите гами и комбинацията между дрехите. Впрочем тези тетрадчици са много популярни сред съучениците на Никола, които ги разменят помежду си и така черпят идеи и опит едни от други.

Третокласникът обаче, поне засега, не иска моделите му да бъдат показвани, защото… най-сериозно се страхува от кражба на идеи и дори от нелоялна конкуренция! А че Никола най-сериозно преследва детската си мечта, говори и фактът, че той сам е определил цени на всички свои тоалети и колекции.

Освен да измисля модели, Никола обича да рисува и не се притеснява да показва любимите си картини. Еднакво сръчен е и с моливи, и с флумастери, и с пастели, с водни и темперни боички. Вдъхновява се от пейзажи, натюрморт, прави портрети и рисунки на приказни детски герои. Най-често рисува по зададени от госпожата в училище теми, но и често сам импровизира. Освен в училище третокласникът отделя на ден средно по два часа вкъщи за любимото си занимание, а картините му вече носят характерен почерк…

„Рисуването ме кара да си мечтая, да фантазирам за други светове и ми действа успокояващо“, казва малкият художник, който като всяка дете на неговата възраст се оказва суперзает – освен за училище и за домашните си десетгодишния малчуган намира време за английски и френски, за тренировки по шах и разбира се, за компютърните игри…

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *